Carlsen gikk «all-in» og tapte for ungarsk stortalent: – Han spilte litt for ambisiøst

Magnus Carlsen har ikke fått spillet til å sitte i Wijk aan Zee og tapte for Richard Rapport. Foto: Maria EmelianovaMagnus Carlsen har ikke fått spillet til å sitte i Wijk aan Zee og tapte for Richard Rapport. Foto: Maria Emelianova

Årets første tap på verdensmesteren.

av Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen tapte for Richard Rapport (20) i 8. runde av Tata Steel Chess i dag. Rapport er en av verdens mest lovende talenter og rangert som nummer 40 i verden.

I 2016 tapte Carlsen bare tre partier totalt, det laveste antallet siden 2012. Nå har 26-åringen allerede tapt sitt første parti i det nye året.

– Det føles veldig godt å slå verdensmesteren, men jeg må holde meg på jorda en stund til. Det er mye igjen av turneringen og jeg er på nedre halvdel av tabellen, sier Rapport til Matt & Patt.

Rapport forteller at han ble overrasket av Carlsens valg i det 21. – og 22. trekket.

– d4 var allerede for ambisiøst. Han burde ikke ha forventet mer enn utligning. Han undervurderte nok Sb3-ideen min. d3 var også et dårlig trekk, sier Rapport.

– Skjønte du med en gang at d3 var dårlig?

– Ja, jeg hadde mistanker om det, men det er Magnus vi snakker om tross alt. Dessuten indikerer turneringsresultatet mitt at jeg ikke akkurat ser ting.

Rapport er kjent som en av sjakkverdensens mest publikumsvennlige spillere med mange kreative ideer. Det gjorde at han fikk en vunnet stilling mot ledende Wesley So tidligere i turneringen, men ungareren ga bort alt og tapte.

– Jeg rotet bort mange andre stillinger også, men det partiet tok kaka. Jeg var nervøs i dag også. I denne turneringen kan jeg aldri være sikker på noe, sier 20-åringen.

Rapport sier at Carlsen foreslo noen forbedringer i etteranalysen.

– Det var veldig hyggelig å diskutere med ham, sier Rapport, som fortsatt er full av beundring for den norske verdenseneren.

Magnus Carlsens første møte med Richard Rapport. Foto: Maria Emelianova

Magnus Carlsens første møte med Richard Rapport. Foto: Maria Emelianova

Verdensmesteren tok store sjanser i et forsøk på å vinne det som i utgangspunktet var en helt lik stilling. 30 minutter brukte han på sitt 22. trekk. Det viste seg å være en stor feil.

Så gikk det raskt fryktelig galt. Rapport forsvarte seg uten problemer og fikk en vunnet stilling bare få trekk senere.

– Han ville nok vinne for enhver pris. Det ser ut som han må betale en veldig høy pris for det, kommenterer Lawrence Trent på Chess24.

Partiet var over etter bare 33 trekk og 3,5 timers spill.

– Et fint parti av Rapport, men han gjorde ikke noe spesielt og holdt bare partiet i live og lot Magnus ødelegge for seg selv.

Det må være en ny, stor skuffelse for Carlsen etter gårsdagens fadese der han rotet bort et halvpoeng mot Anish Giri etter en ufattelig overseelse.

Verdensmesteren hadde først matt i tre trekk, fikk en ny sjanse noen trekk senere, men så ingen av trekkene og måtte så ta til takke med remis etter sju timers spill.

– Det er sinnsykt, sa en frustrert Carlsen til VG da han forlot spillelokalet.

Magnus Carlsen kikker på Loek van Welys parti mot Ian Nepomniachtchi i 8. runde av Tata Steel Chess. Foto: Maria Emelianova

Magnus Carlsen kikker på Loek van Welys parti mot Ian Nepomniachtchi i 8. runde av Tata Steel Chess. Foto: Maria Emelianova

Carlsen er likevel på skuddhold med sine 4,5 poeng, men er nå ett poeng bak Wesley So, som tok en rask remis mot Sergey Karjakin i dag.

Mandag er det turneringens andre, av totalt tre fridager. Carlsen skal i 9. runde ha hvit mot Loek van Wely, en av motstanderne han har best tak på.

Nordmannen har vunnet de siste tre møtene mot nederlenderen.

Carlsens program i Tata Steel Chess 2017

1. runde 14. januar: Remis mot So (svart)
2. runde 15. januar: Seier mot Wojtaszek (hvit)
3. runde 16. januar: Remis mot Andreikin (svart)
4. runde 17. januar: Seier mot Wei (hvit)
5. runde 19. januar: Remis mot Nepomniachtchi (svart)
6. runde 20. januar: Remis mot Aronian (svart)
7. runde 21. januar: Remis mot Giri (hvit)
8. runde 22. januar: Tap for Rapport (svart)
9. runde 24. januar: Hvit mot van Wely
10. runde 25. januar: Svart mot Harikrishna
11. runde 27. januar: Hvit mot Adhiban
12. runde 28. januar: Svart mot Eljanov
13. runde 29. januar: Hvit mot Karjakin
SE OGSÅ:
(Besøkt 2 037 ganger, 1 besøk i dag)

1 kommentar på "Carlsen gikk «all-in» og tapte for ungarsk stortalent: – Han spilte litt for ambisiøst"

  1. Pål Norvoll | 22. januar 2017 på 17:25 |

    Hva med liveratingen nå?

Stengt for kommentarer.