Carlsen-remis mot kompisen

Magnus Carlsen er ubeseiret i Wijk aan Zee. Foto: Maria EmelianovaMagnus Carlsen er ubeseiret i Wijk aan Zee. Foto: Maria Emelianova

(Ian Nepomniachtchi – Magnus Carlsen 1/2-1/2): Verdensmesteren er fortsatt uten seier mot russeren. Så fikk han en god og en dårlig nyhet.

av Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen gjorde et forsøk og ofret bonde, men måtte ta til takke med remis mot Ian Nepomniachtchi i femte runde av Tata Steel Chess i dag.

Partiet var over etter 28 trekk og like over tre timers spill.

Carlsen er dermed godt i rute ved å ha spilt remis i tre partier med svart, mens han har vunnet sine to partier med hvit. Scoren på 3,5 poeng er et halvt poeng mer enn han hadde ved tilsvarende punkt i fjor. Den gang tok Carlsen til slutt en klar seier med 9 poeng.

Nepomniachtchi er kjent som en av Carlsens beste venner i sjakksirkuset og de har kjent hverandre helt siden de møttes ved sjakkbrettet første gang under EM under 12 år i 2002. Russeren hjalp dessuten nordmannen med forberedelser til ett av VM-partiene mot Viswanathan Anand i Sotsji i 2014.

På seks partier har Carlsen imidlertid aldri slått kompisen.

Dagens parti ble noe mer severdig enn mange spådde på forhånd. Carlsen ofret bonde i åpningen og satset på at hvits manglende utvikling av løperen på c1 var kompensasjon nok. Ifølge computerne mente de likevel at fordelen ikke var nok at Nepomniachtchi sto best. Etter noen avbytter endte det i et tårnsluttspill og Nepomniachtchi valgte å gi bonden tilbake og tilby remis få trekk senere.

– Jeg har blandede følelser. Jeg var sikker på at jeg hadde en bedre stilling uten sjanser for ham og jeg spilte på to resultater. Men kanskje jeg undervurderte motsjansene hans, sier Nepomniachtchi etterpå. 

Russeren sa han var noe misfornøyd siden han følte at Carlsen ikke hadde tilstrekkelig kompensasjon for bonde,

– Det var et godt parti og motstanderen min spilte presist så remis er et logisk resultat.

Magnus Carlsen med 3,5 av 5 poeng så langt. Foto: Alina l'Ami/Tata Steel Chess

Magnus Carlsen med 3,5 av 5 poeng så langt. Foto: Alina l’Ami/Tata Steel Chess

Dagens runde ble for øvrig spilt i Rotterdam på Feyenoords fotballstadion De Kuip. Der fikk også nordmannen vist frem noen av sine fotballferdigheter.

So fortsetter å imponere

Wesley So har grunn til å smile bredt etter de første fem rundene i Wijk aan Zee. Her med stemoren Lotis Key. Foto: Alina l'Ami/Tata Steel Chess

Wesley So har grunn til å smile bredt etter de første fem rundene i Wijk aan Zee. Her med stemoren Lotis Key. Foto: Alina l’Ami/Tata Steel Chess

Etterpå fikk Carlsen én god og én dårlig nyhet. Den gode nyheten er at Pavel Eljanov,  som inntil i dag var i ledelsen med 3,5 poeng, tapte for Levon Aronian etter å ha tabbet seg ut i en vanskelig stilling.

Den dårlige nyheten er at fjorårets sjakk-komet Wesley So fortsetter å storspille og vant sitt parti over Pentala Harikrishna. Den filipinsk-fødte amerikaneren tok sin tredje seier i turneringen og leder nå med 4 poeng.

– Jeg er veldig fornøyd så langt, jeg har aldri ledet her før. Jeg føler meg veldig glad og selvsikker. I de neste partiene kan jeg fokusere på å spille normal sjakk uten noe press. Men det er en lang turnering, den lengste i verden og vi har to uker igjen her, sier den ydmyke 23-åringen i intervjuet etterpå.

So har nå en utrolig rekke med 48 partier på rad uten tap og står nå med en rating på 2819, den sjuende høyeste i historien. 23-åringens forrige nederlag kom mot Magnus Carlsen i Bilbao 16. juli i fjor.

