Johan Salomon spiller for stormestertittel på Gibraltar

Johan Salomon. Foto: David LladaJohan Salomon. Foto: David Llada

19-åringen kan bli Norges bli 14. stormester.

av Tarjei J. Svensen

Et av Norges fremste sjakkhåp Johan Salomon (19) har gjort sine saker bra i Tradewise Gibraltar Chess Festival, som avsluttes på «The Rock» torsdag.

Nordstrand-spilleren har 5,5 poeng og er på 53. plass før 10. – og siste runde torsdag. Det er en prestasjon over forventet for Nordstrand-spilleren som før turneringen var rangert som nummer 73 i feltet med 255 deltakere.

Salomons resultater på Gibraltar.

Salomon var avhengig av å litt flaks med rundeoppsettet og få en sterk motstander i siste runde, men det er nå klart at seier over Surya Shekar Ganguly (2657) vil være nok til stormesternapp.

Selv om 19-åringen skulle passere hinderet i siste runde, er det fortsatt enda et krav som må oppnås før Norge kan få sin 14. stormester i sjakk. Salomon vil mangel noen få poeng på kravet om 2500 i rating.

SE OGSÅ: Se foreløpig resultatliste i Gibraltar

Salomon vil uansett resultat ha gjort et godt resultat i Gibraltar. I andre runde var han nær ved å stå for en sjakksensasjon da han utspilte verdensstjernen Peter Svidler i åpningen med svarte brikker. Russeren fikk en vanskelig stilling, men klarte å holde stillingen til remis.

I runden etter ble det svært interessant da verdensfemmer Maxime Vachier-Lagrave (2796) satt på andre siden av brettet. Franskmannen ofret kvalitet for angrep, men computerne mente Salomon kunne fått klar fordel. Stillingen var imidlertid komplisert og verdenstjernen klarte å dra helpoenget i land.

Johan Salomon i Gibraltar. Foto: Tarjei J. Svensen

Johan Salomon i Gibraltar. Foto: Tarjei J. Svensen

Salomons første stormesternapp kom i sitt store internasjonale gjennombrudd i en åpen turnering i Sitges. Den gang sjokkerte han hele sjakk-Norge ved å gå helt til topps foran sju stormestere.

– Jeg skal bare prøve å jobbe enda hardere. Det er nå jeg kan slappe av, men det skal ikke skje, sa Salomon til Matt & Patt den gang.

I juli ble Salomon norgesmester i Tromsø, som den sjette yngste i NM-historien. En drøy måned senere kom det andre stormesternappet i en lukket stormesterturnering i Sverige.

Nå kan Salomon ta sitt siste avgjørende napp i stormestertittelen.

(Besøkt 1 394 ganger, 1 besøk i dag)