Norske talenter nektes deltakelse i EM og VM: – Kan hindre utviklingen av talenter

Aryan Tari var nær ved å bytte land fra Norge til Iran da han ikke fikk spille VM. U10 i 2008 Foto: Kjetil Stokke.Aryan Tari var nær ved å bytte land fra Norge til Iran da han ikke fikk spille VM. U10 i 2008 Foto: Kjetil Stokke.

Norges toppsjakksjef reagerer, mens Aryan Tari vurderte å representere Iran.

av Tarjei J. Svensen

VM for barn mellom åtte og tolv år (U8, U10 og U12) spilles i disse dager i Georgia med 712 deltakere fra 66 nasjoner. Norge og Sverige er blant nasjonene som ikke stiller med noen deltakere, mens Danmark kun stiller med stortalentet Jonas Bjerre som er blant gullkandidatene i U12.

Selv om arrangørlandet trolig har begrenset interessen for deltakelse denne gangen, har EM/VM-representasjon i de yngste klassene vært et omdiskutert tema i norsk sjakk. Ungdommens Sjakkforbund (USF) lar ikke barn delta i internasjonale U8 eller U10-mesterskap. Det var først da Magnus Carlsen banket på døra i 2002 at USF åpnet opp for deltakelse i EM og VM U12.

– Jeg fryktet en situasjon med et stort talent som ikke fikk anledning til å delta i internasjonale mesterskap og sånn sett la opp. Samtidig var den ingen stor fare ved å gjøre det, sa Hans Olav Lahlum til VG på spørsmålet om hvorfor han presset USF til å åpne opp for Carlsen.

Toppsjakksjefen: – Kan hindre utviklingen av talenter

Toppsjakksjef Jonathan Tisdall. Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)

Toppsjakksjef Jonathan Tisdall. Foto: Rolf Haug

Ettersom USF ikke er en del av Norges idrettsforbund, er det ingen nedre aldersgrense for når man kan delta i turneringer. Barn helt ned i fire år deltar i barneturneringer i regi av Ungdommens sjakkforbund. De siste årene har det dukket opp noen svært talentfulle barn under ti år med potensiale til å kjempe om medaljer i både EM og VM.

Matt & Patt vet at USF i løpet av de siste årene har gitt avslag på søknader om deltakelse i disse klassene. Det skjønner toppsjakksjef Jonathan Tisdall lite av.

– Den type tenkning kunne ha ødelagt for Magnus. Det kan hindre utviklingen av mange talenter. Jeg forstår det ikke. Hva er begrunnelsen? Hvis tanken er at det kan være skadelig, hvorfor la dem spille i det hele tatt, spør Tisdall som er ansvarlig for elitesatsningen i Norges Sjakkforbund.

Tisdall mener det er viktig at unge talenter tidlig får konkurrere mot jevnaldrende tidlig for å kunne hevde seg senere.

– Jeg forstår at USF ser det som deres oppdrag å være for massene mer enn eliten, men når du har noen skremmende talentfulle barn, så mener jeg det er ungdomsforbundets plikt å utvikle dem.

– Jeg skjønner ikke argumentasjonen. Hvis de kan spille turneringer, hvorfor ikke spille i de aldersbestemte mesterskapene? Jo mer erfaring de får mot jevnaldrende, dess bedre vil de utvikle seg. USF synes det er svært viktig i de andre aldersgruppene, så jeg forstår ikke hvorfor de ikke kan delta hvis de ønsker det, sier Tisdall.

Tisdall vil likevel understreke følgende:

– Det er spillere som tar IM-tittelen som 11-åring nå. Jeg er selvsagt helt enig i at barna ikke må pushes for hardt, men de bør heller ikke hindres fra å delta på noen måte, sier toppsjakksjefen.

Tari ble nektet U10-deltakelse – fikk tilbud om å representere foreldrenes hjemland

Aryan Tari i Vietnam under VM under 10 år. Foto: Kjetil Stokke

Aryan Tari i Vietnam under VM under 10 år. Foto: Kjetil Stokke

Aryan Tari (17) er et av Norges største sjakktalenter gjennom tidene og ble stormester i en alder av 16 år. Lier-gutten begynte å spille sjakk allerede som femåring og spilte alt som var av sjakkturneringer.

