Carlsen-seieren glapp etter ufattelig tabbe i dramatisk sluttspill: – Mystisk!

Magnus Carlsen etter at han innser at seieren over Giri glipper. Foto: Maria EmelianovaMagnus Carlsen etter at han innser at seieren over Giri glipper. Foto: Maria Emelianova

(Magnus Carlsen – Anish Giri 1/2-1/2): Verdensmesteren spilte et mesterlig parti og så ut til å cruise mot seier over sin erkerival. Så rotet han bort alt ved å overså matt i tre trekk i sjette spilletime.

av Tarjei J. Svensen

– Nå er det remis! Dette er en merkelig, merkelig dag. Frem til nå har han spilt bra, men dette er den første feilen han gjør i dag. Det er mystisk, utbryter superstormester Peter Svidler på Chess24.

– Det er et merkelig trekk å gjøre. Det var jo matt i tre trekk, sier en sjokkskadd Jan Gustafsson på den samme sendingen.

Det så lenge ut som verdensmesteren skulle klare å ta en ny seier i klassisk Carlsen-stil over en av sine erkerivaler, nederlenderen Anish Giri, i 7. runde av Tata Steel Chess i dag.

Så kom den ufattelige overseelsen.

I en kritisk stilling ofret Giri tårnet sitt for å få ny dronning. Men det ga også Carlsen muligheten til å avslutte partiet med sjakkmatt.

– Magnus satt seg selv i et hjørne hvor han måtte finne noen veldig krevende trekk. På et tidspunkt gikk det opp for ham at det ikke gikk, noe som førte til denne remisstillingen, sier Svidler.

Dette lå an til å bli et veldig, veldig pent parti. Hadde Carlsen sett 56.Rc8+, tror jeg kanskje dette hadde hatt potensial til å gå inn i samlingen over Carlsens store mesterstykker.

– Veldig rart av Magnus

Stor interesse for det 17. møtet mellom Magnus Carlsen og Anish Giri. Foto: Tarjei J. Svensen

Stor interesse for det 17. møtet mellom Magnus Carlsen og Anish Giri. Foto: Tarjei J. Svensen

Dagens parti var lenge Carlsen på sitt beste. Sakte, men sikkert, bygget 26-åringen opp en fordel som bare økte jo dypere han kom inn i sluttspillet.

Partiet fulgte de første fire trekkene fra Carlsens tapsparti mot Karjakin fra New York, men nordmannen fikk Giri til å tenke med sitt 5.c3.

Jan Gustafsson og Peter Svidler i Chess24s studio var imidlertid ikke videre imponert over verdensmesterens åpningsvalg. Stormestrene omtalte det som «merkelig» og mente svart var uten problemer.

– Dette er veldig rart. Det føles som Magnus prøver å utligne med hvite brikker, sier Jan Gustafsson.

– Svart står ikke dårligere. Men det er slik Magnus ofte spiller på seier, fortsatte den tyske stormesteren.

Litt senere inn i partiet var duoen noe mer opmtistisk.

– Det ser ut som hvit har litt spill nå, i motsetning til tidligere når stillingen bare så trist. Ikke trist i forståelsen av dårligere, men trist som i «hva i all verden gjør du?». Nå har Magnus fått den type stilling han vanligvis går etter. En lik stilling med 30 enheter fortsatt på brettet, sier Gustafsson.

Sergey Karjakin ser på at Magnus Carlsen er i ferd med å rote bort seieren over Anish Giri. Foto: Maria Emelianova

Sergey Karjakin ser på at Magnus Carlsen er i ferd med å rote bort seieren over Anish Giri. Foto: Maria Emelianova

– Han bør være ganske fornøyd. Dette er en helt ok Rubinstein, sier Svidler.

Etter dronningbyttet begynte ting å se atskillig bedre ut for verdensmesteren. Hvit fikk en stilling der han kunne presse mot svarts svake a-bonde, samtidig som han beholdt en fribonde i c-linjen.

– Nå er det Magnus som står best, men er det nok til å ta hele poenget? Inntil videre tviler jeg, skriver Jon Ludvig Hammer i VGs direktesending.

Etter hvert ble Carlsens sentraliserte løper så sterk at Giri fikk store problemer med å holde fortet. Svarts randbønder var dessuten så svake at det ble vanskelig å holde på dem.

