Carlsen kan miste toppen på verdensrankingen: – Magnus trenger en vekker

Åpningen av London chess Classic samlet en rekke businesstopper i storbyen. Foto: Lennart Ootes/London Chess ClassicÅpningen av London chess Classic samlet en rekke businesstopper i storbyen. Foto: Lennart Ootes/London Chess Classic

Fabiano Caruana lusker bare 18 ratingpoeng bak på verdensrankingen. Amerikaneren er bare en superprestasjon unna å ta førsteplassen fra Magnus Carlsen.

av Tarjei J. Svensen

Mens Magnus Carlsen feirer VM-tittelen på et ukjent sted utenlands, barker resten av verdenseliten sammen i London Chess Classic. Årets siste turnering i Grand Chess Tour startet i dag fredag og spilles frem til søndag 18. desember.

Foruten Carlsen selv, er det bare VM-motstander Sergey Karjakin blant verdens ti beste som ikke stiller til start i London.

Wesley So leder Grand Chess Tour klart med 30 poeng, med Levon Aronian som nummer to med 21.75 poeng. Det er de tre beste turneringene som teller, noe som gjør at det kun er Hikaru Nakamura på 3. plass som har sjansen til å ta igjen So i sammendraget.

Den største favoritten av dem alle i London, er likevel verdenstoer Fabiano Caruana.

24-åringen har skuffet i Grand Chess Tour, men har uansett hatt et godt sjakklig år og klatret fra 2787 ved årsskiftet til 2823 på siste desember-liste. Fremgangen kom etter gode prestasjoner i blant annet Wijk aan Zee, Shamkir, det amerikanske mesterskapet og Isle of Man.

Det begynner nå å bli faretruende kort avstand til vår egen Magnus Carlsen på 2840. Vår egen sjakkstjerne sikret seg VM-tittelen, men presterte under forventet i forhold til elo-systemet og måtte tåle et ratingtap på 13 poeng i New York.

Fabiano Caruana. Foto: Yerazik Khachatourian

Bare 17 poeng skiller nå de to rivalene på første- og andreplass på verdensratingen.

Det som for kort tid siden virket utenkelig, er ikke lenger like usannsynlig: Kan Caruana virkelig passere Carlsen og ta over toppen av verdensrankingen?

– Magnus trenger en vekker

Ja, mener forfatter og sjakkspaltist i Aftenposten Atle Grønn.

Atle Grønn. Foto: Rolf Haug

Atle Grønn. Foto: Rolf Haug

– Det er så tett at det kan skje, men jeg tviler på at han gjør det nå i London, sier Grønn.

Motstanden i London Chess Classic er formidabel, men Caruana kan faktisk stå øverst på verdensrankingen allerede på FIDEs neste januar-liste. Det krever imidlertid en prestasjon fra øverste hylle.

Tar Caruana sju poeng av ni mulige er det amerikansk verdensener i januar. Ikke så sannsynlig, men heller ikke umulig, med tanke på at Caruana har vist lignende fantomprestasjoner tidligere.

Grønn påpeker at det å være nummer én i verden har en betydning i vurderingen av «tidenes største». Carlsen har vært nummer én i verden siden januar 2010 – med unntak av en periode fra november 2010 til og med mai 2011.

– Når man skal vurdere slike ting, så må man se på uavbrutt dominans. Da er det relevant hvor lenge han er nummer én. Så det er ikke så viktig om han leder med 20 eller 60 poeng, så det man måler er differansen. Så det er viktig. Vi tilgir han om det bare er snakk om ti poeng, så lenge han er foran, sier Grønn.

Han mener det bare er én ting som rangeres over det å være nummer én på verdensrankingen.

– Det betyr ganske mye å være nummer én. Ikke i nærheten av så mye som å være verdensmester, men jeg tror det betyr mye mer enn for eksempel å vinne Grand Chess Tour. Alle sjakkspillere følger med på ratingen, så det er nok det nest viktigste i sjakkverdenen. Det er viktigere enn å vinne turneringer. Bare VM-tittelen er over, sier Grønn.

Simen Agdestein. Foto: Yerazik Khachatourian

Simen Agdestein. Foto: Yerazik Khachatourian

Norgestreer Simen Agdestein mener det reduserte forspranget på verdensrankingen kanskje er det som Carlsen trenger for å ta et nytt steg.

– Man må ha som ambisjon å være 20 prosent bedre enn man var året før. Magnus trenger kanskje en vekker, så selv om han er best i verden så må han hele tiden forbedre seg og finne ut hvordan han kan bli en bedre spiller, sier Agdestein.

Han legger til:

– Det er bra at han har beholdt VM-tittelen. Det er det viktigste. Om han får en liten vekker på ratingen, det spiller ingen rolle.

Første runde i London Chess Classic startet 17:00 norsk tid. Fabiano Caruana skal møte Viswanathan Anand med hvit, men vi får også det viktige oppgjøret mellom Hikaru Nakamura og Wesley So.

Arrangørens direktesending med Yasser Seirawan, Tania Sachdev og Alejandro Ramirez overføres direkte på Youtube og kan også følges via Chess24.

I tillegg til hovedturneringen, spilles det også den åpne turneringen London Chess Classic FIDE Open der blant andre elitespillerne Frode Elsness, Andreas Moen stiller.

(Besøkt 2 355 ganger, 1 besøk i dag)

1 kommentar på "Carlsen kan miste toppen på verdensrankingen: – Magnus trenger en vekker"

  1. Paul Ivar Johansen | 10. desember 2016 på 14:16 |

    Det er ingen krise om Magnus blir forbigått på rankingen. Han er jo allerede en legende, tidenes aller største allerede?

Stengt for kommentarer.