Jon Ludvig Hammer gjør «comeback» med et brak – klar for FIDE Grand Prix

Jon Ludvig Hammer. Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)Jon Ludvig Hammer. Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)

– En sjanse til å slå tilbake med et brak, sier Jon Ludvig Hammer om gladnyheten.

av Tarjei J. Svensen

Norgestoeren har nemlig fått en gullbillett til årets utgave av FIDE Grand Prix.  Det er en unik mulighet for Hammer som får sjansen til å bryne seg på flere av verdens beste spillere.

Hikaru Nakamura, Maxime Vachier-Lagrave, Levon Aronian, Peter Svidler, Anish Giri og Alexander Grischuk er alle blant motstanderne norgestoeren kan vente seg å møte.

Hammer er rangert desidert siste av de 24 deltakere som er med i serien, hvorav 18 av dem stiller til ni runder i hver turnering. Hver deltaker velger å delta i tre av fire turneringer i Sharjah (18. – 27. februar), Moskva (11. – 22. mai), Geneve (5. – 16. juli) og Mallorca (15. – 26. november).

26-åringen er den første nordmannen som spiller serien etter at Magnus Carlsen deltok i – og vant – Baku Grand Prix i 2008. Den nåværende verdensmesteren valgte kort tid etter å trekke seg fra VM-syklusen.

Har forberedt seg siden januar

– Dette er veldig nytt. jeg fikk invitasjonen i begynnelsen av januar. Siden den gang har jeg jobbet iherdig med forberedelser, sier Hammer til Matt & Patt.

Det er arrangøren Agon, selskapet som sitter på rettighetene til VM-syklusen, som har gitt nordmannen en gratisplass i Grand Prix. Matt & Patt vet at Agon-sjef Ilya Merenzon allerede i fjor vinter var innstilt på å gi Hammer en plass i Grand Prix.

Merenzon besøkte Oslo for å snakke med potensielle norske samarbeidspartnere om å arrangere én av turneringene med norsk tv-dekning, men serien ble utsatt da planene strandet.

Nå er altså hele FIDE Grand Prix annonsert uten Oslo som vertsby, men Hammer er likevel blant deltakerne. Agon har foreløpig ikke svart på Matt & Patts henvendelser.

– Motivasjonen fikk en voldsom boost

Jon Ludvig Hammer. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Jon Ludvig Hammer. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

– Dette er en sjanse til å slå tilbake med et brak. Men jeg har tenkt til å vinne mye i alle turneringene jeg stiller opp i, for å revansjere fjoråret, sier en revansjesugen Hammer om å få Grand Prix-billetten.

De to første månedene av 2016 åpnet godt for Hammer, som brøt den magiske 2700-grensen og var inne blant verdens 40 høyest ratede spillere. Så gikk det bare en vei: Nedover.

26-åringen røk ut av Norway Chess-kvaliken, skuffet stort en lagturnering i Frankrike, og falt ut av listen over verdens 100 beste sjakkspillere. Hammer klarte heller ikke å vinne et eneste av de 11 partiene han spilte i sjakk-OL til tross for suksessen Norge viste som lag.

Skuffelsen ble total i oktober da han som storfavoritt bare endte på fjerde plass under Nordisk mesterskap i Finland.

Nå går Hammer ut av dvalen og er klar for å kjempe seg tilbake til toppnivået, og svarer slik på spørsmål om hvordan dette påvirker hans motivasjon til å satse igjen:

– Motivasjonen fikk en voldsomt boost. Jeg har et håp om at Grand Prix er den ultimate oppvarmingen til NorwayChess, hvis jeg får en invitasjon dit. Jeg har tenkt til å vinne både Landsturneringen og XtraCon Cup når jeg når toppformen i sommer, sier en svært motivert 26-åring.

Allerede 18. februar skal Hammer i ilden, da den første turneringen begynner i Sharjah, utenfor Dubai. Der drømmer han om en plass på øvre halvdel.

– Det er betydelig nivåforskjell mellom 2730 og 2780. Jeg tror jeg har gode sjanser til å ta hjem et par skalper – og så klarte jeg meg ok i NorwayChess sist også!

Vil hente inn trener – trenger sponsor

Jon Ludvig Hammer. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Jon Ludvig Hammer. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Hammer forteller også at han vurderer å hente inn en personlig trener som kan sparre ham frem før, under og mellom turneringene. 26-åringen har tidligere blant annet jobbet med Torbjørn R. Hansen før fjorårets Norway Chess-kvalifisering.

Premiefondet i hver turnering er på 130.000 dollar, over én million norske kroner. Om Hammer ender på 18. plass, altså sist i feltet, får han 2500 Euro – cirka 20.000 kroner. Skulle han ende blant topp fem, er han garantert minst 90.000 kroner.

– Jeg har ingen sponsor hittil. Overskudd blir det, men størrelsen avhenger veldig av prestasjonene i turneringen, sier Hammer.

26-åringen reiser til Sharjah, som ligger utenfor Dubai, 16. februar. Der er det spesielt én han håper å slå.

– Jeg håper på seirer, uavhengig av motstanden. Men en seier mot Svidler hadde smakt veldig godt. Han er en av mine absolutte favoritter i verdenseliten, og det er jo alltid gøy å slå folk man respekterer, sier Hammer.

De to øverste i Grand Prix kvalifiserer seg til Kandidatturneringen, der vinneren får møte Magnus Carlsen i VM-match i 2018. Vladimir Kramnik, Fabiano Caruana, Wesley So, Viswanathan Anand, Sergey Karjakin og Veselin Topalov avslo invitasjonen til FIDE Grand Prix.

Karjakin har allerede sikret seg en plass i VM-semifinalen, så for resten blir FIDE World Cup siste mulighet om de ikke forventer å komme med på rating.

Agon har også offentliggjort at den russiske anti-virusgiganten Kaspersky går inn som sponsor av FIDE Grand Prix. Ifølge Telegraph er dette den største sponsoren siden Garry Kasparov brøt med FIDE i 1994.

P.S: Hammer står over den ene turneringen i Geneve i juli. Den kolliderer med Landsturneringen i Stavanger.

(Besøkt 3 391 ganger, 1 besøk i dag)