Slik skal Aryan Tari (17) bli Norges nye sjakkstjerne

Aryan Tari hadde sponsorene godt plassert på klærne da han debuterte i Wijk aan Zee. Her i samtale med Markus Ragger. Foto: Maria EmelianovaAryan Tari hadde sponsorene godt plassert på klærne da han debuterte i Wijk aan Zee. Her i samtale med Markus Ragger. Foto: Maria Emelianova

17-åringen har fått egen manager og tre sponsorer. Nå jobbes det knallhardt for å ta nye steg mot verdenstoppen. – Aryan er et veldig godt forbilde, sier en av sponsorene.

av Tarjei J. Svensen
De åtte beste under 20 år per februar 2017. Foto: Skjermdump FIDE

De åtte beste under 20 år per februar 2017. Foto: Skjermdump FIDE

Søndag gjorde 17-åringen en ny, sterk sjakkprestasjon da han endte på 7. plass i Challenger-gruppen i Tata Steel Chess. Resultatet gjør at Tari tar et nytt byks på rankinglisten og nå bare mangler noen få poeng på å passere 2600 i rating.

Det er en grense bare Magnus Carlsen, Simen Agdestein og Jon Ludvig Hammer har klart å krysse i norsk sjakkhistorie.

På de nye FIDE-listene for februar er 17-åringen oppe på 2596. Det holder til tredjeplass på listen over verdens beste spillere under 18 år og nummer åtte blant de under 20 år.

Den knallharde sjakksatsningen koster imidlertid penger. Med unntak av verdensmester Magnus Carlsen, står ikke akkurat sponsorene i kø for å gå inn med penger i sjakken. Norges sjakkforbund har skaffet flere sponsorer de siste årene, men sliter med stramt budsjett år etter år.

Ny manager: – Han er veldig fokusert og vil virkelig bli best

Aryan Tari sammen med Erik Moe og Jøran Aulin-Jansson i Wijk aan Zee. Foto: Maria Emelianova

Aryan Tari sammen med Erik Moe og Jøran Aulin-Jansson i Wijk aan Zee. Foto: Maria Emelianova

Kanskje er det flere profiler sjakken trenger for å vokse. Og den neste store profilen kan være Aryan Tari.

I jakten på å nå den ypperste verdenstoppen har 17-åringen nå skaffet egen manager. Erik Moe fra selskapet Profile Partners jobber med markeds- og medierettigheter innenfor sport og har skiløper Maiken Caspersen Falla i stallen. Nå er en norsk sjakkspiller en de ønsker å satse på i mange år fremover.

– Aryan er en bra gutt som er veldig fokusert og virkelig vil bli best. Han har gode verdier og vi tror han har gode muligheter bare han gjør de riktige tingene. Det vil vi prøve å bidra, sier Moe til Matt & Patt.

Anish Giri og Aryan Tari analyserer pågående partier i Wijk aan Zee. Foto: Maria Emelianova

Anish Giri og Aryan Tari analyserer pågående partier i Wijk aan Zee. Foto: Maria Emelianova

Den nye manageren følger sjakkspilleren ringside for første gang her i Wijk aan Zee.

– Vi har jobbet sammen en stund. Aryan har veldig lyst til å satse tungt. Da har vi bestemt oss for å gjøre det sammen. Vi vil bidra med det vi kan for at han skal få til en profesjonell satsning.

Satsningen ser umiddelbart ut til å gi resultater. Entreprenørselskapet Betonmast, Aktiv Profil og finans- og kredittkortselskapet EnterCard har gått inn med et hemmelig beløp for å hjelpe 17-åringen på vei mot drømmen. I tillegg har en avtale med klesmerket Gant sikret at tenåringen alltid er godt kledd.

I Wijk aan Zee stilte Tari med sponsorene på klærne.

– Dette er en begynnelse. Vi har fått inn noen sponsorer som var med ham til VM i Qatar. Nå er vi i dialog for å se litt på veien videre. Et par stykker er allerede klare og vi har 2-3 til som vi er i god dialog med, sier Moe.

Manageren understreker at Tari på ingen måte blir rik av sponsingen, men at det i bunn og grunn handler om å dekke utgifter til trenere og reiser.

– Dette er ren kostnadsdekning. Jo mer vi klarer, jo bedre satsning kan vi få til, sier Moe.

Entercard: – Aryan er et veldig godt forbilde

Aryan Tari jakter verdenstoppen i sjakk. Foto: Maria Emelianova

Aryan Tari jakter verdenstoppen i sjakk. Foto: Maria Emelianova

Melita Ringvold, kommunikasjon- og samfunnskontakt i EnterCard Gruppen, sier selskapet ser behov for å styrke analytisk kompetanse. Derfor har EnterCard vært en viktig samarbeidspartner for sjakkforbundet ved hjelp av støtte til skolesjakk og vært hovedsponsor for kvalifiseringsturneringen til Norway Chess i 2015.

Nå bidrar også selskapet med penger til å støtte en norsk sjakkspiller.

– Aryan er et veldig godt forbilde for andre barn og unge. Vi har også inngått dette samarbeidet med Aryan fordi han vil være med å motivere våre egne ansatte i deres arbeid med andre barn og unge som vi gir opplæring i sjakk. Vi er ikke så opptatt av elitedelen, men av breddesjakken. Det synes vi er viktig, sier Ringvold til Matt & Patt.

Hun vil ikke avsløre hvor mye selskapet legger ut for sponsingen.

– Beløpet er underordnet. Det viktigste er å være med. Vi er en av flere som er med på å hjelpe til litt så han kan konsentrre seg om sjakktrening og studier. Vi møtte Aryan under Entercard Qualifier og synes han er et veldig godt forbilde på mange nivåer, sier Ringvold.

Tari: – Har betydd veldig mye

Aryan Tari intervjues i Wijk aan Zee. Foto: Maria Emelianova

Aryan Tari intervjues i Wijk aan Zee. Foto: Maria Emelianova

Aryan Tari sier den økonmiske støtten har hatt stor betydning for fremgangen han har vist den siste tiden.  Med seg til Wijk aan Zee fikk han blant annet sin russiske stormesteren Evgeny Romanov som hjalp med forberedelser i første del av turneringen. Tari fikk også hjelp fra en hemmelig stormester i forkant av Tata Steel Chess.

– Det har betydd veldig mye. Nå får jeg dekket trening med gode spillere og det har hatt mye å si, sier Tari, som ikke vil avsløre hvem den hemmelige hjelperen er annet enn at det er «en god spiller».

17-åringen planlegger senere i vår å spille lagsjakk i Italia og Tyskland og kanskje Aeroflot Open i Moskva.

(Besøkt 2 979 ganger, 1 besøk i dag)