Han er den eneste norske som har deltatt i VM for barn under 10 år de siste 20 årene. Søknaden om å få delta i mesterskapet ble først avvist av USF, men da det kom et tilbud om å la ham spille for foreldrenes hjemland Iran, fikk han lov til å spille for Norge.

Det er Tari glad for åtte år etter.

Aryan Tari som 8-åring i en turnering i Oslo. Foto: Tarjei J. Svensen

Aryan Tari som 8-åring i en turnering i Oslo. Foto: Tarjei J. Svensen

– Det var en kjempeopplevelse for meg. Jeg vil nesten si det er turneringen jeg har best minner fra. Jeg reiste jo til et helt nytt sted og møtte masse nye folk og hadde det veldig gøy i to uker. Den gang mente jeg VM for ungdom var den beste turneringen som fantes, minnes Tari.

– Men du var bare ni år da, hvordan var det å spille et VM mot jevnaldrende? Var det ikke litt skummelt?

– Jeg syns egentlig det bare var gøy. Jeg glemmer aldri hvor mye jeg gråt etter å tape første parti der etter å ha bukket sekkematt i en vunnet stilling. Det var virkelig vondt, men ellers koste jeg meg, sier Tari som endte på 9. plass blant 90 deltakere etter å ha tapt for vinneren i siste runde.

– Hva tenker du om at USF ikke sender deltakere til VM U8 og U10?

– Jeg synes det er ganske trist og idiotisk at de ikke lar barn konkurrere før de er 12. De årene hvor man er veldig liten har mye å si for sjakken, og det er viktig og starte å konkurrere fra ung alder om man skal bli så god som mulig vil jeg si.

– Det skader bare for sjakken deres at de ikke får lov til å delta. Man får masse erfaring og fine opplevelser som får deg til å like sjakk mer når man deltar. Jeg tror ikke jeg ville vært en sterkere spiller og hatt en annerledes personlighet hvis jeg ikke hadde spilt der, sier Tari.

Bør Ungdommens Sjakkforbund åpne opp for deltakelse i U10 og U8-mesterskap?

Vis resultat

Loading ... Loading ...

USF-leder: – Ikke aktuelt å åpne opp helt

Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)

Johannes Kvisla Foto: Rolf Haug

Johannes Kvisla, leder i Ungdommens Sjakkforbund, sier at foreldre som ønsker å la barna delta i slike mesterskap står fritt til å søke. De aller fleste blir imidlertid avvist, bekrefter Kvisla.

– Er det noen logikk i at 6-7-åringer kan spille store internasjonale turneringer, men ikke i VM U8?

– EM og VM har en mye strengere ramme, blant annet at foreldre ikke er tillatt i spillelokalet. Etter min erfaring er det også en del turneringsledere som ikke er helt gode, sier Kvisla som har erfaring som EM-deltaker to ganger og norsk trener én gang.

– USF sin holdning ble vel egentlig vedtatt for mange år siden, men er i tråd med at man i Norge ofte mener det ikke skal konkurreres internasjonalt i så ung alder.

– Men er det ikke opp til foreldrene å gjøre den vurderingen, om barnet er skikket og modent nok til å delta i slike turneringer?

– Jo, de har selvfølgelig noe å si, og det vil jo også måtte være en del av søknaden. men å åpne opp helt og gjøre som i andre klasser tror jeg ikke er aktuelt. Uttakene er ganske tøffe for mange selv de som er eldre også noen ganger påvirkes hardt av dette.

(Besøkt 2 110 ganger, 1 besøk i dag)

1 kommentar på "Norske talenter nektes deltakelse i EM og VM: – Kan hindre utviklingen av talenter"

  1. Trond-Arne Ausdal | 23. oktober 2016 på 00:21 |

    Det burde vært et alternativ som sa bare «Ja».
    Norge er og har alltid vært dårlige til å ta vare på sine talenter. Ikke bare i sjakk, men også på de fleste andre arenaer, deriblant på skolen, hvor begavede barn holdes nede under likhetsprinsippet.
    Likhet er forøvrig et gode og noe man bør strebe etter, men ikke til hvilken som helst pris.
    Begavede barn bør stimuleres på en sunn og god pedagogisk måte, hvilket er fullt mulig å oppnå.

Stengt for kommentarer.