Altibox Norway Chess bryter historisk grense – arrangerer «tidenes sjakkturnering» i Stavanger

Magnus Carlsen i Norway Chess i fjor. Foto: Yerazik KhachatourianMagnus Carlsen i Norway Chess i fjor. Foto: Yerazik Khachatourian

Verdensmester og ener Magnus Carlsen møter de ni neste på verdensrankingen i juni. Arrangøren setter dermed «en uslåelig rekord» i den femte utgaven av superturneringen.

av Tarjei J. Svensen

For første gang i sjakkhistorien arrangeres det en timannsturnering med en gjennomsnittsrating over 2800. Det er klart etter at Altibox Norway Chess i dag offentliggjør samtlige av Magnus Carlsens motstandere i den femte utgaven av superturneringen som spilles fra 5. – 17. juni.

SE OGSÅ: Alle Matt & Patts saker om Norway Chess

Åtte navn var tidligere annonsert, men det var knyttet stor spenning til hvem som ville få de to siste plassene. Nå er det kjent at verdenstoer Fabiano Caruana og tier Anish Giri er brikkene som gjør årets puslespill i Stavanger komplett.

– En rekord som henger et godt stykke opp i taket

Dermed er det duket for et skikkelig bikkjeslagsmål når verdens ti beste sjakkspillere, ifølge FIDEs februar-liste, barker sammen i oljebyen i juni.

– Det er litt gøy å kunne ha en såkalt uslåelig rekord i den forstand at vi har de ti beste spillerne i verden. Det er en rekord som henger et godt stykke opp i taket, sier Jøran Aulin-Jansson i Norway Chess til Matt & Patt.

Jøran Aulin-Jansson. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Jøran Aulin-Jansson. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Norges Sjakkforbund har på vegne av Altibox Norway Chess tidligere år arrangert en kvalifiseringsturnering for å avgjøre hvem som får den tiende og siste plassen. Det har gjort at Simen Agdestein, Jon Ludvig Hammer og svenske Nils Grandelius har fått matching mot de aller beste i verden.

I år vil nok mange også mene at også Aryan Tari (17) banker på Norway Chess-døren med sine sterke prestasjoner. Den fremadstormende 17-åringen må imidlertid vente minst ett år før han kan få matching på aller høyeste nivå.

– Mange vil synes det er dumt, men man falt ned på at det er femårsjubileum for Altibox Norway Chess. I og med at rekorden var innenfor rekkevidde, så er det ikke unaturlig å prioritere å ha med de beste. Nå er rekorden satt, så da vil vi kanskje endre fokus og gjøre noe helt annet neste år, påpeker Aulin-Jansson.

Ifølge en rask sjekk Matt & Patt har gjort, er det kun Sinquefield Cup (2802) og Zürich Chess Challenge (2801) i 2014 som har hatt et høyere ratingsnitt. Den turneringen ble imidlertid spilt med bare seks deltakere, så den tidligere rekorden i en timannsturnering er det Sinquefield Cup i 2015 som har med 2794.

Den tidligere presidenten i sjakkforbundet, som nå er styremedlem i Norway Chess, forteller også at sponsorarbeidet i organisasjonen fortsetter selv om økonomien er god.

– Vi har aldri ligget så bra an. Risikoen for underskudd er minimal for årets turnering, men vi er ikke ferdig med sponsorarbeidet.

Sjakkstjernene skal kjempe om en total premiepott på rundt 2,3 millioner kroner, hvorav rundt 660.000 kroner går til vinneren, opplyser styreleder i Norway Chess Kjell Madland til Matt & Patt.

Wesley So: – Jeg er veldig glad i laks

Den store duellen i Stavanger blir den mellom Wesley So og Magnus Carlsen. Foto: Tarjei J. Svensen

Den store duellen i Stavanger blir den mellom Wesley So og Magnus Carlsen. Foto: Tarjei J. Svensen

Den store duellen i Stavanger blir Carlsens møte med det som nok er verdens heteste sjakkspiller for tiden, Wesley So. Den filipinsk-fødte amerikaneren har herjet i sjakkverdenen de siste seks månedene med seier i sine tre siste turneringer.

