– Den største turneringen jeg har spilt i karrieren

Aryan Tari (17) deltar for første gang i Wijk aan Zee. Her fra Qatar i romjula. Foto: Maria Emelianova

Norges 17-årige stormester Aryan Tari gjør seg klar for å spille blant de store gutta i Wijk aan Zee.

av Tarjei J. Svensen

– Jeg ser veldig frem til å spille og gleder meg. Det blir den største turneringen jeg har spilt i karrieren. Jeg møter bare gode spillere og håper virkelig å gjøre det bra. Jeg satser på det beste, sier Tari til Matt & Patt.

Norges yngste stormester er i ferd med å gå på flyet til Amsterdam sammen med pappa Siamak da Matt & Patt snakker med ham. Tre kvarter unna den nederlandske hovedstaden venter Wijk aan Zee og den lukkede Challenger-gruppen i Tata Steel Chess.

Carlsen spiller side-om-side med Tari i den fremste Masters-gruppen.

LES OGSÅ: Carlsen kan sette ny rekord i «sjakkens Wimbledon»

Som Matt & Patt avslørte allerede i august, ble Tari belønnet med en invitasjon til den prestisjetunge sjakkfestivalen etter flere sterke resultater i løpet av 2016. Høydepunktet var 22. plassen i EM individuelt, noe som gjorde at 17-åringen sensasjonelt kvalifiserte seg til World Cup.

I september var han en viktig brikke på det norske OL-laget i Baku som kvalifiserte seg til VM for landslag.

I tillegg til Carlsen er det bare tre andre nordmenn som har spilt i Wijk aan Zee: Jon Ludvig Hammer, Kjetil A. Lie og Simen Agdestein.

– Jeg tror det er veldig fint å bli invitert til Wijk aan Zee. Det er noe helt spesielt å spille lukkede turneringer og Aryan tar dette veldig seriøst. Det blir en fantastisk lærerrik uke for ham, sier Taris lærer og trener på NTG, Simen Agdestein til Matt & Patt.

17-åringen ser frem til å spille sin første individuelle langsjakkturnering siden Oslo Chess Festival i oktober. Tari var sist i aksjon under VM i lyn- og hurtigsjakk i Qatar, der han gjorde en god figur.

– Jeg var veldig fornøyd med hurtigsjakken og ratingprestasjon på 2600 og 50 prosent score mot sterke spillere. Jeg følte jeg lærte mye og hadde det gøy. Lynsjakken var også ok, men jeg synes jeg kunne gjort det bedre. Det var en del partier hvor jeg hadde gode stillinger.

Åpent lyn- og hurtigsjakk-NM i Sandefjord sist helg droppet han for å fokusere på forberedelser. Der fikk han hjelp av en hemmelig trener.

– Jeg føler meg avslappet og greit forberedt, sier Tari

– Jeg tror jeg har gode sjanser

Aryan Tari i hurtigsjakkoppgjøret med Johan-Sebastian Christiansen i Qatar. Simen Agdestein i bakgrunnen. Foto: Maria Emelianova

Aryan Tari i hurtigsjakkoppgjøret med Johan-Sebastian Christiansen i Qatar. Simen Agdestein i bakgrunnen. Foto: Maria Emelianova

17-åringen er med sin rating på 2584 rangert som nummer 11 av de 14 deltakerne i Challengers-gruppen. Østerrikeren Markus Ragger, som har spilt for Vålerenga i Eliteserien, er ratingfavoritt med 2697. Det amerikanske stortalentet Jeffrey Xiong (16) er tredjerangert med 2667, mens svenske Nils Grandelius er rangert som nummer fem med 2642.

– Jeg tror egentlig at fra nummer seks til elleve, er det ganske jevnt og tett. Jeg tror jeg har gode sjanser. Det er ikke så langt opp og ingen som er mye, mye sterkere enn andre. Jeg tror alle har sjanser. Mitt håp er å gjøre det bedre enn rangeringen min og gjøre det så godt mulig, sier Tari.

Samtidig puster han Simen Agdestein og Jon Ludvig Hammer i nakken på den norske ratinglisten. Får vi en ny norgestoer snart?

– Jeg tenker egentlig ikke så mye på det, men det hadde vært gøy å gå forbi dem selvsagt. Jeg tenker steg for steg og tar ting som det kommer. Så tenker jeg at jeg bør passere Simen på et tidspunkt uansett, innrømmer Tari.

Det har Aryans NTG-trener ingenting imot.

– Nei, er du gal? Tvert i mot. Det er bare bra og hyggelig, forsikrer treneren oss om.

Agdestein: Dette kan Aryan bli bedre på

Simen Agdestein intervjuet av NRKs Ole Rolfsrud i Qatar. Foto: Maria Emelianova

Simen Agdestein intervjuet av NRKs Ole Rolfsrud i Qatar. Foto: Maria Emelianova

Agdestein sier eleven har gjort store steg fremover, men at det fortsatt er en del ting han kan forbedre seg på.

– Aryan er veldig stabil. Det er et godt tegn. Han er på høyden i alle spilets faser og har fått et bredere åpningsrepertoar. Det er enda en del stillingstyper han ikke kjenner så godt. Jeg, og andre stormestere, har litt mer peiling, men han kan best de tingene han spiller. På det området har han en del potensiale. Magnus kan for eksempel spille hva som helst. Så det er utviklingspotensiale der, mener Agdestein.

Han har selv spilt i Wijk aan Zee, men har ikke følt noe behov for å gi eleven noen råd.

– De må klare seg selv. Jeg er ingen åpningsteoretiker.

Partiene i Tata Steel Chess starter klokken 13:30. 5. runde spilles i Rotterdam mens 10. runde gjennomføres i Haarlem. Onsdag 18., mandag 23. – og torsdag 26. januar er fridager.

Tari åpner Tata Steel Chess med hvit mot den kanadiske stormesteren Eric «chessbrah» Hansen.

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 212 ganger, 1 besøk i dag)