Wesley So (23) triumferte i London: – Han får det til å se så lett ut

Wesley So med de to troiféene: Grand Chess Tour og London Chess Classic. Foto: Yerazik KhachatourianWesley So med de to troiféene: Grand Chess Tour og London Chess Classic. Foto: Yerazik Khachatourian

Den filipinsk-fødte amerikaneren har spilt 43 partier uten tap siden Magnus Carlsen slo ham i juli. Nå er 23-åringen plutselig nummer fire i verden.

av Tarjei J. Svensen

Om det skal deles ut en pris for årets sjakkspiller, er det kanskje bare Magnus Carlsen som kan konkurrere med Wesley So (23) i 2016.

Lørdag sikret han sammenlagtseieren i årets Grand Chess Tour (GCT). I dag seiret So også i London Chess Classic uten å tape et eneste av de ni partiene. Totalt tjener So 2,5 millioner kroner på årets GCT-sesong.

– Det er en stor glede for meg. Å vinne her er helt ufattelig, sa en sedvanlig ydmyk So i seiersintervjuet.

Den dypt religiøse 23-åringen vant sin første superturnering i St. Louis i august, tok både individuelt gull og laggull for USA i sjakk-OL september før han tidligere i uken tok steget inn blant topp fem i verden ved å bryte 2800-grensen for første gang.

So tjener 14 ratingpoeng på innsatsen i London og vil på januar-listen stå med 2808 i rating. Det er godt nok til fjerdeplass på verdensrankingen, tre poeng bak Vladimir Kramnik på tredje plass.

LES OGSÅ: Takket Gud da han brøt 2800-barrieren

Wesley So. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour/London Chess Classic

Wesley So. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour/London Chess Classic

– Det første halvåret var ganske normalt. Før Sinquefield Cup var det som om brikkene kom på plass og etter det ble spillet mitt plutselig ganske mye mer inspirende. Det å spille mot verdensstjernene og delta i Grand Chess Tour for første gang, da spesielt mot verdensmesteren Magnus Carlsen, har hjulpet meg mye, sier So.

Og nettopp Carlsen er en So flere ganger ydmykt har uttrykt sin beundring for. På spørsmål fra reporter og stormesterkommentator Maurice Ashley om hvordan det blir å møte verdensmesteren neste år, svarer han slik:

– Det blir spennende å ha ham tilbake. Men det er for tidlig å sammenligne meg med Magnus. Jeg er nummer fire i verden, men rating er bare et tall. Sammenlignet med ham har jeg for eksempel ingen matcherfaring og jeg har ikke en gang kvalifisert meg for den neste Kandidatturneringen. Vi tar en ting av gangen, sier So ydmykt.

Grand Chess Tour har allerede annonsert planene for 2017. Touren starter med lyn- og hurtigsjakkturneringer i Paris og Leuven 19. juni til 3. juli. I tillegg til Sinquefield Cup 31. juli – 12. august, arrangeres det også lyn- og hurtigsjakkturneringen St. Louis Rapid rett etter. Året avsluttes igjen med London Chess Classic 29. november – 12. desember.

Total amerikansk dominans

Vinner og taper: Mens Wesley So tok sin største triumf, gjorde Veselin Topalov sitt dårligste resultat i hele sin profesjonelle karriere. Foto: Yerazik Khachatourian

Vinner og taper: Mens Wesley So tok sin største triumf, gjorde Veselin Topalov sitt dårligste resultat i hele sin profesjonelle karriere. Foto: Yerazik Khachatourian

Grunnlaget for Sos turneringsseier ble lagt i de to første rundene med seirene over Hikaru Nakamura og Michael Adams.

I sjette runde ble det også seier over tabelljumbo Veselin Topalov. Bulgareren gjorde det enkelt for So med en stygg feil i trekk 18.

23-åringen avsluttet med en rask remis mot Maxime Vachier-Lagrave søndag. Det førte ham opp på seks poeng, halvpoenget foran landslagskamerat og Fabiano Caruana med 5,5.

Verdenstoeren som med stormskritt har nærmet seg Carlsen på verdensrankingen, hadde muligheten til å komme opp på samme poengsum og sikre omspill. Caruana var imidlertid aldri i nærheten med svart mot Anish Giri, og måtte ta til takke med poengdeling.

Hikaru Nakamura på 3. plass gjorde at det ble total amerikansk dominans i London. Veteranene Viswanathan Anand og Vladimir Kramnik kan si seg greit fornøyd med å ta de neste plassene på 5 poeng.

Den store skuffelsen var Veselin Topalov som endte på soleklar jumboplass med to poeng. For første gang på 24 år vil den tidligere verdensmesteren være ute av topp 20 i verden. Da var det en fattig trøst at det ble seier over Levon Aronian i siste runde.

