Stein Bjørnsen gjorde comeback i Horten

JUKSEMAKER: Stein Bjørnsen ble utestengt fra norsk sjakk i to år. Foto: Tarjei J. SvensenJUKSEMAKER: Stein Bjørnsen ble utestengt fra norsk sjakk i to år. Foto: Tarjei J. Svensen

Klubben arrangerte duell: – Det var et privat parti. Jeg håper ikke det skal føre til noen problemer, sier motspiller og Horten Sjakklubs leder Tom Richard Evensen.

av Tarjei J. Svensen

Drøyt tre måneder etter at Reglementsutvalget i Norges sjakkforbund satte punktum og avviste anken til blinde Stein Bjørnsen, var Horten-mannen denne uken tilbake ved sjakkbrettet.

Anledningen var et uformelt parti mot Horten sjakklubbs leder og klubbens sterkeste spiller, Tom Richard Evensen. Lokalavisen var onsdag kveld på plass for å dekke begivenheten.

Partiet er gjort tilgjengelig og behørig omtalt på Horten sjakklubs Facebook-sider. I videoene som er publisert kan man se at Bjørnsen denne gangen spiller uten ørepropper og diktafon, slik han tidligere har uttalt å være avhengig av.

LES OGSÅ: Alt om Stein Bjørnsen-saken

Da utestengelsen på to år kom i april, var bildebeviset av Bjørnsen med elektroniske øreproppe en medvirkende årsak til dommen.

– I kveld spiller Stein uten ørepropper og diktafon. Vi ønsket å hjelpe Stein med å arrangere denne kampen så han kan bevise for klubbvennene sine at han klarer seg bra uten hjelpemidler. Og etter å ha fulgt dette partiet, så må jeg si at Stein imponerte meg. Her var Tom Richard Evensen i trøbbel, og han er ingen dårlig spiller, sier Bjørnsens fremste støttespiller og klubbstyremedlem Espen Idås til Gjengangeren.

Oppgjøret endte remis etter 32 trekk og skal ha vart i cirka tre timer.

– Jeg følte litt stress til å begynne med. Det sto litt stille i hodet før jeg sakte kom inn i spillet. Jeg er ute av trening, og merker at det er lenge siden det forrige partiet. Her møter jeg en god spiller, og jeg er kjempefornøyd med remis, ikke minst fordi jeg følte å ha et overtak i spillet, sier Bjørnsen til Gjengangeren.

Sluttstillingen er vunnet for hvit, men Bjørnsen sier til avisen at han valgte remis «fordi han var sliten og redd for å gjøre feil».

Avisen skriver også at Bjørnsen har fått hudkreft og at han gjennomgår operasjoner for dette.

Horten-leder: – Et privat parti

Horten sjakklubbs leder og motspiller Tom Richard Evensen sier til Matt & Patt at det var Bjørnsen som tok kontakt med ham for noen uker siden.

– Ser du noen betenkligheter med at du som leder lar en spiller som er dømt for juks og utestengt fra norsk sjakk stille opp til et slikt parti i sjakklubben?

– Det var et privat parti. Jeg håper ikke det skal være noe problem. Det var et parti mellom han og meg. At Gjengangeren skulle være der, visste ikke jeg noe om.

Om partiet, sier Evensen:

– Jeg spilte ikke spesielt godt må jeg si. Jeg hadde vel tapt, hadde vi spilt ferdig. Det er det ikke noe tvil om. Han spilte overbevisende.

– Deres offisielle standpunkt i Horten er fortsatt at han er uskyldig dømt og aldri har brukt ulovlige hjelpemidler?

– Jeg vil ikke si så mye om skyld og ikke skyld, men vi støtter i alle fall han som person. Det var derfor vi spilte i går. Han har vært gjennom mye rart, sier Evensen og trekker frem Bjørnsens helsetilstand.

Felt i en knusende dom

Den betente saken preget sjakk-Norge siden januar og har fått oppmerksomhet i samtlige norske riksaviser i tillegg til flere omtaler internasjonalt, etter at Matt & Patt først omtalte anklagene.

Horten-mannen ble anklaget for å ha jukset seg til suksess i flere turneringer og dømt til to års utestengelse fra all norsk sjakk. Dommen ble anket, men RU avviste denne og opprettholdt utestengelsen.

I en omfattende redegjørelse, ble det blant annet vist til resultatene av en juksetest, der Bjørnsens reelle spillestyrke anslås til å være under 1000. Det tilsvarer nybegynnernivå og er et godt stykke under turneringsprestasjonene som holdt delvis mesternivå.

– Det er null sannsynlighet at han med sin spillestyrke kan ha gjort alle disse trekkene uten hjelp, konkluderte RU, som består av medlemmene Eirik T. Gullaksen, Arne Tjølsen og Trond Romsdal.

Selv har Bjørnsen hele tiden bedyret sin uskyld og nektet for alle anklager om juks.

– Jeg forstår at det har vært grunn til å mistenke meg for å ha jukset, siden jeg spilte såpass bra i alle fall i turneringen på Fagernes. Det var også en tabbe og en feil fra min side å ha øreplugg med Bluetooth under partiene. Jeg forstår at dette er ulovlig og at det kunne gi en viss straff, uttalte Bjørnsen i en pressemelding.

Horten-mannen er utestengt fra norsk turneringssjakk frem til 20. januar 2018.

(Besøkt 5 000 ganger, 1 besøk i dag)