VM-gullet glapp for Carlsen: – Jeg er forbannet!

Magnus Carlsen måtte ta til takke med sølv i VM i lynsjakk. Foto: Yerazik KhachatourianMagnus Carlsen måtte ta til takke med sølv i VM i lynsjakk. Foto: Yerazik Khachatourian

Magnus Carlsen raste etter at polakk ikke klarte å vinne avgjørende parti.

av Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen klarte ikke å slå Peter Leko i siste runde av VM i lynsjakk, mens Sergey Karjakin vant partiet mot Baadur Jobava.

De to duellantene i New York endte begge på 16,5 poeng, men russeren er altså foran på kvalitetsberegningen. Dermed er det VM-motstanderen fra New York som blir verdensmester på grunn av sterkere motstand i løpet av turneringen.

– Jeg er forbannet. Jeg har ikke noe annet å si enn det, sier en frustrert Carlsen til NRK.

– Det er marginer i mot. Jeg gjør ikke jobben min i det siste, men det er ikke lett å slå ham med svart på kommando. Jeg greide ikke å mobilisere.

Det var en irritert Carlsen som snakket med NRK etter partiet. Frustrasjonen kom av at Wojtaszek rotet bort en vunnet stilling til tap i nest siste runde. Dersom polakken

– Det er noe av det dummeste jeg har sett. Det er helt sykt. Det er helt sykt. Det er ikke mulig å sette vekk det der. Jævla surt, sa Carlsen til NRK.

Sergej Karjakin snakker med NRK etter at VM-gullet er klart. Foto: Yerazik Khachatourian

Sergej Karjakin snakker med NRK etter at VM-gullet er klart. Foto: Yerazik Khachatourian

Da Carlsen så at Karjakin var i ferd med å avgjøre partiet mot Jobava, var det en skuffet nordmann som løp opp i sin egen lounge på stadion.

Karjakin ble møtt med gratulasjoner av FIDE-president Kirsan Ilyumzhinov.

– Det har vært en fantastisk avslutning på 2016, sier Karjakin til NRK.

Carlsen avsluttet med 6,5 på de siste ni partiene.

– Magnus Carlsen leverer en kjempeinnsats, den score ville vunnet i 99 av 100 tilfeller, sier Torstein Bae på NRKs sjakksending.

Carlsen vant lett over Viswanathan Anand i 20. runde og tok sin fjerde strake seier andre lynsjakkdag. Samtidig klarte Sergey Karjakin å snu en tapt stilling mot Radoslaw Wojtaszek til seier. Det ble svært avgjørende, for før siste runde var Carlsen avhengig av å vinne med svart mot Peter Leko.

Det var han ikke i nærheten av.

SE OGSÅ: Offisielle resultatlister

– Min bestemor hadde vunnet denne stillingen, sa en frustrert Jobava etter å ha tapt for Magnus Carlsen. Foto: Yerazik Khachatourian

Carlsen gikk opp i VM-ledelsen etter en mirakuløs seier over Baadur Jobava i 18. runde.

– Min gamle bestemor hadde vunnet den stillingen, sa den sympatiske georgieren til Matt & Patt.

Carlsen vant lett over ukrainske Vladimir Onischuk i 19. runde.

Dagens mann i Doha er imidlertid Johan-Sebastian Christiansen (18) som tok åtte strake seire. Sterke stormestere som Sergey Zhigalko, Alexander Moiseenko og Bassem Amin har Christiansen beseiret.

Seiersrekken ble først brutt i 19. runde da sandefjordingen måtte gi tapt mot Ivan Cheparinov.

Slo tilbake etter Ivan-sjokk

Magnus Carlsen måtte nok en gang gi tap for Vasily Ivanchuk. Foto: Yerazik Khachatourian

Magnus Carlsen måtte nok en gang gi tap for Vasily Ivanchuk. Foto: Yerazik Khachatourian

To ganger har Magnus Carlsen møtt Vasily Ivanchuk i VM i Doha. To ganger har han måttet bite i det sure eplet. Magnus Carlsen var i ensom ledelse etter 15 runder, men i 16. runde måtte han gi tapt for Vasily Ivanchuk.

– Det er en indikasjon på at han er veldig god, og at jeg synes det er vanskelig å spille mot ham. Denne gangen følte jeg at spilleopplegget var, jeg hadde en litt bedre stilling. Så tillot jeg han å vinne løperparet. Etter det gikk det ganske galt, sier Carlsen til NRK.

Carlsen slo tilbake etter Ivanchuk-tapet med seier over Teimour Radjabov i 17. runde.

– Det var ekstremt viktig. Det er veldig viktig å komme seg etter tapet i forrige, sier Carlsen.

Det er fortsatt lenge igjen, men alt tyder på at det er Karjakin og Carlsen det står om i kampen om VM-tittelen, akkurat som det gjorde i New York.

– Jeg er selvfølgelig veldig spent. Jeg må bare gjøre jobben min og fortsette å spille bra, sier Carlsen til NRK.

Karjakin bukket dronningen i vunnet stilling mot Hikaru Nakamura i 15. runde, men slo tilbake med seier over sin egen VM-sekundant Shakhriyar Mamedyarov i 16. runde og Alexander Grischuk i 17. runde.

Maxime Vachier-Lagrave ble nedspilt av Magnus Carlsen i 13. runde. Foto: Tarjei J. Svensen

Det skal spilles totalt 21 runder i VM i lynsjakk.

Carlsen åpnet andre lynsjakkdag med en knusende seier over Maxime Vachier-Lagrave før han måtte nøye seg med remis tross en bedre stilling mot Hikaru Nakamura.

– Carlsen har så langt vist at han er verdens beste lynsjakkspiller. Hvis han ikke kollapser, så vinner han, sa amerikaneren til NRK.

Carlsen valgte å ta en rask remis med hvit mot Alexander Grischuk i 15. runde.

Carlsen: – Dette er veldig bra

Magnus Carlsen viste storspill på første dag av VM i lynsjakk i Doha. 26-åringen delte ledelsen med VM-motstander Sergey Karjakin, begge med 10 poeng.

– Det er veldig bra, men jeg vet fra før at det er mange gode som lurker bak dette. Jeg må spille mot de aller beste for å klare dette, men 10 av 12 er jeg veldig fornøyd med, sa Carlsen til NRK.

Carlsen gikk på et tap mot Sergej Karjakin i femte runde, men tok så fem strake seire over Hrant Melkumyan, Ahmed Adly, Daniil Dubov, Alexander Riazantsev og Alexander Morozevich.

I 11. runde røk seiersrekken med remis mot Yu Yangyi. I 12. runde, det siste partiet på første lynsjakkdag, ble avsluttet med en knusende seier over Vålerenga-spiller Marin Bosiocic. Kroaten gikk i samme åpningsfelle som det Korobov gjorde i hurtigsjakken.

VM i lynsjakk spilles over totalt 21 runder.

SE OGSÅ:
(Besøkt 2 228 ganger, 1 besøk i dag)