En julegave med fantastiske muligheter.
av Håvard Flatland Børresen.
Som fersk spiller trengs det ikke et stort og vakkert brett for å spille sjakk, og heller ingen forkunnskaper om hva som er «normalt» ved et brett ved internasjonale turneringer. Men det kan allikevel være fordelaktig å se for seg hvilke brett og brikker som passer til formålet. Det er ingen tvil om at mange vurderer å kjøpe et sjakksett til jul nå som verdensmesterskapet nettopp ble avgjort og Norge nok en gang er sjakkfrelst.
Mange har brett og brikker liggende og synes dette holder, mens andre oppfatter VM som en sjanse til å kanskje bli litt bedre i sjakk, og for å ha noe å gjøre på mørke vinterkvelder. Magnus Carlsen og norske medier har gjort sitt for å skape sjakk som et nasjonalt fenomen, det er det iallfall ingen tvil om. Og dermed passer nettopp sjakkbrett som en perfekt julegave! Jeg vil prøve å komme med noen tips og generelle råd til deg som ønsker å kjøpe et brett, og ikke minst hva du bør holde deg unna for best mulig spillopplevelse av dette fantastiske spillet. Dette er på ingen måte en fasit, og du har all rett til å ha dine egne meninger selv etter denne artikkelen. Jeg vil allikevel foreslå at du først ser for deg hva du vil ha ut av sjakkbrettet ditt.
MINE KRITERIER FOR ET BRA SJAKKBRETT
Hvis du ønsker å ha sjakkbrettet som en pyntegjenstand, uten genuin interesse av å spille sjakk på brettet, så kan glass, stein eller metall være fine alternativer med vakre utsmykninger og kreativ finesse. Beklageligvis velger altfor mange disse typene også for å spille med, og det må sies at som fersk spiller hjelper det ikke å bare ha et brett hvis man ikke kan få oversikt over hva som foregår på feltene. Beklageligvis er altfor mange av disse sjakksettene truet med altfor stor diameter på brikkens underside i forhold til brettets ruter, noe som får det til å virke trangt om plassen for brikkene. Det gjør at settet i sin helhet oppleves som klumpete og uoversiktlig å spille med.
Hvis du forventer at det skal spilles sjakk, velg derfor et sjakksett hvor feltene er noe større enn brikkenes diameter. Kongens og dronningens diameter skal få plass, med en viss margin, innenfor feltets fire sider.
Nå når vi har etablert at du har planer om å også kunne spille med sjakkbrettet og brikkene dine, så ønsker jeg å belyse hvilke alternativer du har. For selv om du nå vet at du får oversikt over brikkene på brettet, så er det fordelaktig å vite hvilken størrelse feltene skal ha. For i sjakk så er det noe som kalles «internasjonal størrelse» eller «turneringsstørrelse». Det er hvor store feltene skal være for å best mulig utføre trekkene oversiktlig og ryddig. Det viser til en standard i sjakkturneringer hvor du ikke skal måtte forvente å konkurrere over et brett som har et lommeformat. Denne størrelsen er på 55 mm, og tilsvarer et relativt stort brett for mange som bare har et sjakkbrett fra en tilfeldig bokhandler liggende. Men er det kun for å spille i ny og ne du kjøper brettet, holder som regel disse brettene fra bokhandleren eller din «lokale butikk».
Hvis du derimot ønsker å kanskje etter hvert bli bedre i sjakk og vil kjøpe brettet fordi du vil starte å spille i klubb etter hvert (som for øvrig er gratis det første året man melder seg inn i klubben – hvorfor vente?), så bør du ta tak i brettets størrelse. Og ikke anskaff et sett med brikker som er umulig å forstå hva som er hva på. La det være tydelig hvilke brikker som er konge, bonde, løper, springer, dronning og tårn.
SJAKKBRETT FOR Å LÆRE
Ønsker du å lære deg sjakk og etter hvert vinne partier mot venner, bekjente eller klubbspillere? Da anbefales det også at brettet har et koordineringssystem som kalles sjakknotasjon. De aller fleste er innforstått med at det er et koordineringssystem på sjakkbrettet, men noen brett har allikevel ikke dette. Grunnen til koordineringen er for at du som spiller skal kunne lære fra bøker, men også kunne notere dine egne partier slik at du kan se hvilke praktfulle (eller dårlige) trekk du har spilt tidligere. Slik kan du også følge din progresjon over tid.
