Carlsen avslører bakgrunnen for «vanvittig uvanlig trekk» etter nedspilling: – Karjakin var en stor inspirasjon!

Magnus Carlsen møtte Radoslaw Wojtaszek for fjerde gang i karrieren. Ingen av de tidligere møtene har endt med remis. Foto: Tata Steel Chess

(Magnus Carlsen – Radoslaw Wojtaszek 1-0): Verdensmesteren kjørte over Anands sekundant med Karjakin-trekk.

av Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen nedspilte Radoslaw Wojtaszek i andre runde i Tata Steel Chess og tok sin første seier i årets turnering.  Partiet tok 44 trekk og varte i like over fire timer.

– Jeg tror han overså Dg4. Da er det fint for hvit. Jeg gjorde noen feil og det ble likt igjen, men Ta6 var nok ganske dårlig og da mistet han tråden. Jeg kunne kanskje vunnet raskere, men så det ikke og ville ikke ta noen sjanser, sier Carlsen til arrangørens reporter Anna Rudolf etterpå.

Det var Carlsens andre seier på rad mot Wojtaszek etter tapet i Wijk aan Zee i 2015. Nordmannen vant det siste møtet i EM for landslag i 2015 og i Sjakk-OL i Tromsø i 2014.

Polakken er rangert som nummer 18 i verden og nummer ni i Masters-turneringen.

Carlsen var lynforbannet på 30-åringen etter VM i Qatar da han rotet bort en lett vunnet stilling mot Sergey Karjakin i nest-siste runde. Om Anand-sekundanten hadde vunnet eller holdt remis, ville Carlsen sikret seg VM-tittelen i lynsjakk.

– Det er noe av det dummeste jeg har sett. Det var helt sykt. Helt sykt, uttalte en sinna Carlsen til NRK.

Polakken sa unnskyld via VG etterpå, men nå har Carlsen uansett fått sin knusende hevn.

Karjakin-trekket som inspirerte Carlsen

Sergey Karjakin venter for Magnus i 13. runde. Anish Giri blir motstander i 7. runde. Foto: Tata Steel Chess

Sergey Karjakin venter for Magnus i 13. runde. Anish Giri blir motstander i 7. runde. Foto: Tata Steel Chess

Det var en godt forberedt Carlsen som stilte til dagens parti mot Anands mangeårige sekundant. Polakken er kjent som en sterk åpningsteoretiker og pleier å stille godt forberedt. Kanskje ikke i dag.

Carlsen hadde forberedt seg på det mindre vanlige 6.a3 i Najdorf-varianten. Det er det samme trekket som Sergey Karjakin spilte mot Anish Giri i første runde.

Jon Ludvig Hammer omtalte i VGs direktesending trekket som «vanvittig uvanlig».

– I dag var Karjakin en stor inspirasjon selvsagt. Jeg lurte under partiet på hvorfor jeg ikke kunne spille Sf5 etter e5. Det var for fristende til ikke å prøve, sier Carlsen på spørsmål om trekket.

Russeren hadde selv en original forklaring på hvorfor han valgte trekket.

For Carlsen viste det seg å være et godt valg, for hvit fikk en komfortabel stilling uten særlig risiko.

– Dette er ikke en typisk stilling man vil ha mot Magnus, sier den tyske stormesteren Jan Gustafsson på Chess24s sending.

– Dette kan bli potensielt veldig farlig for svart. Denne stillingen tar man mot Najdorf på hvilken som helst dag. Man får vanligvis ikke en så fin stilling uten risiko som hvit. Her er man veldig fornøyd, sier Svidler, som mener polakken har grunn til å være misfornøyd.

Etter hvert ble det byttet av til et ulikefarget løpersluttspill, men det var fortsatt komfortabelt for den norske verdenseneren.

– Hvits løper er tre hakk bedre enn sin svarte motpart – og om noen skal få til et angrep er det hvit med tårn og dronning aggressivt plassert på kongefløyen. Wojtaszek har en lang forsvarsjobb foran seg, skriver Jon Ludvig Hammer i VGs direktestudio.

Selv om mange sluttspill med ulikefargede løpere er kjent for å være remis, hadde polakken flere svakheter som gjorde jobben med å redde det vanskelig. Da Wojtaszek valgte å gi en bonde i tidsnøden, gikk det raskt i nedoverbakke.

Etter å ha passert tidskontrollen ved 40 trekk hadde Wojtaszek en elendig stilling og partiet var over etter fire timer og 20 minutter.

