Norge må klare seg uten Magnus Carlsen i VM

Magnus Carlsen klar for nye turneringer i 2017, men ikke VM for lag. Foto: Maria EmelianovaMagnus Carlsen klar for nye turneringer i 2017, men ikke VM for lag. Foto: Maria Emelianova

– Det er leit, sier Carlsens manager.

av Tarjei J. Svensen

I september kvalifiserte Norge seg til VM for landslag gjennom å ta en sensasjonell femte plass i sjakk-OL i Baku.

Nå er det imidlertid klart at Norge må spille uten Magnus Carlsen i mesterskapet som går i russiske Khanty-Mansiysk fra 17. – 28. juni. Carlsen og de andre verdensstjernene prioriterer i stedet deltakelse i Grand Chess Tour. Den første turneringen i årets tour spilles i Paris 21. – 25. juni, tre dager etter at første VM-parti starter i Russland.

Det er et stort tap for Norge som dermed vil få det svært tøft uten den regjerende verdensmesteren i startoppstillingen.

– Det er leit, fordi det er den ene sjansen til Norge og det kan bli lenge til neste gang. Sånn sett er det dumt, sier manager Espen Agdestein til Matt & Patt.

Carlsen har stilt opp for Norge i de siste sjakkolympiadene, samt i EM i 2015, og var svært innstilt på å stille for landslaget i VM for første gang.

– Grand Chess Tour er en serie med turneringer som han har valgt å spille og da blir det umulig å kombinere med VM. Det er leit, men med Grand Chess Tour blir programmet i år ganske hektisk. Det ville kanskje uansett være vanskelig å få til selv på et annet tidspunkt, sier Agdestein og legger til:

– I prinsippet ønsker Magnus å stille opp i lagkonkurranser og synes det er viktige arrangement.

– Var det et vanskelig valg?

– Grand Chess Tour ble valgt først og det var en vurdering han tenkte litt på. Men det ble egentlig ikke veid opp mot hverandre, understreker Agdestein.

FIDE flyttet plutselig VM

Magnus Carlsen i møtet med Irans Ehsan Ghaem Maghami i Sjakk-OL. Foto: Maria Emelianova

Magnus Carlsen i møtet med Irans Ehsan Ghaem Maghami i Sjakk-OL. Foto: Maria Emelianova

VM for landslag var opprinnelig terminfestet til siste halvdel av mai, men FIDE annonserte plutselig at hele arrangementet flyttes til juni. Det fører til delvis kollisjon med Norway Chess (5. – 17. juni) og Paris Grand Chess Tour (21. – 25. juni).

– Det er uheldig, men ikke overraskende, uttalte Grand Chess Tour-sjef Mikhail Khodarkovsky om flytingen av datoene i en kommentar til Matt & Patt i desember.

FIDEs Nigel Freeman skrev i en e-post til Matt & Patt at de ikke hadde fått beskjed av andre arrangører om deres turneringsplaner i 2017.

Uheldig, mener manager Agdestein.

– De beste spillerne vil delta i Norway Chess og Grand Chess Tour. Da blir VM for lag devaluert og redusert i forhold til hva det kunne vært. Sånn sett er det veldig uheldig for dem, og de lagene som skal delta. De får ikke spille med de beste lagene sine. For de proffe toppspillerne er det ikke unaturlig at de må prioritere de beste turneringene, med tanke på pengepremier. Det er uheldig, sier Agdestein.

President i Norges Sjakkforbund Morten L. Madsen sier til Matt & Patt at de er kjent med problemstillingen. Sjakkforbundet, ved generalsekretær Geir Nesheim, har gjort forsøk på å flytte arrangementet til et mer gunstig tidspunkt.

– NSF sendte i oktober en henvendelse til FIDE og ba dem flytte turneringen. Generalsekretær Geir Nesheim tok dette også opp med Georgios Makropoulos og Nigel Freeman i FIDE i et møte i Athen. De har sagt de skal se på dette, uten at vi har garantier for at noe blir gjort. Lag-VM ble nemlig terminfestet etter at de andre turneringene var det. Mange andre toppspillere er også kontraktsfestet til å spille Grand Chess Tour og Altibox Norway Chess, så dette er ikke unikt for Magnus og Norge. Flyttes arangementet til oktober eller november kan det være en mulighet, sier Madsen.

Presidenten forteller at de likevel har tenkt å melde på et norsk lag til mesterskapet.

– NSF ønsker sterkt å melde på til lag-VM, da det er en unik sjanse for sjakkspillere på mange måter. Vi er i dialog med mulige aktører om sponsing, men vil sikkert måtte melde på laget før avtaler er i boks. Dette av hensyn til påmeldingsfrister, sier Madsen.

Slik spilles Grand Chess Tour

Magnus Carlsen er en av ni spillere som er klare for årets Grand Chess Tour. Vladimir Kramnik takket ifølge Chess.com nei på grunn av andre forpliktelser og ble erstattet av Levon Aronian.

Det velges dessuten ut én wildcard per turnering.

Det nye i år er at tre av turneringene spilles som lyn- og hurtigsjakk, én mer enn i fjorårets tour. Hver deltaker stiller i to av disse.

– Magnus liker lyn- og hurtigsjakkturneringer og synes at det er fint at det blir flere turneringer av den karakteren, sier Agdestein.

  • 21. – 25. juni: Paris Grand Chess Tour: Lyn- og hurtigsjakk. Totalt premiefond: ca 1,275 millioner kroner
  • 28. juni – 2, juli: Your Next Move, Leuven Belgia: Lyn- og hurtigsjakk. Totalt premiefond: ca 1,275 millioner kroner
  • 31. juli – 12. august: Sinquefield Cup, St. Louis USA: Klassisk langsjakk. Totalt premiefond: ca 2,55 millioner kroner
  • 13. – 17. august: St. Louis Rapid: Lyn- og hurtigsjakk. Totalt premiefond: ca 1,275 millioner kroner. Carlsen står over denne.
  • 29. november – 12. desember: London Chess Classic:  Klassisk langsjakk. Totalt premiefond: ca 2,55 millioner kroner

Carlsen er allerede klar for Altibox Norway Chess fra 5. – 17. juni. Etter det Matt & Patt erfarer, er det også sannsynlig at verdensmesteren deltar i Grenke Chess i første halvdel av april.

Alt tyder dermed på at det blir et aktivt sjakkår på verdensmesteren, selv i et år uten VM.

(Besøkt 8 604 ganger, 1 besøk i dag)

1 kommentar på "Norge må klare seg uten Magnus Carlsen i VM"

  1. Stian Bjøntegaard | 11. februar 2017 på 00:50 |

    Og nå heter det selvfølgelig i flere aviser at Carlsen vraker laget. Enda han bare forholder seg til planer og avtaler fra før tidspunktet for lag-vm ble flyttet.

Stengt for kommentarer.