Carlsen med remis i jubileumspartiet

Magnus Carlsen og Levon Aronian i det 50. møtet. Foto: Alina l'Ami/Tata Steel ChessMagnus Carlsen og Levon Aronian i det 50. møtet. Foto: Alina l'Ami/Tata Steel Chess

Det ble ikke noen festforestilling i det 50. møtet mellom Magnus Carlsen og Levon Aronian.

av Tarjei J. Svensen

Partiet i sjette runde av Tata Steel Chess var nemlig over etter bare to timers spill.

Det var tidligere verdenstoer Aronian, nå rangert som nummer åtte i verden, som førte dagens parti og fikk et lite press utifra åpningen. Carlsen så imidlertid ut til å ha kontroll og remisen ble klar etter 30 trekk.

Carlsen står nå med 4 poeng på de første seks rundene. Det er den samme scoren som han hadde etter seks runder i 2016. Den gang endte det med seier med 9 poeng etter 13 runder.

Verdensmesteren fortsetter dermed trenden der han har spilt remis i samtlige svarte partier, mens han har vunnet sine to hvite. Da er det godt nytt at Carlsen har fire hvite på de siste sju partiene.

Møttes for 50. gang på 12 år

Det ble aldri noen festforestilling i dagens parti, selv om Aronian hadde et visst press. Foto: Alina l'Ami/Tata Steel Chess

Det ble aldri noen festforestilling i dagens parti, selv om Aronian hadde et visst press. Foto: Alina l’Ami/Tata Steel Chess

Dagens parti var et lite jubileum. Det var nemlig det 50. partiet mellom de to rivalene siden første møtet i FIDEs World Cup i Libya i 2004. Aronian var i begynnelsen en særdeles hard nøtt å knekke for Carlsen, men de siste årene er det nordmannen som har tatt over.

På 50 møter er scoren 12 seire til Carlsen, seks til Aronian med 32 remiser.

Det er imidlertid den niende remisen på rad der armeneren spiller med hvite brikker. Aronian har imidlertid god score det siste halvanet året og vant både i EM i 2015 og i Norway Chess 2016 – med svarte brikker.

Den sympatiske 34-åringen er en av de spillerne Carlsen har best personlig forhold til i sjakksirkuset. Aronian tok Carlsen med på «Armenia-rundt» i 2014, mens nordmannen til gjengjeld tok Aronian med på treningssamling i USA før Sinquefield Cup i 2015.

Det var Aronian som kom best ut av partiet mot verdensmesteren. Armeneren spilte svært raskt og hadde på et tidspunkt mer tid på klokka enn da han startet.

Partiet fulgte de første ti trekkene av oppgjøret i London Chess Classic i 2011, men Aronian avvek med sitt 11. trekk.

– Her gikk det veldig raskt i starten – det er åpenbart at begge spillerne er godt forberedt på dette – og så lenge Carlsen opprettholder farten er dette helt sikkert analyser han er godt kjent med, skriver Jon Ludvig Hammer i VGs direktesending.

I det 22. trekket fikk Aronian inn en fiks liten manøver, men varianten førte bare til masse avbytter og stillingen var helt lik da partene ble enige om remis.

Det er fjorårets store sjakk-komet Wesley So som leder etter seks runder. Den filipinsk-fødte amerikaneren har 4,5 poeng etter en ny remis fredag. 23-åringen er nå ubeseiret i 49 partier siden forrige tap, mot Carlsen i Bilbao i fjor.

Deltar for 12. gang

Carlsen deltar i «sjakkens svar på Wimbledon» for 12. gang i løpet av de siste 13 årene. 26-åringen har hatt flere av sine største triumfer i den tradisjonsrike turneringen og har vunnet fem ganger på ni forsøk: 2008, 2010, 2013, 2015 og 2016.

Carlsen fikk spørsmål om han hadde planer om å slå rekorden av arrangørens reporter Anna Rudolf.

– Det er veldig viktig, men det er ikke derfor jeg er her. Jeg er her for å spille sjakk og ha det gøy, var svaret fra verdensmesteren.

Partiene starter klokken 13:30 hver dag, med unntak av 5. runde kl 14:00. 10. runde gjennomføres i Haarlem. Onsdag 18., mandag 23. – og torsdag 26. januar er fridager.

Det er ingen norsk tv-dekning av turneringen, men Yasser Seirawan er blant kommentatorene på arrangørens offisielle sending. For Chess24 kommenterer Peter Svidler og Jan Gustafsson.

Jon Ludvig Hammer kommenterer også turneringen hos VG Direkte.

Carlsens program i Tata Steel Chess 2017

1. runde 14. januar: Remis mot So (svart)
2. runde 15. januar: Seier mot Wojtaszek (hvit)
3. runde 16. januar: Remis mot Andreikin (svart)
4. runde 17. januar: Seier mot Wei (hvit)
5. runde 19. januar: Remis mot Nepomniachtchi (svart)
6. runde 20. januar: Remis mot Aronian (svart)
7. runde 21. januar: Hvit mot Giri
8. runde 22. januar: Svart mot Rapport
9. runde 24. januar: Hvit mot van Wely
10. runde 25. januar: Svart mot Harikrishna
11. runde 27. januar: Hvit mot Adhiban
12. runde 28. januar: Svart mot Eljanov
13. runde 29. januar: Hvit mot Karjakin
SE OGSÅ:
(Besøkt 1 150 ganger, 1 besøk i dag)