23-åringen har nå spilt 56 partier uten å tape og vil på FIDEs neste ratingliste gå forbi Caruana og stå som nummer to i verden. Bare 16 ratingpoeng bak Carlsen, kan én turnering være nok til at So tar over tittelen som verdensener.

– Jeg er veldig glad for å spille i Norge for første gang. Det er en stor ære for meg og familien min å bli invitert dit og jeg ser virkelig frem til å spille min første superturnering der. Jeg liker Norge for det er så fredelig der og naturen er flott. Så er vi også veldig glad i laks da, sier So.

Matt & Patt snakker med den den alltid blide og ydmyke 23-åringen etter triumfen i Wijk aan Zee. Heller ikke denne gangen skjuler han beundringen for idolet Magnus Carlsen.

– Jeg er veldig spent, og spesielt det at jeg igjen får spille sammen med verdensmester Magnus Carlsen, sier So, som sist var i Norge under sjakk-OL i Tromsø i 2014.

Sos eneste turnering før Norway Chess, blir i det amerikanske mesterskapet fra 27. mars – 10. april. Spørsmålet er om 23-åringen kan opprettholde den vanvittige rekken uten tap. 11 partier skal spilles i St. Louis.

– Det er veldig vanskelig å opprettholde denne rekken. Jo høyere rating man får, dess mer prøver de andre å slå deg. Her i denne turneringen er det utrolig at jeg klarte å unngå å tape, for jeg hadde noen tvilsomme stillinger underveis. Jeg prøver bare å ta ett parti om gangen, for jeg kan ikke spå hva som skjer i fremtiden. Men det er selvsagt veldig vanskelig, sier So.

Disse spiller i Stavanger

Sergey Karjakin blir å se i Stavanger igjen, etter at han vant både i 2013 og 2014. Foto: Maria Emelianova

Sergey Karjakin blir å se i Stavanger igjen, etter at han vant både i 2013 og 2014. Foto: Maria Emelianova

Stavanger får et gjensyn med tidligere verdensmester Viswanathan Anand, som deltok i 2014 og slo Carlsen i 2015. Vladimir Kramnik, Hikaru Nakamura og Franrikes ener Maxime Vachier-Lagrave stiller i Norway Chess for tredje gang. Fjorårets toer Levon Aronian fra Armenia er den eneste i tillegg til Carlsen som har deltatt i alle fire turneringene.

Sergey Karjakin valgte på kontroversielt vis å trekke seg på kort varsel på grunn av VM-forberedelser i fjor, men er tatt inn i varmen igjen i år.

Det er også klart at Clarion Hotell Energy på Madla, hvor Landsturneringen arrangeres i sommer, blir nytt spillested. De tre siste rundene blir imidlertid holdt på Stavanger Konserthus, mens lynsjakkturneringen spilles i 10. etasje i flotte lokaler på Clarion Air på Sola.

Norway Chess spilles fra 5. – 17. juni og arrangeres for femte gang. Karjakin vant de to første utgavene i 2013 og 2014, Veselin Topalov i 2015 mens Carlsen tok sin første triumf i turneringen i april i fjor.

Norway Chess 2017
5. juni: Lynsjakk-turnering: Clarion Air, Sola
6.-8. juni: Runde 1-3 – Clarion Hotel Energy, Madla
9. juni: Fridag + oppstart skoleturnering
10.-12. juni: Runde 4-6 – Clarion Hotel Energy
13. juni: Fridag
14.-16. juni: Runde 7-9 – Stavanger Konserthus
17. juni: Mulig omspill – Stavanger Konserthus

TV 2 sender som i fjor turneringen direkte. Rundestart blir klokken 16.00.

(Besøkt 2 212 ganger, 1 besøk i dag)