Norske sjakk-VM-sendinger går uten Hans Olav Lahlum

Hans Olav Lahlum Foto: Rolf Haug/mattogpatt.noHans Olav Lahlum Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

For første gang må norske sjakkentusiaster klare seg uten den populære sjakkeksperten.

av Tarjei J. Svensen

– Det er et sammenfall av uheldige omstendigheter og den type som kan skje i den bransjen som tv er hvor det er ganske vanlig at man gjør raske omprioriteringer, sier Lahlum til Matt & Patt.

Den populære sjakkeksperten forklarer at han tidligere i år takket ja til et tilbud fra TV 2 om å være ekspert i deres VM-sendinger. Da kanalen nylig måtte gjennom en runde med store kutt i selskapet i høst, som også førte til at deres faste sjakkreporter Kaja Snare tok veien til New York, valgte de imidlertid å droppe hele VM-dekningen.

– Da var jeg i kontakt med VG TV, men da viste det seg at de hadde lagt andre planer og jeg var ikke lenger med i deres planer. Det har jeg all mulig forståelse for, sier Lahlum.

Hans Olav Lahlum under TV 2s Norway Chess-sending. Foto: Tarjei J. Svensen

Hans Olav Lahlum under TV 2s Norway Chess-sending. Foto: Tarjei J. Svensen

Nyheten om at Lahlum ikke skal kommentere Magnus Carlsen mot Sergey Karjakin i november, vil nok skuffe mange av landets sjakkentusiaster. 43-åringen er blitt en publikumsfavoritt helt siden han første gang dukket opp som ekspert for VG TV under Carlsens VM-match mot Anand i Chennai i 2013. Dermed ble han hyret inn for TV 2 i 2014, med tilsvarende betingelser.

Kontrakten med kanalen gikk ut på at han kunne stille for andre kanaler de gangene de selv ikke skulle sende. Lahlum var dermed tilbake på VG TV under VM-kampen i Sotsji i 2014 og stilte sist for kanalen i VM i lyn- og hurtigsjakk i Berlin i 2015.

Likevel er TV 2 den han anser for å ha være tettest knyttet opp til. Det var også grunnen til at han takket ja til TV 2 og nei til VG tidligere i år.

– Det er ikke noe anstrengt forhold mellom meg og VG TV, og det er ikke noe anstrengt forhold mellom meg og TV 2. Det er bare en situasjon som har oppstått da TV 2 ombestemte og ikke kunne sende VM-kampen. Da var det for sent for meg og stille for andre.

– Det kan man synes er dumt, men det er slik det er at tv-kanalene må gjøre en del harde omprioriteringer fra tid til annen. Jeg er ikke irritert på noen, men har bare endt opp i en situasjon hvor det ikke passer at jeg spiller for noen under denne VM-matchen.

– Jeg synes på en måte det er litt synd, men på en måte veldig hyggelig hvis det er mange der ute som gjerne ønsker at jeg skal vøre på tv. Men jeg håper vi skal komme tilbake med mye sjakk neste år med sendinger fra Magnus Carlsens turneringer, sier Lahlum.

Lahlum i partiet mot Linni Meister i et VG-arrangement på Oslo City i 2014. Foto: Tarjei J. Svensen

Lahlum i partiet mot Linni Meister i et VG-arrangement på Oslo City i 2014. Foto: Tarjei J. Svensen

Joachim Skogvold, produsent for VG TVs sjakksendinger, bekrefter at de måtte gjøre et valg da Lahlum sa nei tidligere i år. Da hentet de i stedet inn Norges nummer to og tre som eksperter.

– Lahlum meldte på en måte overgang til TV 2 i vinter, så da hentet vi inn Simen og Jon Ludvig. Da er det det vi går for og det er vi kjempefornøyd med, sier produsenten til Matt & Patt.

Det er Mads Andersen som leder VGs sendinger, som begynner kl 19. Det er én time før partiene starter i New York kl 20 norsk tid.

(Besøkt 10 317 ganger, 1 besøk i dag)