– Skal bevise for folk at jeg virkelig er best i verden

Magnus Carlsen med ny pris i VG. Foto: Maria EmelianovaMagnus Carlsen med ny pris i VG. Foto: Maria Emelianova

Magnus Carlsen er kåret til årets idrettsutøver i VG.

av Tarjei J. Svensen

Det er fjerde gang på fem år Magnus Carlsen går til topps i den prestisjefylte kåringen. Carlsen ender foran svømmeren Sarah Louise Rung, Mats Zuccarello, Ada Hegerberg og Martin Johnsrud Sundby.

– Carlsen ble ikke bare verdensmester for tredje gang; han vinner omtrent alt han stiller på og på rankingen har han vært ener i snart seks strake år. Prestasjonene fremstår innimellom over fatteevne. At Carlsen dessuten trolig er Norges mest kjente nordmann internasjonalt forsterker bare fascinasjonen, og da gjenstår bare den prinsipielle siden, skriver sportssjef Øyvind Brenne i VGs julaftenutgave.

Med seier i Wijk aan Zee, Stavanger, Leuven, Bilbao og New York er det gode argumenter for den plasseringen.

– Jeg er veldig stolt over dette. Nå vil jeg prøve å vise meg æren verdig, sier Carlsen på telefon til VG.

Etter det Matt & Patt erfarer, dro Carlsen til Australia etter VM-triumfen. Det er trolig også grunnen til at han takket nei til en invitasjon fra Real Madrid om å ta et nytt avspark. Det er ikke utenkelig at det kommer en ny sjanse.

Nå er Carlsen på plass i Doha. Fredag ga det ham muligheten til å følge oppgjøret mellom Juventus – Milan sammen med arrangør og Qatars første stormester Mohamed Al-Medahiki.

– Har mye å spille for i Qatar

26-åringen er regjerende verdensmester i hurtigsjakk, mens han altså skal forsøke å gjenerobre lynsjakk-tittelen han måtte gi slipp på i fjor. Etter VM skal han ifølge VG på en ny ferie, før Wijk aan Zee starter 13. januar.

LES OGSÅ: – Når Magnus får det til å gli, så er det ingen som kan stoppe ham

Før Norway Chess 5. juni, er det ingenting offisielt, men trolig spiller Carlsen minst én turnering til før den tid. Både Grenke Chess i Tyskland og Shamkir i Aserbadsjan er aktuelle.

– Jeg har mye å spille for i Qatar, deretter håper jeg først og fremst å ha det gøy med sjakk i 2017. Kanskje spille litt bedre enn det jeg har gjort i år, sier Carlsen.

Det er en åpenhjertig Carlsen som forteller til VG at han er fornøyd med resultatene i 2016, men at han helst skulle ønsket at spillet var bedre. På spørsmål om han er bekymret for at avstanden ned til Fabiano Caruana på verdensrankingen nå er faretruende liten – bare 12 poeng – svarer han:

– Det er litt ubehagelig nært nå. Hvis du skal være verdensmester, bør du helst også vise at du er best i verden og være nummer én på rankingen.

Han legger til:

– Det blir et absolutt mål å beholde 1.-plassen, og helst økte ledelsen betraktelig!

Carlsen forteller dessuten at han «helst skulle vært foruten» episoden der han i frustrasjon forlot pressekonferansen, at han «ikke ville sagt nei til» å spille VM i Norge og at han vil fortsette så lenge han føler å være på et veldig høyt nivå.

I 2017 så er planen dette:

– Da blir det snakk om å bevise for folk at jeg virkelig er best i verden.

(Besøkt 2 259 ganger, 1 besøk i dag)