Norsk nedtur da svenske ble Nordisk mester i Finland

Jon Ludvig Hammer og Johan Salomon neppe fornøyd med innsatsen i Finland. Foto: Toivo PudasJon Ludvig Hammer og Johan Salomon neppe fornøyd med innsatsen i Finland. Foto: Toivo Pudas

Erik Blomqvist var suveren, mens både Jon Ludvig Hammer og Johan Salomon skuffet stort.

av Tarjei J. Svensen

– Det er ikke mulig å si dette på en positiv måte. Jeg håper de klarer å riste av seg dette og gjøre det bedre neste gang. 

nordiskr9

Det sier toppsjakksjef i Norges Sjakkforbund Jonathan Tisdall til Matt & Patt etter en overraskende svak norsk innsats i Nordisk mesterskap i Finland.

Niende og siste runde søndag ble helsvart for de to norske håpene. Jon Ludvig Hammer og Johan Salomon tapte for henholdsvis Axel Smith og Einar Hjalti Jensson.

SE OGSÅ: Alle resultater fra Nordisk mesterskap

Tisdall: – Hammer trenger noen gode resultater

Hammer ender på en skuffende 4. plass med 5,5 poeng, halvannet poeng bak den nye nordiske mesteren Erik Blomqvist.

– Jeg tipper Jon Ludvig trenger en periode nå der han spiller mot veldig sterk motstand for å gjenvinne nivået sitt. Problemet er at det blir vanskeligere jo flere ratingpoeng du mister, sier Tisdall.

Norgestoeren mister ytterligere 11 ratingpoeng på innsatsen og vil være under 2620 på FIDEs november-liste. Det er hans laveste nivå siden årsskiftet 2013/2014.

– Han er veldig flink til å analysere feilene sine, så jeg er sikker på at han får ting under kontroll. 

– Hvordan bør han forsøke å gjenvinne selvtilliten?

– Jeg er ikke sikker. Jeg tror han kan tjene mye på å finne en passende treningspartner, men jeg har en følelse av at han liker best å gjøre ting alene. Kanskje er det noe han bør prøve. Noen ganger kan en lang nedoverbakke gjøre at man bør skaffe hjelp utenfra. Det enkle svaret er at han trenger noen gode resultater, sier Tisdall.

Martin Percivaldi og Erik Blomqvist analyserer sin remis i siste runde. Foto: Toivo Pudas

Martin Percivaldi og Erik Blomqvist analyserer sin remis i siste runde. Foto: Toivo Pudas

Erik Blomqvist fra Sverige ble klar nordisk mester med 7 poeng, etter å ha åpnet med seier for Hammer i 1. runde. Svensken var et helt poeng foran danske Martn Percivaldi, som remiserte Blomqvist i siste runde. 17-åringen sikret med det 2. plass og sitt første napp i stormestertittelen. Dansken oppfyller nå også alle kravene til IM-tittelen.

– Det er bare å gratulere svenskene og takke dem for å spille med to stormestere. Percivaldi var også imponerende. Vi kan ikke være de eneste med suksess hele tiden, selv om det er målet, sier Tisdall.

Jon Ludvig Hammer lå bare et halvt poeng bak ledende Erik Blomqvist etter en seiersrekke på fire partier midtveis. Men så var det stopp. Norgestoeren fikk ingenting til mot verken Bjørn Møller Ochsner eller Gudmundur Kjartansson i 7. – og 8. runde,

I 9. runde søndag bukket han bonde – og partiet.

Axel Smith slo Jon Ludvig Hammer i 9. runde. Foto: Toivo Pudas

Axel Smith slo Jon Ludvig Hammer i 9. runde. Foto: Toivo Pudas

Salomon fem poeng under målet

Johan Salomon med svak innsats i Finland. Foto: Toivo Pudas

Johan Salomon med svak innsats i Finland. Foto: Toivo Pudas

Også for Johan Salomon ble dette en turnering han snarest vil glemme. 19-åringen jaktet 6,5 poeng og sitt tredje og avgjørende stormesternapp, men skrapte bare sammen 1,5 poeng etter sju tap.

Det ble soleklar jumboplass, to poeng bak spilleren over ham på resultatlisten. Da er det en fattig trøst at han en av få som tok poeng fra Blomqvist.

2016 har stort sett vært et strålende år for Nordstrand-spilleren med ett stormesternapp, norgesmestertittel og en rating som var i ferd med å passere 2500. Det siste må han glemme, i alle fall med det første. 19-åringen taper 35 ratingpoeng, men vil nok være en erfaring rikere.

– Det er nok frustrerende for han, men jeg er sikker på at han tar dette som en del av den sjakklige opplæringen og kommer tilbake enda sterkere, sier Tisdall.

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 778 ganger, 1 besøk i dag)

2 kommentarer på "Norsk nedtur da svenske ble Nordisk mester i Finland"

  1. Er det ikke litt hardt å si at 26-Tc2 er en ren bukk? 27.Kd1 Tc6 28.Txb7 Tf6 truer å vinne tårn med sjakk på f1. Men hvit kan ofre tårnet med 29.Le7. Etter 29-Tf1+ 30.Kc2 Txa1 31.Lxd8 Se1+ 32.Kb2 Td1 33.Lxc7 Txd2+ 34.Kb3 Sxg2 er det svart som er på vei å vinne en bonde, men a-bonden er alt for sterk.

Stengt for kommentarer.