I standard tidskontrollert sjakk (ved turneringsspill) er det faktisk påkrevd å kunne notasjonen. Derfor anbefaler jeg å kjøpe et brett som tydelig viser fra venstre til høyre, a-h, og fra bunn til topp, 1-8. Dette for å kunne ta del i studering av sjakkpartier som spilles på TV, i bøker, eller for å lære en åpning. For å forstå sjakknotasjon kan jeg anbefale «Simens Sjakkbok» som er skrevet av Simen Agdestein. Boken er også et veldig fint supplement for å lære seg sjakk på en god måte, da den viser til alle spillets regler og faser. Hvis du er en nybegynner kan jeg garantere at du vil bli en sterkere spiller ved å lese denne boken.
Og så har vi noe ved sjakkbrikkene som de aller fleste ikke er så opptatt av, men som spiller en rolle for hvordan spillet faktisk føles. Det er høyden på brikkene, og dette spesifiseres ved kjøp av brett med beskrivelsen «kongehøyde».
Kongehøyde er med på å anslå hvor store brikkene er, og en konge på 96 mm skal i utgangspunktet passe bra for felter 55 mm eller større.
Vær allikevel varsom på at hvis du kjøper brett og brikker hver for seg, at disse to er greie å kombinere. Da tenker jeg farge og kontrast, størrelse og utseende. Plastbrikker ser ikke alltid like vakre ut på et fint trebrett, eller omvendt. Av den enkle grunn bør du vurdere å kjøpe et sjakksett. Dette er brett og brikker som passer til, og utfyller hverandre. Ofte er dette å foretrekke. Noen ganger kan du være så uheldig at hunden din biter i stykker brikkene dine, og da kan det være lurt å vite hvilken type brikker du vil eller bør kjøpe til brettet som enda ikke er blitt ødelagt.
Om du er ny i sjakk, dropp sjakklokka foreløpig. Om du allikevel vil ha spenning i partiet, kjøp en rimelig sjakklokke da vel! Du trenger ikke mange funksjoner for å få det veldig morsomt med klokke. Bare vit at med klokke blir sjakkspillet mye mer avhengighetsskapende!
DU BESTEMMER!
Valgmulighetene er der, og du behøver bare å vite hva du skal gjøre med dem. Ved kjøp av brikker og brett som såkalte «sett» gjør du det enklere for deg selv å vite at brikkene passer til rutene, selv om det ofte ikke er tilfellet (da snakker jeg spesielt om slike kunstneriske finesser i glass, marmor og andre estetiske finesser). En enkel vurdering er om mål på brett og brikker er tilgjengelig når du kjøper sjakksettet.
Mitt synspunkt er at jo mindre brett du kjøper, jo mer «klumpete» og «uoversiktlig» blir brettet. Men dette er ikke i realiteten helt sant, så sjekk derfor med leverandøren eller utsalgsstedet hvis du er i tvil. Prisen på et sjakkbrett varierer veldig, men ikke kjøp et brett til utallige tusenlapper. Det er ikke nødvendig, og du får ikke mer spilleglede av det. List heller opp de punktene jeg har satt opp for deg, og se an hva du vil ha ut av det. Et godt sjakksett koster alt mellom 350,- og opp mot 1200,- etter min mening. Plast er vel så bra som tre, og en duk fungerer utmerket fremfor et hardt og stivt brett hvis du ikke ser estetikk som en nødvendighet i brettet (og også vil ha et lettere alternativ å frakte med deg).
KJØP AV SJAKKMATERIALE
Jeg kan anbefale, selv om jeg vet at mange vil foretrekke andre butikker, Sjakkbutikken.no. Den drives til daglig av Øystein Brekke og har en fysisk butikk i Drammen. Er du i nærheten så stikk innom! Jeg (eller Matt & Patt) er på ingen måte assosiert med denne butikken, men engasjementet og kunnskapen hans gjør at alt leveres raskt og effektivt i posten, og du får den hjelpen du trenger.
Det er selvfølgelig andre alternativer også, men jeg opplever de som litt dyrere og med færre valgmuligheter. Nå er det opp til deg. Tre inn i sjakkens endeløse muligheter, eller gi en fin gave og hobby i julepresang. Og jo, ettersom klubbmedlemskap er gratis for nye sjakkentusiaster, sjekk ut hvilken klubb som er nærmest deg HER da vel.
Sees vi på klubben i januar?