Frode Elsness én seier unna å bli Norges 14. stormester

Frode Elsness. Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)

Kan sikre sitt siste og avgjørende stormesternapp fredag.

av Tarjei J. Svensen

Frode Elsness (43) gjør sine saker svært bra i London Chess Classic, som avsluttes fredag.

SK 1911-spilleren har seks poeng etter åtte runder og ligger på 20. plass blant de over 240 deltakerne i Olympia Hall i Kensington-området.

Det betyr at Elsness er bare ett poeng unna sitt siste og avgjørende stormester. Seier med svart over den franske stormesteren Andrei Istratescu fredag vil gjøre Oslo-fastlegen til Norges 14. stormester i sjakk.

Det vil være en stor prestasjon av 43-åringen over fem år etter at han tok sitt andre stormesternapp.

Torsdag utnyttet Elsness en feil i sluttspillet og vant over stormesterveteranen Jaan Ehlvest fra Estland i åttende runde.

Det var Elsness’ femte seier i turneringen, hans andre på rad etter nederlaget mot den sterke armeneren Hrant Melkumyan i 6. runde.

Nordmannen har tidligere i turneringen tatt solide remiser mot sterke stormestere som Jonathan Hawkins og Eduardo Iturrizaga. Onsdag ble det seier over finske Erik Ronka, mens Ehlvest altså ble beseiret torsdag.

Stormesternapp røk med et halvpoeng

Frode Elsness jakter stormesternapp i London Chess Classic. Foto: Lennart Ootes/London Chess Classic

Frode Elsness jakter stormesternapp i London Chess Classic. Foto: Lennart Ootes/London Chess Classic

Dersom du spør noen av Norges fremste sjakkspillere hvem de håper blir vår neste stormester, så er nok svaret blant et flertall av dem Frode Elsness. Mange unner 43-åringen tittelen som han jobber så hardt for å oppnå, selv etter å ha fylt 40 år.

Elsness er norgesmester to ganger og har også representert Norge seks ganger i sjakk-OL. Ratingkravet på 2500 er for lengst oppnådd. Det siste stormesternappet ble tatt i 2011 og mange trodde at det siste nappet ville komme innen kort tid. Men den gang ei.

Under Landsturneringen på Lillehammer i 2013, var Oslo-fastlegen bare to remiser unna å fullføre tittelen. Et unødvendig tap for Rune Djurhuus med hvit i åttende runde ble skjebnesvangert.

Siden har 1911-spilleren vært et stykke unna, selv om det så meget lovende ut etter sju runder i Landsturneringen i Tromsø. To avsluttende tap ødela prestasjonen.

Nå er Elsness nok en gang nær ved å sikre seg tittelen, men han må først gjennom et vanskelig hinder i fredagens skjebneparti.

SE OGSÅ: Resultater fra London Chess Classic FIDE Open

Elsness’ parti mot Istratescu begynner 17:30 og kan følges direkte via Chess24.

Det er det tidligere vidunderbarnet Etienne Bacrot som leder i London. Franskmannen er alene på 7 poeng før møtet med den indiske 17-åringen Aravindh.

Andreas Moen har for øvrig gjort en god figur med 5 poeng på 56. plass.

(Besøkt 1 678 ganger, 1 besøk i dag)