Peter Svidler har kommentert partiet for Chess24.

Åpnet med blodfattig remis

Stor interesse for møtet mellom nummer én og to i Wijk aan Zee. Foto: Tata Steel Chess

Stor interesse for møtet mellom nummer én og to i Wijk aan Zee. Foto: Tata Steel Chess

Lørdag åpnet han Tata Steel Chess med en tam remis med svart mot fjorårets komet, verdensfirer Wesley So. Det var aldri noen tvil om hva resultatet skulle bli.

Den filipinsk-fødte amerikaneren ble overrasket i åpningen og «trakk i nødbremsen» tidlig.

– Det er slik han er når han møter sterkere spillere. Han tar ikke mange sjanser, og det er derfor det også er veldig vanskelig å slå han. Han er pragmatisk, og det har gjort at han har kommet langt, sa Carlsen til arrangøren etterpå.

Carlsen deltar i «sjakkens svar på Wimbledon» for 12. gang i løpet av de siste 13 årene. 26-åringen har hatt flere av sine største triumfer i den tradisjonsrike turneringen og har vunnet fem ganger på ni forsøk: 2008, 2010, 2013, 2015 og 2016.

Carlsen fikk spørsmål om han hadde planer om å slå rekorden av arrangørens reporter Anna Rudolf.

– Det er veldig viktig, men det er ikke derfor jeg er her. Jeg er her for å spille sjakk og ha det gøy, var svaret fra verdensmesteren.

Eljanov med ny seier, leder alene

Ukraineren Pavel Eljanov har tatt ledelsen i Wijk aan Zee med sin andre seier. Lørdag slo han Richard Rapport med hvit, mens Loek van Wely ble beseiret med svarte brikker i dag.

Den tredje seieren i dagens runde kom av Pentala Harikrishna i det helindiske oppgjøret mot Baskaran Adhiban.

– Det er ikke lett å spille mot en fra samme nasjon. Vi har spilt i så mange turneringer, og analyserer så mye sammen. Men vi kjemper her og enhver seier er bra. Det er fortsatt 11 partier igjen, sa Harikrishna.

Carlsen er sammen med inderen på delt andre plass med 1,5 poeng.

Møter sterk russer mandag

Magnus Carlsen kan kanskje avgjøre Tata Steel Chess i 13. - og siste runde mot Sergey Karjakin. Foto: Tata Steel Chess

Magnus Carlsen kan kanskje avgjøre Tata Steel Chess i 13. – og siste runde mot Sergey Karjakin. Foto: Tata Steel Chess

I 3. runde mandag skal Carlsen spille med svart mot Dmitry Andreikin. Russeren er av samme årgang og de to vant hvert sitt parti i aldersbestemte Europamesterskap som 12- og 13-åringer. Det siste møtet i 2013 endte i remis.

Verdensmesteren skal dessuten møte Sergey Karjakin i 13. – og siste runde i det som kan bli en ren finale.

– Jeg håper i alle fall at jeg fortsatt er med og kjemper om turneringsseieren da, sier Carlsen til arrangøren.

Partiene i Tata Steel Chess starter klokken 13:30. 5. runde spilles i Rotterdam mens 10. runde gjennomføres i Haarlem. Onsdag 18., mandag 23. – og torsdag 26. januar er fridager.

Det er ingen norsk tv-dekning av turneringen, men Yasser Seirawan er blant kommentatorene på arrangørens offisielle sending. For Chess24 kommenterer Peter Svidler og Jan Gustafsson.

Jon Ludvig Hammer kommenterer også turneringen hos VG Direkte.

Carlsens program i Tata Steel Chess 2017

1. runde 14. januar: Remis mot So (svart)
2. runde 15. januar: Seier mot Wojtaszek (hvit)
3. runde 16. januar: Svart mot Andreikin
4. runde 17. januar: Hvit mot Wei
5. runde 19. januar: Svart mot Nepomniachtchi
6. runde 20. januar: Svart mot Aronian
7. runde 21. januar: Hvit mot Giri
8. runde 22. januar: : Svart mot Rapport
9. runde 24. januar: Hvit mot van Wely
10. runde 25. januar: Svart mot Harikrishna
11. runde 27. januar: Hvit mot Adhiban
12. runde 28. januar: Svart mot Eljanov
13. runde 29. januar: Hvit mot Karjakin
SE OGSÅ:
(Besøkt 2 581 ganger, 1 besøk i dag)