Likevel var det mye spill igjen, og mange begynte å frykte at seieren ville glippe da den norske supercomputeren Sesse gikk fra å vise Carlsen-fordel på +7 til bare +2. Svidler og Gustafsson viste varianten der Giri kunne skape en festning og holde remis.

Så kom vendepunktet. Carlsen overså først matt i tre trekk, først den siste sjansen glapp med Lc4 i det 59. trekket.

Carlsen spilte i ytterligere halvannen time i forsøk på å vinne sluttspillet med tårn, løper og to bønder mot Giris ene dronning, men nederlenderen hadde full kontroll og reddet remisen etter sju timer.

– Selv om tabben ikke tabben førte til tap, så må remisen føles som et tap i dag, sier Gustafsson.

Seieren glapp, men Carlsen er fortsatt på skuddhold i sammendraget. 4,5 poeng holder til delt 2. plass sammen med Wei Yi og Parvel Eljanov, et halvpoeng unna ledende Wesley So.

Den filipinsk-fødte amerikaneren holdt remis mot Eljanov og ser ut til å gå på vannet 50 strake partier uten tap. Sist 23-åringen gikk på et nederlag, var mot Carlsen i Bilbao i juli i fjor.

Giri: – Magnus er en av de letteste motstanderne for meg

Magnus Carlsen kom slentrende til brettet etter at gong-gongen som markerer startskuddet var tatt. Foto: Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen kom slentrende til brettet etter at gong-gongen som markerer startskuddet var tatt. Foto: Tarjei J. Svensen

Dermed ser Giri-komplekset ut til å leve for Carlsen. Nordmannen har flere ganger barket sammen med den rappkjeftede nederlenderen, både på og utenfor brettet, siden det første møtet i samme turnering i 2011. Den gang sjokkerte det da 16-årige supertalentet med å slå Carlsen etter 22 trekk med svart. Partiet er et av nordmannens svakeste i karrieren.

Det skulle ta lang tid før Carlsen skulle klare å få has på nederlenderen, noe Giri har visst å bruke for enhver pris.

– Hvis du ser på statistikken, er Magnus en av de letteste motstanderne for meg. Han er ikke problemet. Det er de andre som kommer til å bli tøffe, sa en spøkefull Giri før Norway Chess i 2015.

Giri er kjent for å være en av de mest solide i verdenstoppen som sjelden tar stor risiko for å presse på for seier. Det har ført til noen slengbemerkninger fra verdensmesteren, som blant annet har kalt ham «feig».

LES OGSÅ: Giri: – Vil være farlig å la hetsen påvirke deg

– Han har en irriterende tendens til å slå meg og respekterer ikke min autoritet, sa en glisende Carlsen.

I Bilbao i fjor, etter 16 partier uten seier, klarte Carlsen endelig å slå nederlenderen for første gang. Carlsen vant med hvit og sikret også sammenlagtseieren i turneringen.

Scoren mellom de to etter 17 partier er dermed fortsatt helt lik. En seier til hver og 15 remiser.

Carlsens neste motstander i 8. runde søndag er det unge stortalentet Richard Rapport (20) med svart. Det er første gangen Carlsen møter den publikumsvennlige ungareren.

Partiene i Wijk aan Zee starter klokken 13:30. 10. runde gjennomføres i Haarlem. Onsdag 18., mandag 23. – og torsdag 26. januar er fridager.

Det er ingen norsk tv-dekning av turneringen, men Yasser Seirawan er blant kommentatorene på arrangørens offisielle sending. For Chess24 kommenterer Peter Svidler og Jan Gustafsson.

Jon Ludvig Hammer kommenterer også turneringen hos VG Direkte.

Carlsens program i Tata Steel Chess 2017

1. runde 14. januar: Remis mot So (svart)
2. runde 15. januar: Seier mot Wojtaszek (hvit)
3. runde 16. januar: Remis mot Andreikin (svart)
4. runde 17. januar: Seier mot Wei (hvit)
5. runde 19. januar: Remis mot Nepomniachtchi (svart)
6. runde 20. januar: Remis mot Aronian (svart)
7. runde 21. januar: Remis mot Giri (hvit)
8. runde 22. januar: Svart mot Rapport
9. runde 24. januar: Hvit mot van Wely
10. runde 25. januar: Svart mot Harikrishna
11. runde 27. januar: Hvit mot Adhiban
12. runde 28. januar: Svart mot Eljanov
13. runde 29. januar: Hvit mot Karjakin
SE OGSÅ:
(Besøkt 1 480 ganger, 1 besøk i dag)