Frode Urkedal klatrer etter sterk prestasjon i Sverige

Frode Urkedal. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.noFrode Urkedal. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Mens stormesternappet glapp for Lars Oskar Hauge.

av Tarjei J. Svensen

17 nordmenn droppet norsk julefeiring for å delta i den tradisjonsrike åpne turneringen Rilton Cup i Stockholm, hvorav ni spilte i den sterke toppgruppen med 24 stormestere.

Sett med norske øyne ble det en noe skuffende avslutning på turneringen med bare én seier. Det er likevel gode grunner til å glede seg over det flere av våre håp presterte i Sverige.

Strålende start på 2017 for Urkedal

Frode Urkedal med god prestasjon i Rilton Cup. Foto: Lars OA Hedlund

Frode Urkedal med god prestasjon i Rilton Cup. Foto: Lars OA Hedlund

2016 var et strålende år for Frode Urkedal som sikret sitt avgjørende stormesternapp og ble utnevnt til Norges 13. stormester. 23-åringen var dessuten en viktig poengplukker for Norges OL-lag som tok en sensasjonell femteplass i Baku.

Spørsmålet er om 1911-spilleren kan ta ytterligere steg og klatre over 2600. I høst satt han seg igjen på skolebenken, men det ser foreløpig ikke ut til å hindrer ham i å gjøre enda et skritt fremover på sjakkbrettet.

Det nye året har i det minste startet bra for 23-åringen. I Stockholm ble status 6,5 poeng, fjerdeplass og en pengepremie på pene 10.000 svenske kroner. Sju nye poeng på ratingkontoen betyr at han uoffisielt er oppe på 2564. Det er bare fire nordmenn som har registrert en høyere rating i norsk sjakkhistorie.

SE OGSÅ: Endelig resultatliste i Rilton Cup

Det åpnet oppskriftsmessig med to strake seire. I tredje runde skled Urkedal på et bananskall mot en lavere ratet spanjol, men i fjerde runde fikk stormesteren inn følgende lekre kombinasjon mot en amatør.

Urkedal måtte gi tapt for turneringsvinner Krishnan Sasikiran i femte runde, men tre runder senere knuste han den sterke russiske stormesteren Alexey Goganov.

Stormesternappet glapp for Hauge

Lars Oskar Hauge. Foto: Lars OA. Hedlund

Lars Oskar Hauge. Foto: Lars OA. Hedlund

18-årige Lars Oskar Hauge gjorde en flott turnering selv om stormesternappet glapp i aller siste runde. 5,5 poeng og 21. plass er mer enn godkjent og gir en ratingfremgang på 11 poeng. OSS-spilleren tar ytterligere steg og er i ferd med å komme inn blant Norges 15 beste sjakkspillere.

Hauge måtte slå den russiske stormesteren Alexey Goganov, men ble straffet for overambisiøst spill da han ofret kvalitet etter åpningen. Goganov hadde få problemer med å forsvare seg og partiet var over etter bare 35 trekk.

For Hauge kom høydepunktet da han slo den sterke ukrainske stormesteren Martyn Kravtsiv i andre runde.

Johan Salomon (19) har et friår fra studier og jobber hardt for å ta det tredje og siste stormesternappet. I Rilton Cup gikk det imidlertid ikke helt på skinner for Nordstrand-spilleren. Salomon måtte avgi en remis mot svakere motstand allerede i andre runde.

I femte runde måtte han gi tapt for den Nordiske mesteren Erik Blomqvist, og i sjuende runde gikk han ned i prestisjeoppgjøret mot Urkedal.

Det endte i et resultat helt på det jevne for Salomon 5,5 poeng og 22. plass, en bak Hauge på 21. plass. Sebatian Mihajlov (17) jaktet sitt andre napp i IM-tittelen, men måtte nøye seg med 5 poeng, en prestasjon bare litt over forventet for NTG-eleven.

SE OGSÅ: Alle norske resultater i Rilton Cup

Det er også verdt å nevne Trygve Dahl (16) fra Hell sjakklubb som tok en knallsterk 50. plass med 4,5 poeng og ratingprestasjon godt over 2300. Det gir en ratingfremgang på hele 88 poeng for 16-åringen.

Godt resultat var det også for Eivind Olav Risting (16), som tok 3,5 poeng og tjener nær 18 ratingpoeng på prestasjonen.

Indisk seier

Krishnan Sasikiran. Foto: Lars OA Hedlund

Krishnan Sasikiran. Foto: Lars OA Hedlund

Indiske Krishnan Sasikiran (35) avga bare tre remiser på de ni rundene og gikk til topps foran Sergey Volkov på 7 poeng og Gata Kamsky på 6,5 poeng. Inderen var så sent som i 2012 oppe på 2720 i rating og rangert blant verdens 30 beste sjakkspillere.

Siden har inderen vært et stykke unna verdenstoppen og heller jobbet mye som en av Viswanathan Anands mange sekundanter.

I Rilton Cup ledet inderen fra Chennai fra start til mål. En viktig seier over landsmannen Dhopade Swapnil ble tatt i 8. runde og gjorde at Sasikiran kunne fokusere på å holde remis mot toer Volkov.

Rilton Cup ble arrangert for 46. gang og er Sveriges mest tradisjonsrike sjakkturnering. I år ble det satt ny rekord med 314 deltakere fordelt på fire grupper. Jon Ludvig Hammer vant turneringen i både 2014 og 2015, mens han tok andreplass bak Maxim Rodshtein i 2016.

Svenskene har for øvrig en utmerket nettside med flotte bilder og hadde igjen livekommentering av hver runde av Nils Grandelius og Martin Lokander.

Turneringen er oppkalt etter Tore Rilton som donerte åtte millioner svenske kroner til svensk sjakk.

(Besøkt 1 005 ganger, 1 besøk i dag)