Valentina fikk hjelp fra Norge som 12-åring. Nå vekker hun oppsikt i sjakkverdenen: – For en stjerne!

Valentina Gunina med en av tidenes største kvinnelige sjakkprestasjoner? Foto: Lennart Ootes/London Chess ClassicValentina Gunina med en av tidenes største kvinnelige sjakkprestasjoner? Foto: Lennart Ootes/London Chess Classic

Russisk 27-åring utklasset 41 stormestere i en enorm sjakkprestasjon i London.

av Tarjei J. Svensen

Wesley So fikk mest oppmerksomhet under London Chess Classic, men Valentina Gunina (27) må sies å være en god nummer to.

Gunina danket nemlig ut 41 stormestere og tok en knallsterk seier i hurtigsjakkturneringen Super Rapidplay, som ble arrangert på tampen av den store sjakkfestivalen forrige helg. Triumfen sikret henne en pengepremie på 5000 britiske pund (rundt 53.000 norske kroner).

– For en stor stjerne hun er! skriver Tania Sachdev, kjent kommentator og kvinnelig stormester, på Twitter.

– Teknikken hennes ved brettet var bemerkelsesverdig, skriver Leonard Barden i The Guardian.

Det er ingen nyhet at kvinner kan spille sjakk, men at en kvinne går til topps i turneringer som er åpne for begge kjønn, hører med til sjeldenhetene.

Kvinner kan konkurrere på lik linje som menn, men har i tillegg egne kvinnemesterskap med til dels gode pengepremier. Slik kan de aller beste kvinnespillerne leve delvis på pengepremier og spille sjakk profesjonelt.

Judit Polgar, tidenes beste kvinnelige sjakkspiller, var aldri interessert i å konkurrere sammen med andre kvinner, og vant en rekke turneringer hvor stort sett kun menn deltok. Hun la opp som sjakkspiller i 2014.

Hennes eldre søster Sofia sto for en av de største turneringsprestasjonene gjennom tidene da hun som 14-åring gikk til topps i en sterk turnering i Roma med 8,5 av 9 poeng.

Et annet ferskt eksempel er polske Monika Socko, som vant den åpne internasjonale turneringen Arctic Chess Challenge i Tromsø i 2009. Feltet i ishavsbyen var imidlertid langt svakere enn i London.

Blant de 475 deltakerne som stilte til start, var det flere sterke stormestere. Verken tidligere VM-utfordrer Nigel Short, topprangerte Hrant Melkumyan, David Howell, Ilya Smirin, Eltaj Safarli, Etienne Bacrot eller Carlsen-hjelper Laurent Fressinet klarte likevel å tukte 27-åringen fra Russland.

SE OGSÅ: Komplett resultatliste Super Rapidplay

Gunina var bare rangert som nummer 33 i feltet, men tok ni poeng på de ti partiene – uten å tape et eneste parti. De to eneste som fikk med seg et halvpoeng var Bacrot og kjæresten Fressinet.

For selv om Gunina gikk ubeseiret gjennom turneringen, skal det sies at hun også hadde en god del glid.

Gunina fikk lov til å avslutte med sjakk matt mot engelskmannen Luke McShane Foto: Lennart Ootes/London Chess Classic

Gunina fikk lov til å avslutte med sjakk matt mot briten Luke McShane Foto: Lennart Ootes/London Chess Classic

Turneringsseieren sikret hun i siste runde mot Luke McShane, som hadde en god stilling inntil han gjorde en kjempebrøler i trekk 34.

Nord-norske klubber samlet inn penger: – Hun sjarmerte alle

Valentina Gunina. Foto: Maria Emelianova

Valentina Gunina. Foto: Maria Emelianova

Mange nordmenn i våre øverste fylker har hatt et ekstra godt øye til den talentfulle kvinnen. Gunina er nemlig født i en sjakkfamilie i Murmansk og flere ganger tok de turen over grensen for å delta i turneringer i Vadsø og Hammerfest.

