Wesley So (23) hyllet idolet Magnus Carlsen etter ny kjempetriumf

Wesley So sammen med stemoren Lotis Key etter at førsteplassen i Tata Steel Chess er klar. Foto: Maria EmelianovaWesley So sammen med stemoren Lotis Key etter at førsteplassen i Tata Steel Chess er klar. Foto: Maria Emelianova

(Ian Nepomniachtchi – Wesley So 0-1): Det 23-årige stjerneskuddet fra USA herjer sjakkverdenen etter å ha vunnet sin tredje turnering på rad. Likevel hyller han sitt sjakklige idol fra Norge.

av Tarjei J. Svensen

Wesley So er vinner av Tata Steel Chess 2017. Det ble klart etter at 23-åringen vant overraskende lett over Ian Nepomniachtchi i 13. – og siste runde i dag. Partiet var over etter bare 28 trekk og tre timers spill etter at russeren gjorde en enorm tabbe allerede i åpningen.

Den filipinsk-fødte amerikaneren forble ubeseiret og endte opp på 9 poeng etter fem seire og sju remiser. Magnus Carlsen måtte ta til takke med remis mot Sergey Karjakin tross en lovende stilling fra åpningen. Verdensmesteren ender trolig på en 2. plass før Wei Yi er ferdig med sitt parti.

– Det er stort. Jeg er veldig glad. Dette var et stort mål for meg, sier So som så takket Gud, familien og treneren Vladimir Tukmakov for støtten.

So fortsetter med det sin imponerende seiersrekke og står nå med 56 partier på rad uten tap. 23-åringen tar dessuten sin tredje superturnering, etter at han i fjor høst også vant Sinquefield Cup og London Chess Classic.

LES OGSÅ: So: – Det er som en drøm

– Det er stort å vinne denne turneringen foran verdensmesteren. Magnus er fortsatt den beste spilleren i verden, sier So.

Den ydmyke 23-åringen nøler ikke med å hylle Carlsen.

– Jeg har enorm respekt for ham. Jeg har lært mye av hans sjakklige ferdigheter bare ved å følge partiene. Han var min inspirasjon til å jobbe hardere og han er fortsatt den beste spilleren i verden. Jeg har mye respekt for ham, sier So og legger til:

– Jeg har ikke slått ham i et klassisk parti enda, men jeg ser frem til det skjer. Det at han er den beste spillern i verden gjør meg litt nervøs. Vi har mange remiser, men det blir veldig vanskelig å slå ham, sier So.

– En gavepakke av Nepomniachtchi

So risikerte omspill ved remis i sitt parti samt seire til enten Magnus Carlsen, Levon Aronian eller Wei Yi.

Men så skjedde det spesielle. Nepomniachtchi var i det svært gavmilde hjørnet og fikk en tapt stilling allerede etter ni trekk med svarte brikker.

– Man må kunne denne åpningen om man spiller dette. Ians åpningsforbedelse var ikke imponerende, sier Lawrence Trent på Chess24s sending.

– Dette var en gavepakke. Det var ikke et sjakkparti en gang, sier Jan Gustafsson.

– Idioti, vemmelse og avsky, skriver russeren selv  på Twitter.

Wesley So i 13. runde i Tata Steel Chess. Foto: Tarjei J. Svensen

Wesley So i 13. runde i Tata Steel Chess. Foto: Tarjei J. Svensen

– Tapet mot Magnus var det store vendepunktet

Det var først i den siste delen av fjoråret hvor So begynte å markere seg. Først slo han til med seier i sin første superturnering i St. Louis i august. Senere ble det både individuelt gull og laggull for USA i sjakk-OL september før han i desember steg inn blant topp fem i verden ved å bryte 2800-grensen for første gang.

So vant dessuten Grand Chess Tour sammenlagt og er nå oppe på tredjeplass på verdensrankingen med 2822. Bare fem spillere har notert en høyere rating i historien.

– Det er ikke klart hva som var vendepunktet mitt. Jeg har noen ideer, men jeg er ikke helt sikker. Jeg spilte i Bilbao og ting gikk galt i det fjerde partiet. Jeg tapet et dårlig parti mot Magnus etter bare 26 trekk. Da var jeg på mitt laveste punkt i turneringen og jeg var deprimert. I den neste runden spilte jeg mot Wei Yi og jeg ødela sjansene mine i den turneringen. Men jeg lærte mye av Magnus. av han. Det satt meg litt i fyr, sier So.

So står nå med en utrolig rekke på 56 partier uten tap. Det forrige tapet kom mot Carlsen i Bilbao 16. juli i fjor.

– Det gikk ikke så bra til å begynne med. Men det at jeg vant Sinquefield Cup gjorde noe med selvtilliten min. Etter det gikk alt plutselig lettere. Jeg må bare takke treneren og familien min for det. Så tror jeg også at partiet mot Magnus i Bilbao var det store vendepunktet, sier So.

23-åringen sier han nå skal ta en ferie på to måneder. Senere skal han spille det amerikanske mesterskapet og Norway Chess i juni. FIDEs Grand Prix-serie dropper han på grunn av tettpakket kalender.

 

SE OGSÅ:
(Besøkt 5 722 ganger, 1 besøk i dag)