Carlsen om So etter blodfattig remis: – Det er slik han spiller mot sterkere spillere

Magnus Carlsen og Wesley So var over etter under to timers spill. Foto: Tata Steel ChessMagnus Carlsen og Wesley So var over etter under to timers spill. Foto: Tata Steel Chess

(Wesley So – Magnus Carlsen 1/2-1/2): Verdensmesteren åpnet med rask remis mot fjorårets sjakk-komet.

av Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen hadde ingen problemer med å holde remis med svart mot fjorårets sjakk-komet Wesley So i åpningen av Tata Steel Chess i Wijk aan Zee i dag.

Partiet var særdeles blodfattig og ble det første avgjorte i årets turnering. Spillerne takket for kampen etter like under to timers spill.

LES OGSÅ: Carlsen kan sette rekord

– Han spilte ikke det mest kritiske, og da tok det bare et par gode trekk for å sikre remisen, sier Carlsen til arrangørens reporter Anna Rudolf.

Oddsen for poengdeling i dagens parti var ikke akkurat skyhøye. Den filipinsk-fødte amerikaneren er kjent for å være en svært forsiktig spiller som sjelden tar store sjanser.

Partiet ble på mange måter svært likt det samme møtet i fjorårets turnering. Der også So også å trekke i nødbremsen tidlig og sikte seg inn mot remis.

– Det er slik han er når han møter sterkere spillere. Han tar ikke mange sjanser, og det er derfor det også er veldig vanskelig å slå han. Han er pragmatisk, og det har gjort at han har kommet langt, sier Carlsen.

– En lett dag på kontoret for verdensmesteren

Wesley So er rangert som nummer to i turneringen etter Carlsen. 23-åringen har hatt et utrolig siste halvår og er oppe på fjerdeplass på verdensrankingen. Med dagens remis er han ubeseiret i 44 partier. Hans siste tap kom mot nettopp Carlsen i Bilbao i juli i fjor.

Den filipinsk-fødte amerikaneren ble overrasket etter bare fire trekk i åpningen og måtte tenke i ti minutter. Partiet fulgte så Jon Ludvig Hammers parti mot Tomi Nybäck, men Carlsen avvek i det 11. trekket, skriver Hammer i VGs direktestudio.

SE OGSÅ: Her kan du følge partiene og arrangørens sending

Da So tilbød dronningbytte i det 14. trekket, ble det klart at partiet ville gå mot remis. Sluttstillingen etter 31 trekk er helt død.

– So hadde ikke store ambisjoner på å slå nordmannen. Det ble mye bytter fra første stund og dermed ebbet det ut i en tidlig remis, skriver Hammer.

– En lett dag på kontoret for verdensmesteren, kommenterer stormester Yasser Seirawan på den offisielle sendingen.

– Det er beklagelig, men ikke sjokkerende i det hele tatt. Wesley ble overrasket i åpningen, og tok et veldig praktisk valg, sier Peter Svidler i Chess24s sending.

– Jeg er her for å spille sjakk og ha det gøy

Carlsen deltar i «sjakkens svar på Wimbledon» for 12. gang i løpet av de siste 13 årene. 26-åringen har hatt flere av sine største triumfer i den tradisjonsrike turneringen og har vunnet fem ganger på ni forsøk: 2008, 2010, 2013, 2015 og 2016.

Det er sammen med Viswanathan Anand flest av alle. Da spørsmålet om rekorden kom fra arrangøren, var svaret fra Carlsen:

– Det er veldig viktig, men det er ikke derfor jeg er her. Jeg er her for å spille sjakk og ha det gøy!

De fleste superturneringene spilles med ti deltakere og ni runder, men Tata Steel Chess er unik i sjakkverdenen ved at det er 14 deltakere som spiller 13 runder. Arrangøren satser på å invitere spillere utenfor den absolutte verdenseliten, noe som fører til mange avgjorte partier og mye underholdning for fansen.

– For Magnus er forventningene til seg selv veldig høye. Han pleier å trives bra, alt kan ligge til rette for det. Jeg tror han kommer til å spille bra. Det er viktig for han i et travelt sjakkår, sa manager Espen Agdestein til Matt & Patt før turneringen.

Åpningsrunden lørdag endte som forventet med mange remiser. Den eneste som dro i land et helpoeng var Pavel Eljanov. Ukraineren vant et underholdende parti med hvit mot 20-åringen Richard Rapport fra Ungarn.

Møter Anand-sekundant søndag

Carlsen skal søndag spille med hvit mot Radoslaw Wojtaszek, polakken han tapte for i Wijk aan Zee i 2015. Nordmannen har imidlertid slått Anand-sekundanten i de to andre møtene med klassisk betenkningstid.

Verdensmesteren har også fått Sergey Karjakin som motstander med hvit i 13. – og siste runde. Det kan bli en ren finale.

– Jeg håper i alle fall at jeg fortsatt er med og kjemper om turneringsseieren da, sier Carlsen til arrangøren.

Partiene i Tata Steel Chess starter klokken 13:30. 5. runde spilles i Rotterdam mens 10. runde gjennomføres i Haarlem. Onsdag 18., mandag 23. – og torsdag 26. januar er fridager.

Det blir ingen norsk tv-dekning av turneringen, men Yasser Seirawan er blant kommentatorene på arrangørens offisielle sending. For Chess24 kommenterer Peter Svidler de første sju rundene.

Jon Ludvig Hammer kommenterer også turneringen hos VG Direkte.

SE OGSÅ:

(Besøkt 1 577 ganger, 1 besøk i dag)