Joachim (23) blir Norges neste IM

Joachim B. Nilsen. Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)Joachim B. Nilsen. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Toppsjakksjefen: – Viser hva som skjer når man bryter barrierer.

av Tarjei J. Svensen

obro Joachim B. Nilsen (23) fra Bergen har i dag tatt sitt tredje og avgjørende napp i IM-tittelen. Avgjørelsen kom etter at Nilsen spilte remis mot Igor Teplyi i 9. – og siste runde av Øbro Jubileumsturnering i Danmark.

Dermed oppnådde 23-åringen kravet på 6,5 poeng i turneringen, noe som også holder til en 2. plass på kvalitet bak den ungarske vinneren Gergely Aczel på 7 poeng. Den danske stormesteren Jakob Vang Glud tok 3. plassen, mens Sveriges Daniel Semcesen og Mikkel Antonsen fra Danmark endte på henholdsvis 4. – og 5. plass.

Nilsen fikk med seg 4000 danske kroner (ca 4800 norske kroner) for prestasjonen.

SE OGSÅ: Endelig resultatliste

Tpppsjakksjef Jonathan Tisdall har vist ekstra oppmerksomhet til bergenseren i sin rolle som sjef for elitesatsningen i Norges Sjakkforbund. Stormesteren mener det er viktig å støtte lovende spillere som allerede har passert junioralderen på 20 år men som fortsatt har et ønske om å satse.

– Det viser i stor grad hva som kan skje når man bryter barrierer. Han har hatt potensialet, og manglet bare litt selvtillit. Det blir veldig interessant å se om han kan fortsette å forbedre seg i den hastigheten. Han er ikke akkurat over toppen enda, sier Tisdall til Matt & Patt.

– Det syntes jeg at jeg så i spillet hans for rundt 1-2 år siden. Masse potensiale. Han trengte bare noen små justeringer for å komme over noen hindre, legger Tisdall til.

Det siste året har Nilsen spilt flere turneringer og økt sin egen rating med rundt 60 poeng. På neste liste ligger han ifølge uoffisielle beregninger an til å ende opp med 2429. Det betyr en plass blant Norges 15 beste sjakkspillere.

– Det er imponerende med en slik rask forbedring samtidig med at han prioriterer studiene. Han har en veldig god holdning med å konsentrere seg om å bli en bedre spiller, så vi får se hvor langt han kan nå. Det ville vært interessant å se hvor langt han kan nå om han bare konsenterer seg om sjakk, sier Tisdall.

Gikk ubeseiret gjennom ni runder

Den Oslo-bosatte bergenserens første napp kom da Nilsen tok 6 poeng i den lukkede IM-gruppen i TV 2 Fagernes International i påsken.

– Jeg har jobbet mye på egen hånd og det har betalt seg, sa Nilsen til Matt & Patt da.

Drøyt tre måneder senere sikret han seg sitt andre napp én runde før slutt da han slo tidligere norgesmester Frode Elsness i Landsturneringen i Tromsø.

I Øbro hadde Nilsen full kontroll og gikk gjennom turneringen uten et eneeste tap. Med fire seire og fem remiser tjener han ni ratingpoeng på prestasjonen.

Nilsen kunne avslutte med to remiser etter at han i 7. runde nedspilte Jon Arni Nilssen fra Færøyene. Avslutningen var det lite å si på.

Dermed har Nilsen sikret seg de tre nødvendige nappene i løpet av drøyt sju måneder. Den formelle søknaden gjenstår fortsatt, men trolig vil han kunne titulere seg som internasjonal mester i løpet av få måneder.

Han vil da bli den 29. nordmannen med tittelen.

Kaasen fra 1943 til 2364 på én måned

Tor Fredrik Kaasen. Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)

Tor Fredrik Kaasen. Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)

Det var flere nordmenn med i Øbro. Sebastian Mihajlov (17) jaktet også IM-napp, men var et stykke unna målet. NTG-eleven må tåle et lite ratingnapp etter 16. plass og 5 poeng, samme poengsum som Maxim Devereaux på 20. plass.

Det er imidlertid verdt å merke seg Tor Fredrik Kaasen (14), som endte opp med 4,5 poeng til tross for at han med 1943 var lavest rangert blant de 44 deltakerne.

Scoren er nær tre poeng over forventet ut i fra motstanden.

Kaasen hadde en trøblete august-måned med flere svake resultater, men sjokkerte hele Sjakk-Norge da han tok et sensasjonelt IM-napp under Oslo Chess Festival. 14-åringen fulgte opp med å innkassere ytterligere ratingpoeng i GP-turneringer i Oslo og Hønefoss.

Nå innkasseres ytterligere 116 ratingpoeng og legger man til de 305 han har tjent hittil denne måneden, betyr det at Kaasen nå ender opp med en rating på 2364 på november-listen.

Med en fremgang på 421 poeng, kommer tenåringen trolig høyt opp på listen over de største ratingendringene i norsk sjakkhistorie.

Kaasen får en sjanse til å forbedre den ratingen allerede kommende helg da han spiller på 2. bord for Tromsø i Codanserien. Der venter SK 96, Stavanger og Bergens i de tre første rundene.

(Besøkt 2 124 ganger, 2 besøk i dag)