So er kjent for å spille passivt mot de beste spillerne, og det var nettopp det som skjedde mot Carlsen da de møttes i åpningen av Tata Steel Chess. Partiet var særdeles blodfattig og ble det første avgjorte i årets turnering. Spillerne takket for kampen etter like under to timers spill.

– Det er slik han er når han møter sterkere spillere. Han tar ikke mange sjanser, og det er derfor det også er veldig vanskelig å slå han. Han er pragmatisk, og det har gjort at han har kommet langt, sier Carlsen.

I andre runde knuste nordmannen Radoslaw Wojtaszek med hvit, før det ble en ny, remis mot Dmitry Andreikin i tredje runde. I fjerde runde vant Carlsen sitt andre parti mot det kinesiske vidunderbarnet Wei Yi (17).

– Jeg sto ganske bra. Det er vanskelig med hans spillestil å grave seg ned og forsvare seg. For det første er stillingen vanskelig å spille, dessuten er det kanskje objektivt sett er det også ganske mye bedre for hvit, sier Carlsen til arrangørens reporter Anna Rudolf.

Carlsen har nå 3,5 poeng og er helt i rute før den andre halvdelen av turneringen starter fredag.

Da skal Carlsen spille med svart mot Levon Aronian. Det blir det 50. møtet med armeneren siden første gang de barket sammen i FIDEs World Cup i Libya i 2004.

Verdensmesteren har en god score med 12 seire, seks tap og 31 remiser, men Aronian har tatt helpoenget i to av de siste tre møtene: I Reykjavik i 2015 og i fjorårets Norway Chess.

Aronians seire kom imidlertid med svart, og de åtte siste møtene med armeneren som hvit har endt med remis.

– Er her for å spille sjakk og ha det gøy

Carlsen i aksjon under fotballkampen på fridagen, der han scoret ett mål og sikret 6-2-seier over Loek van Welys lag. Foto: Maria Emelianova

Carlsen i aksjon under fotballkampen på fridagen, der han scoret ett mål og sikret 6-2-seier over Loek van Welys lag. Foto: Maria Emelianova

Carlsen deltar i «sjakkens svar på Wimbledon» for 12. gang i løpet av de siste 13 årene. 26-åringen har hatt flere av sine største triumfer i den tradisjonsrike turneringen og har vunnet fem ganger på ni forsøk: 2008, 2010, 2013, 2015 og 2016.

Carlsen fikk spørsmål om han hadde planer om å slå rekorden av arrangørens reporter Anna Rudolf.

– Det er veldig viktig, men det er ikke derfor jeg er her. Jeg er her for å spille sjakk og ha det gøy, var svaret fra verdensmesteren.

Partiene starter klokken 13:30 hver dag, med unntak av 5. runde kl 14:00. 10. runde gjennomføres i Haarlem. Onsdag 18., mandag 23. – og torsdag 26. januar er fridager.

Det er ingen norsk tv-dekning av turneringen, men Yasser Seirawan er blant kommentatorene på arrangørens offisielle sending. For Chess24 kommenterer Peter Svidler og Jan Gustafsson.

Jon Ludvig Hammer kommenterer også turneringen hos VG Direkte.

Carlsens program i Tata Steel Chess 2017

1. runde 14. januar: Remis mot So (svart)
2. runde 15. januar: Seier mot Wojtaszek (hvit)
3. runde 16. januar: Remis mot Andreikin (svart)
4. runde 17. januar: Seier mot Wei (hvit)
5. runde 19. januar: Remis mot Nepomniachtchi (svart)
6. runde 20. januar: Svart mot Aronian
7. runde 21. januar: Hvit mot Giri
8. runde 22. januar: Svart mot Rapport
9. runde 24. januar: Hvit mot van Wely
10. runde 25. januar: Svart mot Harikrishna
11. runde 27. januar: Hvit mot Adhiban
12. runde 28. januar: Svart mot Eljanov
13. runde 29. januar: Hvit mot Karjakin
SE OGSÅ:
(Besøkt 1 738 ganger, 1 besøk i dag)