Omstridt verdensmesterskap for kvinner starter i Iran

Wenjun Ju under åpningen av VM for kvinner i Iran. Foto: Reza MahdipourWenjun Ju under åpningen av VM for kvinner i Iran. Foto: Reza Mahdipour

Flere stjerner boikotter mesterskapet.

av Tarjei J. Svensen

Lørdag starter VM for kvinner i Irans hovedstad Teheran. Det er klart at den regjerende verdensmesteren og suverene ener blant kvinnene, Yifan Hou, ikke kommer til å forsvare tittelen hun tok fra Mariya Muzychuk i Ukraina i fjor vår.

22-åringen misliker blant annet at verdensmesterskapet gjennomføres på en annen måte enn for menn. Verdensmesteren avgjøres av en en utslagsturnering med 64 deltakere. Planen er at vinneren møter Wenjun Ju i en match senere i år.

Wenjun Ju, nummer to i verden på kvinnesiden, stiller likevel opp i VM og er på papiret den største favoritten. 26-åringen stakk av med den gjeve kvinnepremien på 15,000 britiske pund på Gibraltar nylig og slo også Yifan innbyrdes. Wenjun er uansett sikret en VM-match i løpet av året ettersom hun gikk til topps i kvinnenes Grand Prix i 2015/16.

Irans håp Sara Khadem har flere ganger vært i Norge. Foto: Tarjei J. Svensen

Irans håp Sara Khadem har flere ganger vært i Norge. Foto: Tarjei J. Svensen

Det blir likevel et bikkjeslagsmål i Teheran og de farligste utfordrerne antas å være nummer tre på verdensrankingen Anna Muzychuk fra Ukraina, russiske Alexandra Kosteniuk (5), Dronavalli Harika fra India (7), Valentina Gunina fra Russland (11), Nana Dzagnidze fra Georgia (10)  og Antoaneta Stefanova fra Bulgaria (12).

Den eneste nordiske deltakeren er svenske Pia Cramling, rangert som nummer 19. 53-åringen møter Katerina Nemcova i første runde.

SE OGSÅ: Hele oppsettet i 1. runde

FIDEs valg om å legge mesterskapet til Iran vekket sterke reaksjoner fra sjakkverdenen da nyheten ble kjent i fjor høst. Kvinner er tvunget til å bære hijab i det islamske landet, noe som har ført til at flere deltakere har valgt å boikotte mesterskapet.

En av dem er den georgisk-fødte amerikanske mesteren Nazi Paikidze-Barnes, som skapte stor oppmerksomhet da hun samlet 17.000 underskrifter i en protestaksjon mot FIDE.

– Det er fullstendig uakseptabelt å arrangere en av de viktigste kvinneturneringene på et sted hvor kvinner er påtvunget å bære hijab, uttalte Paikidze og skapte avisoppslag verden rundt.

En annen som står over mesterskapet, er tidligere verdensmester Mariya Muzychuk.

– Det er helt opplagt at dette landet ikke er egnet for et så stort og prestisjefylt mesterskap. Det er også urettferdig at de som nekter å reise til Iran og bære hijab mister retten til å spille om en VM-tittel, sier Muzychuk ifølge Chess24.

P.S: Opprinnelig var det 64 deltakere til start i VM, men det er kun 63 som stiller til start i Teheran. Rumenske Cristina Adela Foisor døde 22. januar, bare 49 år gammel. Motstanderen Olga Girya får dermed walkover.

(Besøkt 1 557 ganger, 1 besøk i dag)