So med 43 partier på rad uten tap: – Imponerende hvor lett han får det til å se ut

Viswanathan Anand og Vladimir Kramnik har møttes over 180 ganger siden første møte i 1989. Nå ble det remis for 72. gang. Foto: Yerazik Khachatourian

Viswanathan Anand og Vladimir Kramnik har møttes over 180 ganger siden første møte i 1989. Nå ble det remis for 72. gang. Foto: Yerazik Khachatourian

Men 2016 har virkelig vært Wesley Sos år. So har nå spilt hele 43 partier i klassisk sjakk uten å tape en eneste gang. I løpet av hele 2016 har So kun tapt to ganger på 75 partier. 

Det forrige nederlaget var det faktisk Magnus Carlsen som påførte ham, under Bilbao-turneringen 16. juli.

Da er det ikke rart han blir hyllet av konkurrentene.

– Jeg er glad og overrasket over at jeg fortsatt er foran ham på ratinglisten, men det kommer nok ikke til å vare lenge. Han forbedrer seg stadig. Han er en veldig, veldig sterk spiller. Det er helt klart. Han hører hjemme blant verdens fem beste og er en seriøs utfordrer til VM-tittelen, selv om jeg ikke har gitt opp håpet selv, sier Vladimir Kramnik.

– Det som slår meg er at han er så uanstrengt. Han ser ikke ut til å prøve hardt en gang. Han har ikke tapt på lenge og jeg er veldig, veldig imponert over hvor lett han får det til å se ut, sier Viswanathan Anand.

– Han er veldig imponerende og er aldri i trøbbel. Ingen klare å legge press på han. Om noen gjør det, så kommer han seg lett ut av det. Det er imponerende å se på, sier Michael Adams.

Spillerne før de ble ropt opp på podiet foran dagens siste runde. Foto: Yerazik Khachatourian

Spillerne før de ble ropt opp på podiet foran dagens siste runde. Foto: Yerazik Khachatourian

Selv om So mottok sin velfortjente hyllest, var det også et par avmålte reaksjoner. Amerikaneren er ikke kjent for å spille med stor risko i partiene, og tar gjerne remis om han ikke behøver mer. Det er det ikke alle som er begeistret for.

– Han er litt feig i spillestilen, men det kommer nok med mer selvtillit. Han har ikke vært i verdenstoppen så lenge og er så til de grader ydmyk, uttalte Simen Agdestein til Matt & Patt etter seieren i Sinquefield Cup i august.

Da Levon Aronian ble spurt om hva han synes om So etter forrige runde, kom det tørt fra armeneren:

– Jeg liker mer aggressive spillere. Jeg liker mer kamp på brettet. Men det er bare meg, sa Aronian.

– Har kanskje vært noen overnaturlige krefter i sving

Anish Giri tror det kan være overnaturlige krefter i sving. Foto: Yerazik Khachatourian

Anish Giri tror det kan være overnaturlige krefter i sving. Foto: Yerazik Khachatourian

Landslagskollega Hikaru Nakamura var også mer forsiktig i sin ros.

– Det gjenstår å se om han klarer å opprettholde denne formen, men han er åpenbart den hotteste spilleren for øyeblikket.

Anish Giri, som endte turneringen med ni strake remiser, er kjent for å være rappkjeftet og ærlig.

– Han spiller uten særlig risiko og veldig, veldig godt. Jeg lurer bare på hvordan han vil skape sjanser hvis de andre også spiller som ham. Men han er den fortjente vinneren, understreket Anish Giri.

Giri påpeker likevel at So var heldig i seieren over Nakamura i første runde. Der fikk han en tidlig julegave i trekk 12.

– Det har kanskje vært noen overnaturlige krefter i sving også, sier Giri.

Avtroppende toppsjakksjef Jonathan Tisdall er også i at So ikke er blant de mest underholdende spillerne.

– Jeg er enig med Anand. Det mest imponerende er hvor lett han får det til å se ut. Når han får sjansen, så scorer han. Når han vil parkere bussen, så parkerer han bussen, sier Tisdall.

Stormesteren vil også rose Caruanas prestasjon i London.

– Jeg er mest imponert over hvor stabilt Caruana presterer over 2800 nå, noe som er mer bekymringsfullt i den nærmeste fremtid sett med norske øyne. Når man tar i betraktningen at So er enda yngre, så blir det veldig interessant, sier Tisdall.

Det neste på programmer er VM i lyn- og hurtigsjakk 26. – 30. desember i Qatar. Der er ikke So påmeldt, men Maxime Vachier-Lagrave, Levon Aronian, Viswanathan Anand og Hikaru Nakamura vil være farlige konkurrenter for Magnus Carlsen.

Tata Steel Chess spilles fra 13. – 29. januar. Der stiller både Carlsen og So.

Wesley So får troféet av London Chess Classic-general Malcolm Pein. Foto: Yerazik Khachatourian

Wesley So får troféet av London Chess Classic-general Malcolm Pein. Foto: Yerazik Khachatourian

En glad Wesley So feirer med stemoren Lotis Key. Foto: Yerazik Khachatourian

En glad Wesley So feirer med stemoren Lotis Key. Foto: Yerazik Khachatourian

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 937 ganger, 1 besøk i dag)