Som 10-åring, i 1999, endte hun på 18. plass i Kalotturneringen i Hammerfest.

– Jeg har mer enn ti dukker hjemme og leker ofte med dem. Jeg liker også å tegne, uttalte Gunina til Finnmark Dagblad.

– Hun sjarmerte selvsagt alle både gjennom sin person og sitt sjakktalent, skrev Jan Sigmund Berglund på Tromsø sjakklubbs side.

I 2001 var Gunina og familien nær ved å bli satt sjakkmatt. Etter flere opptredener i Norge ble hun tatt ut til EM og VM under 12 år. På grunn av økonomiske vanskeligheter, gikk imidlertid EM i vasken.

Det likte imidlertid Jan Sigmund Berglund, primus sjakkmotor i Tromsø, dårlig. Han var blant initiativtakerne til å starte en kronerulling for å sikre at det unge sjakktalentet likevel fikk delta i VM under 12 år i Barcelona.

Ved hjelp av Barentsutvalget ble det samlet inn 4500 kroner i en intensiv aksjon som til slutt sikret henne deltakelsen. Berglund skriver følgende på Tromsøs sider:

I den gode sosiale stemninga som det alltid er i Kalotten, og med hjertet beveget av internasjonal solidaritet ble undertegnede revet med når klubbene hadde en spontan kronerulling for dette stortalentet fra Murmansk: Hun trengte 4.500 kroner for å kunne reise. Det var jo selvsagt verken tid eller sted for å få til noen skikkelige styrebehandlinger i noen av klubbene, men Hammerfest, Vadsø og duksene fra Alta hostet raskt opp 1000 kroner hver i knitrende papir. Kirkenes fulgte på og svingte opp med 500 garantert og utbetalt av Leif Bjørnstad. Jeg ville ikke være dårligere enn gutta fra Østfinnmark, så jeg utfordret Narvikfolket til å spøtte i 500 kroner hvis Tromsø gjorde det samme. Selvsagt var de med, og Gunnar og undertegnede bladde opp 500 kroner fra hver vår lomme som ble lagt i potten, og satset på at styrene hjemme etter hvert ville ta denne utgiften. Det gjorde de og vips – så var Valentina på en måte også vår deltaker i VM!!

VM det året endte med bronsemedalje.

– En fantastisk flott innsats. Når Valentina om noen år blir stormester, så vil hun kanskje ennå ha noen tanker om denne turen og de som hjalp henne til denne opplevelsen, skrev Berglund på Tromsøs hjemmeside.

Senere har Gunina vunnet omtrent det som er av aldersbestemte mesterskap: Gullmedalje i EM U12, VM U14, EM U16 og VM U18.

– Hun sjarmerte alle med bamsen trygt plassert i fanget under partiene, en utrolig kontrast til de sterke sjakktrekkene hun presterte. Siden da har vi betraktet henne som «vår» og nøye fulgt med på resultatene, skrev vadsosjakk.no etter U14-gullmedaljen.

I tillegg har hun to ganger blitt europamester for kvinner. Tre ganger (2010, 2012 og 2014) var hun med på det russiske gull-laget i sjakk-OL. Hun er på desember-listen rangert som nummer ti i verden blant kvinner. Hun er en av bare 33 kvinner som har stormestertittelen i sjakk.

Prestasjonen i London har gjort at Gunina har gjort et enormt byks og klatret opp på andre plass på kvinnenes hurtigsjakkranking. I romjulen er 27-åringen på plass i Doha for å forsøke å vinne VM i lyn- og hurtigsjakk.

(Besøkt 2 531 ganger, 1 besøk i dag)

2 kommentarer på "Valentina fikk hjelp fra Norge som 12-åring. Nå vekker hun oppsikt i sjakkverdenen: – For en stjerne!"

  1. En ørliten detalj til billedteksten under bildet med McShane: Han ga ikke opp, han ble satt matt.

  2. Ser at Gunina og Fressinet omtales som kjærester. Betyr dette at han ikke lenger er gift med IM Skripchenko?

Stengt for kommentarer.