So til Matt & Patt om sin vanvittige klatring: – Det er som en drøm

Wesley So leder i Wijk aan Zee etter 10 av 13 runder. Foto: Alina l'Ami/Tata Steel ChessWesley So leder i Wijk aan Zee etter 10 av 13 runder. Foto: Alina l'Ami/Tata Steel Chess

Han smiler alltid, ydmyk på grensen til det pinlige og takker høyere makter så snart anledningen byr seg. Magnus Carlsen er fortsatt det store idolet, men nå er det verdensmesteren som må passe seg for amerikanske Wesley So.

av Tarjei J. Svensen

Tre runder før slutt i Tata Steel Chess i nederlandske Wijk aan Zee, er det ikke Magnus Carlsen, men Wesley So (23) som står øverst på resultatlisten. Den filipinsk-fødte amerikaneren har imponert stort og står med 7 poeng på de ti rundene. Det er et helt poeng foran den norske verdensmesteren og fire andre spillere på 6 poeng.

Om ikke So skal vinne sin tredje superturnering på rad, må Carlsen å ta seg sammen og vinne minst to av de siste tre partiene.

– Jeg ligger bra an nå. Men det kan raskt endre seg for det er tre partier igjen. Jeg spiller mot Andreikin med svart i 10. runde og det blir et nøkkelparti. Men det er klart at det er bra å ligge foran, sier So til Matt & Patt.

Vi er i Haarlems filarmoniske konserthus da 23-åringen snakker med oss. Noen meter unna står stemoren klar med mat og drikke. So brøt med sin egen biologiske familie i det som ble en offentlig skittentøysvask i 2015. Han er nå etablert med en ny filipinsk familie i Minnesota, som begge er med ham til Nederland.

Wesley So har med seg familien i Wijk aan Zee. Foto: Alina l'Ami/Tata Steel Chess

Wesley So har med seg familien i Wijk aan Zee. Foto: Alina l’Ami/Tata Steel Chess

Stemoren Lotis Key, kjent tidligere skuespiller på Filippinene, er nøkkelpersonen som fungerer som både manager og drikkebærer. Før hvert parti gir hun stesønnen et kyss på kinnet.

Det var først i den siste delen av fjoråret hvor So begynte å markere seg. Først slo han til med seier i sin første superturnering i St. Louis i august. Senere ble det både individuelt gull og laggull for USA i sjakk-OL september før han i desember steg inn blant topp fem i verden ved å bryte 2800-grensen for første gang.

Samtidig vant han både London Chess Classic og Grand Chess Tour sammenlagt.

– Det som slår meg er at han er så uanstrengt. Han ser ikke ut til å prøve hardt en gang. Han har ikke tapt på lenge og jeg er veldig, veldig imponert over hvor lett han får det til å se ut, sa Viswanathan Anand om den nye sjakkstjernen.

– Han er veldig imponerende og er aldri i trøbbel. Ingen klare å legge press på han. Om noen gjør det, så kommer han seg lett ut av det. Det er imponerende å se på, sa Michael Adams.

Selv om So i Wijk aan Zee har vært i alvorlig trøbbel ved et par anledninger, ser han ut til å slippe unna hver gang. Nå står han utrolig nok med 53 partier på rad uten et nederlag. Magnus Carlsens rekord er for øvrig på 43 partier, men det var nettopp Carlsen som slo ham sist gang i Bilbao i juli 2016.

– Det er bra at jeg unngår å tape. Men til slutt så handler det bare om å spille bra sjakk. Jeg har andre prioriteringer enn å bare å unngå å tape.  Jeg prøver bare å gjøre mitt beste i hvert parti og spille det objektivt beste trekket, sier So da han får spørsmål om den enorme prestasjonen.

Magnus Carlsen og Wesley So var over etter under to timers spill. Foto: Tata Steel Chess

Magnus Carlsen og Wesley So var over etter under to timers spill. Foto: Tata Steel Chess

Det er ikke alle konkurrentene som er like begeistret for 23-åringens noe tørre spillestil. Levon Aronian sa for eksempel følgende:

– Jeg liker mer aggressive spillere. Jeg liker mer kamp på brettet. Men det er bare meg, sa Aronian.

