Salomon fikk søvnproblemer etter surt tap

Johan Salomon i møtet med Surya Shekar Ganguly. Foto: Tarjei J. SvensenJohan Salomon i møtet med Surya Shekar Ganguly. Foto: Tarjei J. Svensen

Stormesternappet glapp for Johan Salomon (19) i siste runde, men det var det tapet for en verdensstjerne i sjette runde som ga 19-åringen søvnproblemer.

av Tarjei J. Svensen

Det ble ikke noe tredje stormesternapp på Johan Salomon (19) i den store åpne sjakkfestivalen på Gibraltar som ble avsluttet torsdag.

Det unge sjakkhåpet var avhengig av å slå den sterke, indiske stormesteren Surya Shekar Ganguly (2657) med svarte brikker, men tapte til slutt etter noen feil i midtspillet.

– Jeg er skuffet, men han spilte ganske godt og så mer enn meg så det var fortjent at han vant selv om jeg følte at jeg sto litt bedre, sier Salomon til Matt & Patt etter å ha analysert partiet med Ganguly.

Den regjerende norgesmesteren har uansett gjennomført en god turnering på Gibraltar.

Salomon endte på 73. plass med 5,5 poeng gir en fremgang på åtte ratingpoeng. Dermed tar han igjen noe av det han tapte på den svake prestasjonen i Nordisk mesterskap i oktober.

SE OGSÅ: Se foreløpig resultatliste i Gibraltar
Johan Salomon. Foto: David Llada

Johan Salomon. Foto: David Llada

– Jeg er veldig fornøyd med å spilt remis mot en på 2700. Så har jeg vunnet partier mot de som er lavere ratede. Det kan jeg ikke være så misfornøyd med. Det er veldig greit å se at man kan slå de beste også, sier Salomon.

Salomon var nær sensasjon i andre runde da han med svarte brikker fullstendig utspilte verdensstjernen Peter Svidler og fikk en vunnet stilling allerede etter åpningen. De beste spillerne er imidlertid seige, og det holder ikke å knocke de én gang – de må knockes det flere ganger. Svidler holdt hodet over vannet og reddet remisen.

Nordstrand-spilleren fikk et nytt møte med en verdensstjerne i tredje runde da Maxime Vachier-Lagrave satt på den andre siden av brettet.

Franskmannen ofret kvalitet for angrep, men computerne mente Salomon kunne fått klar fordel. Stillingen var imidlertid vanskelig for nordmannen å spille og Vachier-Lagrave klarte å dra helpoenget i land.

I runden etter ble det svært interessant da verdensfemmer Maxime Vachier-Lagrave (2796) satt på andre siden av brettet. Franskmannen ofret kvalitet for angrep, men computerne mente Salomon kunne fått klar fordel. Stillingen var imidlertid komplisert og verdenstjernen klarte å dra helpoenget i land.

Salomon møtte nok en stjernespiller i Arkadij Naiditsch, rangert som nummer 42 i verden. Nordstrand-spilleren utspilte tyskeren og hadde en vunnet stilling, men rotet seg bort i tidsnøden.

Salomon innrømmer at han fikk søvnproblemer etter det sure tapet for den høyt ratede tyskeren. Tapet gjorde veien mot stormesternapp betydelig vanskeligere.

– Det var vanskelig å sove. Det gjorde kanskje at jeg spilte litt svakere spill etterpå, men ikke mye. Men hadde jeg vunnet den så hadde jeg hatt GM-nappet så da mista jeg sjansen. Jeg fikk en ny sjanse mot Gledura, men spilte dårlig der mens han spilte godt. Så det var ganske fair at jeg tapte, sier Salomon.

Det ble tap mot det unge ungarske talentet Benjamin Gledura i 8. runde, men Salomon reiste seg og vant et fint parti over Dorsa Derakshani i 9. runde.

Salomons skal aksjon igjen allerede fra 11. februar i Lienz Open i Østerrike. Der spiller også norgesfirer Aryan Tari.

Det var Hikaru Nakamura som gikk til topps og sikret en førstepremie på 20,000 pund etter å ha vunnet omspillet mot spanjolen David Anton Guijarro. Amerikaneren vinner med det turneringen for tredje gang på rad.

(Besøkt 1 514 ganger, 1 besøk i dag)