Carlsen-seier etter vidunderbarn-kollaps: – Jeg vant overraskende raskt

Wei Yi - Magnus Carlsen. Foto: Alina l'Ami/Tata Steel ChessWei Yi - Magnus Carlsen. Foto: Alina l'Ami/Tata Steel Chess

(Magnus Carlsen – Wei Yi 1-0): Verdensmesteren med sin andre seier i Wijk aan Zee.

av Tarjei J. Svensen

Det var en overbevisende seier av Magnus Carlsen i fjerde runde av Tata Steel Chess i dag. Carlsen presset vidunderbarnet Wei Yi med hvite brikker og kineseren kollapset under press og i tidsnød da han gjorde en avgjørende feil i det 30. trekket.

17-åringen valgte å gi opp tre trekk senere da det ble klart at han ville miste en offiser.

– Jeg sto ganske bra. Det er vanskelig med hans spillestil å grave seg ned og forsvare seg. For det første er stillingen vanskelig å spille, dessuten er det kanskje objektivt sett er det også ganske mye bedre for hvit, sier Carlsen til arrangørens reporter Anna Rudolf.

Verdensmesteren kaller Weis 16. trekk «en gavepakke« og følte seg komfortabel etter at han fikk spilt 24.e5.

– Etter e5 gikk partiet i mitt favør. Jeg vant overraskende raskt, men det var allerede ganske komfortabelt for meg, sier Carlsen.

Det er Carlsens andre seier over 17-åringen mange anser som en fremtidig verdensener. 26-åringen vant også med svart i Bilbao i fjor, mens det ble remis med hvit og i møtet i Wijk aan Zee tidligere på året.

– Carlsen vant et veldig overbevisende parti mot Wei i dag. Han som så ut til å få en veldig, veldig spillbar stilling ut fra åpningen før han tapte det ganske raskt. Han undervurderte nok hvor farlig sluttspillet i en variant ville bli. Så ble det plankekjøruing for Magnus. Det så ut som Wei Yi fikk litt panikk etter b4, kommenterer Peter Svidler på Chess24.

Carlsens gjennomgang av partiet kan du se her:

Dermed har Carlsen fått en utmerket start med 3 poeng på de fire første rundene i Tata Steel Chess. 26-åringen har tidligere spilt udramatiske remiser med svart mot Wesley So og Dmitry Andreikin, mens det i andre runde ble en pen seier over Radoslaw Wojtaszek – også det med hvit.

– Magnus har vært helt uten trøbbel med svart, og cruiset med hvit. Det ligger an til å bli farlige tider for konkurrentene hans nå, sier Svidler.

Pavel Eljanov fortsetter å imponere og tok en ny seier i fjerde runde, denne gangen over inderen Baskaran Adhiban. Ukraineren er dermed i ledelsen med 3,5 poeng, mens Carlsen deler andreplassen med Wesley So på 3 poeng.

Carlsen deltar i «sjakkens svar på Wimbledon» for 12. gang i løpet av de siste 13 årene. 26-åringen har hatt flere av sine største triumfer i den tradisjonsrike turneringen og har vunnet fem ganger på ni forsøk: 2008, 2010, 2013, 2015 og 2016.

Carlsen fikk etter seieren over Wojtaszek spørsmål om han hadde planer om å slå rekorden av arrangørens reporter Anna Rudolf.

– Det er veldig viktig, men det er ikke derfor jeg er her. Jeg er her for å spille sjakk og ha det gøy, var svaret fra verdensmesteren.

Onsdag kommer den første av tre hviledager i Wijk aan Zee. Carlsen fikk spørsmål om han hadde planer om å spille den tradisjonelle fotballkampen onsdag.

– Jeg har nølt litt, fordi jeg ikke har følt meg så bra, men kanskje jeg spiller likevel for å slå Loek, spøker Carlsen.

Torsdag spiller Carlsen med svart mot Ian Nepomniachtchi, russeren han aldri har slått i langsjakk. Nordmannen har to remiser og tre tap, sist i Wijk aan Zee i 2011.

Partiene i Tata Steel Chess starter klokken 13:30. 5. runde spilles i Rotterdam mens 10. runde gjennomføres i Haarlem. Onsdag 18., mandag 23. – og torsdag 26. januar er fridager.

Det er ingen norsk tv-dekning av turneringen, men Yasser Seirawan er blant kommentatorene på arrangørens offisielle sending. For Chess24 kommenterer Peter Svidler og Jan Gustafsson.

Jon Ludvig Hammer kommenterer også turneringen hos VG Direkte.

Carlsens program i Tata Steel Chess 2017

1. runde 14. januar: Remis mot So (svart)
2. runde 15. januar: Seier over Wojtaszek (hvit)
3. runde 16. januar: Remis mot Andreikin (svart)
4. runde 17. januar:  Seier  over Wei (hvit)
5. runde 19. januar: Svart mot Nepomniachtchi
6. runde 20. januar: Svart mot Aronian
7. runde 21. januar: Hvit mot Giri
8. runde 22. januar: Svart mot Rapport
9. runde 24. januar: Hvit mot van Wely
10. runde 25. januar: Svart mot Harikrishna
11. runde 27. januar: Hvit mot Adhiban
12. runde 28. januar: Svart mot Eljanov
13. runde 29. januar: Hvit mot Karjakin
SE OGSÅ:
(Besøkt 2 228 ganger, 1 besøk i dag)