Kan fastlegen bli Norges 14. stormester?

Frode Elsness jakter stormesternapp i London Chess Classic. Foto: Lennart Ootes/London Chess ClassicFrode Elsness jakter stormesternapp i London Chess Classic. Foto: Lennart Ootes/London Chess Classic

Frode Elsness jakter sitt siste og avgjørende stormesternapp i London.

av Tarjei J. Svensen

Dersom du spør noen av Norges fremste sjakkspillere hvem de håper blir vår neste stormester, så er nok svaret blant et flertall av dem Frode Elsness. Mange unner 43-åringen tittelen som han jobber så hardt for å oppnå, selv etter å ha fylt 40 år.

Elsness er norgesmester to ganger og har også representert Norge seks ganger i sjakk-OL. Ratingkravet på 2500 er for lengst oppnådd. Det siste stormesternappet ble tatt i 2011 og mange trodde at det siste nappet ville komme innen kort tid. Men den gang ei.

Under Landsturneringen på Lillehammer i 2013, var Oslo-fastlegen bare to remiser unna å fullføre tittelen. Et unødvendig tap for Rune Djurhuus med hvit i åttende runde ble skjebnesvangert.

Siden har 1911-spilleren vært et stykke unna, selv om det så meget lovende ut etter sju runder i Landsturneringen i Tromsø. To avsluttende tap ødela prestasjonen.

God start i London

Men det er ingen grunn til å gi opp. Elsness er på plass i den sterke åpne turneringen i London Chess Classic der det er en ting som gjelder: Det siste stormesternappet.

SE OGSÅ: Resultater fra London Chess Classic FIDE Open

Elsness har fått en grei start med 2,5 poeng på de tre første rundene. De to første partiene var oppskriftsmessige seire over svakere motstand, mens det i tredje runde ble remis mot den britiske stormesteren Jonathan Hawkins med svart.

Det norske håpet avgjorde partiet i første runde på denne måten.

Eltaj Safali og Carlsen-hjelper Laurent Fressinet er blant spillerne med tre poeng og full pott, mens Elsness er på en foreløpig 29. plass blant 247 deltakere.

Andreas Moen ligger for øvrig på 62. plass med 2 poeng etter tap for Ilia Smirin i 2. runde.

I 4. runde skal Elsness bryne seg på Eduardo Iturrizaga (2652) fra Venezuela med svarte brikker. Partiet kan følges direkte på arrangørens sider fra kl 17.30 søndag.

Hvem blir Norges neste stormester?

  • Johan Salomon (50%, 54 Votes)
  • Frode Elsness (20%, 22 Votes)
  • Johan-Sebastian Christiansen (13%, 14 Votes)
  • Andre (6%, 7 Votes)
  • Joachim B. Nilsen (5%, 5 Votes)
  • Kristian Stuvik Holm (2%, 2 Votes)
  • Lars Oskar Hauge (2%, 2 Votes)
  • Nicolai Getz (2%, 2 Votes)

Antall stemmer: 108

Loading ... Loading ...
(Besøkt 1 842 ganger, 1 besøk i dag)