Tallene som gir konkurrentene grunn til å frykte Carlsen i ekstraomganger

Magnus Carlsen under møte med Loek van Wely i Tata Steel Chess 2017. Foto: Maria EmelianovaMagnus Carlsen under møte med Loek van Wely i Tata Steel Chess 2017. Foto: Maria Emelianova

Magnus Carlsen må satse alt på å slå Sergey Karjakin i siste runde i Wijk aan Zee. Klarer han det, er sjansene gode for at det ender med norsk triumf, viser statistikken.

av Tarjei J. Svensen

Det er sjakkverdenenes store formspiller Wesley So (23) som er i «pole position» før dagens 13. – og siste runde i Tata Steel Chess. So står med 8 poeng, mens trioen Magnus Carlsen, Levon Aronian og Wei Yi følger halvpoenget bak med 7,5 poeng.

So kan avgjøre alt alene dersom han slår Ian Nepomniachtchi, men mye tyder på at russeren vil være fredelig innstilt og fornøyd med remis.

Dermed blir de øvrige partiene denne runden helt avgjørende: Carlsen-Karjakin, Wei – Wojtaszek og Andreikin – Aronian. Trioen på delt andreplass vil etter all sannsynlighet være avhengig av å vinne sine partier for å hente inn So.

LES OGSÅ: Carlsen med fantastisk snuoperasjon: – Utrolig at jeg fortsatt henger med etter så dårlig spill

Det så lenge stygt ut under det dramatiske oppgjøret mot Pavel Eljanov lørdag, men nå har Carlsen plutselig muligheten til å sikre seg omspill dersom han slår Sergey Karjakin med hvite brikker søndag. Skulle han klare det, har konkurrentene gode grunner til å frykte nordmannen.

I løpet av de siste ti årene har nemlig Carlsen vært iskald i de mest nervepirrende øyeblikkene og vunnet samtlige omspill han har deltatt i. Sju omspill og sju seire viser statistikken, ifølge tall Matt & Patt har hentet inn.

Sjakkfrelste har nok det nervepirrende omspillet fra VM-finalen i New York fortsatt friskt i minnet. Der gikk Carlsen inn for remis mot Karjakin med hvit i det 12. partiet, før han utspilte russeren i omspillet.

I Qatar Masters Open i 2015 sikret Carlsen førstepremien ved å ha full kontroll mot Yu Yangyi, mens seier i det ene partiet mot Maxime Vachier-Lagrave og remis i det andre, var nok til å sikre trumf i London Chess Classic i 2015.

Carlsen vant Qatar etter omspill mot Yu Yangyi. Foto: David Llada

Carlsen vant Qatar etter omspill mot Yu Yangyi. Foto: David Llada

Et annet dramatisk omspill var i den TV 2-sendte turneringen Grenke Chess Classic tidligere samme år. Carlsen var svært nær ved å tape for Arkadij Naiditsch, men vant det femte partiet som ble spilt over midnatt.

Tidligere har Carlsen dessuten slått ut Fabiano Caruana, Vassily Ivanchuk og Alexander Onischuk etter ekstraomganger.

Tata Steel Chess arrangeres for 79. gang og har tradisjonelt delt førsteplassen ved poenglikhet. For første gang i turneringens 79-årige skal det hele avgjøres med omspill dersom to eller flere ender på samme poengsum. Førstepremien på 10.000 euro vil uansett deles.

De såkalte tiebreak-reglene er ikke offentliggjort av arrangøren på de offisielle nettsidene, men Matt & Patt har fått dette bekreftet av turneringssjef Jeroen van den Berg.

Det vil da spilles to og to lynsjakkpartier med betenkningstid som avhenger av når det siste partiet i runden er ferdig, får Matt & Patt opplyst. Dersom det fortsatt står likt etter fire partier, vil det femte oppgjøret bli et såkalt armageddon-parti. Hvit får ett minutt ekstra på klokken.

13. – og siste runde i Tata Steel Chess starter kl 12:00 søndag. Partiet kan følges direkte på Chess24 med Jan Gustafsson som kommentator eller på den offisielle nettsiden med Yasser Seirawan og Robert Ris.

Carlsens program i Tata Steel Chess 2017

1. runde 14. januar: Remis mot So (svart)
2. runde 15. januar: Seier mot Wojtaszek (hvit)
3. runde 16. januar: Remis mot Andreikin (svart)
4. runde 17. januar: Seier mot Wei (hvit)
5. runde 19. januar: Remis mot Nepomniachtchi (svart)
6. runde 20. januar: Remis mot Aronian (svart)
7. runde 21. januar: Remis mot Giri (hvit)
8. runde 22. januar: Tap for Rapport (svart) 
9. runde 24. januar: Seier mot van Wely (hvit)
10. runde 25. januar: Remis mot Harikrishna (svart)
11. runde 27. januar:  Remis mot Adhiban (hvit)
12. runde 28. januar: Seier mot Eljanov (svart)
13. runde 29. januar: Hvit mot Karjakin
SE OGSÅ:

 

(Besøkt 1 692 ganger, 1 besøk i dag)