Magnus Carlsen med «hattrick» etter svak VM-start i Qatar

Magnus Carlsen. Foto: Yerazik KhachatourianMagnus Carlsen. Foto: Yerazik Khachatourian

Verdensmesteren vant sine tre siste partier og er med etter den første av tre dager med hurtigsjakk.

av Tarjei J. Svensen

26-åringen står med 3,5 av poeng etter tre seire, én remis og ett tap og er halvannet poeng bak ledende Anton Korobov, som har vunnet alle sine partier.

– Når man sto med en halv av to, så burde man være fornøyd med det, sa Carlsen til NRK.

For ting kunne sett verre ut for verdensmesteren i dag. Carlsen åpnet med bare et halvt poeng på de to første rundene etter svakt spill, men avsluttet med tre overbevisende seire.

– De to foregående VM har jeg stått med 4 av 5, så jeg må finne ut en måte å ta igjen det halvpoenget på. Men det ser mye lysere ut nå, sa en smilende glad Carlsen til NRK etterpå.

Verdensmesteren avsluttet det femte av totalt 15 partier hurtigsjakk med seier over russeren Ernesto Inarkiev.

I fjerde runde banket han argentineren Diego Flores etter å ha gått opp i VIP-loungen for å følge Premier League mellom runden.

I tredje runde fikk vi endelig se Carlsen komme skikkelig i gang og verdensmesteren tok en knusende seier over den unge chileneren Cristobal Henriquez Villagras.

– Nå feier han chileneren over banen. Vi får tro at han trengte to partier på oppvarming og vinner de 13 siste, kommenterte Torstein Bae på NRK.

Partiet var over etter bare 30 trekk.

– Det var gøy å spille nå. Det ble etter hvert et fint parti. Han fikk aldri utviklet dronningfløyen sin, fin bondestruktur men for mange dårlige brikker. Da ble det ganske lett for meg.

I andre runde gikk det også galt mot georgieren Levan Pantsulaia, rangert som nummer 216 i verden.

– Det er 13 runder ignen. Det er det positive. Jeg spiller ikke i nærheten godt nok. Han holdt hodet kaldt i større grad enn meg. Det er ikke noe som fungerer så langt.

– Jeg mangler godfølelsen. Foreløpig er det det som mangler, sier Carlsen.

Carlsen gir opp mot Levan Pantsulaia i andre runde av VM i hurtigsjakk. Foto: Yerazik Khachatourian

Carlsen gir opp mot Levan Pantsulaia i andre runde av VM i hurtigsjakk. Foto: Yerazik Khachatourian

Mirakelredning i starten

I første runde gikk det nesten galt for Carlsen da han måtte gi et halvpoeng til Surya Shekar Ganguly, inderen han slo da han sikret sitt avgjørende stormesternapp som 13-åring i Dubai i 2004.

Carlsen var heldig som reddet et halvpoeng.

– Det var et typisk første parti. Jeg sto egentlig ganske godt. Så kom det helt ute av kontroll, sa Carlsen til NRK.

Den regjerende verdensmesteren åpnet aggressivt og så ut til å ha god kontroll etter åpningen. Carlsen virket å være ute etter blod og gikk på med g- og h-bøndene. Så ga Carlsen fra seg initiativet og sto i tap i tidsnøden.

I gjensidig tidsnød klarte Carlsen å finne en evig sjakk og redde remisen.

– For en utrolig redning av nordmannen! Han sto til kliss tap, kommenterte stormester Evgenij Miroshnishenko på den offisielle sendingen.

VM i hurtigsjakk spilles fra 26. – 28. desember over 15 runder. Det er fem runder hver dag og partiene starter 13:00 norsk tid. NRK sender direkte fra Qatar.

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 301 ganger, 1 besøk i dag)