Heller ikke Anish Giri er særlig begeistret:

– Han spiller uten særlig risiko og veldig, veldig godt. Jeg lurer bare på hvordan han vil skape sjanser hvis de andre også spiller som ham, uttalte Anish Giri.

Selv sier So at han gjerne spiller aggressivt dersom han får muligheten til det.

– Vel, jeg prøver å ta sjanser dersom stillingen tillater det. Disse spillerne er så gode at man kan ikke bare gå rett i angrepsmodus. Man må ha en strategi. Det er nettopp dette Magnus er så god på,  for han er den beste spilleren i verden akkurat nå. Jeg prøver å gå inn i hvert parti med en viss strategi. I denne turneringen har jeg hatt noen partier der jeg har vært i trøbbel, men heldigvis klarte jeg å redde meg. Etter det bestemte jeg meg for å forsøke å spille bedre og unngå å havne i trøbbel, sier So.

So er oppe på 3. plass på den flytende verdensrankingen med 2820. Det er under fem poeng bak Fabiano Caruana, og 18 poeng bak Magnus Carlsen.

– Det er en som en drøm. Det er fullstendig uventet at jeg er helt der oppe, men nå vil jeg fokusere på å stabilisere meg på 2800-tallet. Jo høyere du kommer, dess vanskeligere er det å holde ratingen. Jeg tenker ikke så mye på ratingen, for den endrer seg dag for dag. Jeg prøver bare å forbedre meg hele tiden, sier den svært ydmyke 23-åringen.

So økte forspranget til Carlsen på resultatlisten etter å ha valset over polakken Radoslaw Wojtaszek i 10. runde. Carlsen på sin side måtte ta til takke med remis mot Pentala Harikrishna.

– Han gjorde nok noen feil, svart bør i utgangspunktet stå ok. Han gikk for en variant i Katalansk der svart har mange måter å få en ok stilling på. Han burde ha utlignet med Le6, og svart står greit. Han brukte nok for mye tid i åpningen og fikk tidsnød. Så gjorde han en feil der, sier So.

Wesley So vant over Radoslaw Wojtaszek og tok sin tredje seier i Wijk aan Zee. Foto: Alina l'Ami/Tata Steel Chess

Wesley So vant over Radoslaw Wojtaszek og tok sin tredje seier i Wijk aan Zee. Foto: Alina l’Ami/Tata Steel Chess

I 11. runde skal Wesley So spillte med svart mot Dmitry Andreikin. Carlsen skal møte en av turneringens store overraskelser, indiske Baskaran Adhiban.

Carlsens program i Tata Steel Chess 2017

1. runde 14. januar: Remis mot So (svart)
2. runde 15. januar: Seier mot Wojtaszek (hvit)
3. runde 16. januar: Remis mot Andreikin (svart)
4. runde 17. januar: Seier mot Wei (hvit)
5. runde 19. januar: Remis mot Nepomniachtchi (svart)
6. runde 20. januar: Remis mot Aronian (svart)
7. runde 21. januar: Remis mot Giri (hvit)
8. runde 22. januar: Tap for Rapport (svart) 
9. runde 24. januar: Seier mot van Wely (hvit)
10. runde 25. januar: Remis mot Harikrishna (svart)
11. runde 27. januar: Hvit mot Adhiban
12. runde 28. januar: Svart mot Eljanov
13. runde 29. januar: Hvit mot Karjakin
SE OGSÅ:
(Besøkt 1 416 ganger, 1 besøk i dag)

1 kommentar på "So til Matt & Patt om sin vanvittige klatring: – Det er som en drøm"

  1. Øyvind J. Karstad | 29. januar 2017 på 23:35 |

    «Heller ikke Anish Giri er særlig begeistret:
    – Han spiller uten særlig risiko …»

    Det kom jo fra rett mann… 😛

Stengt for kommentarer.