Slik spilles Nordisk mesterskap

Johan Salomon og Jon Ludvig Hammer spiller i Finland i slutten av oktober. Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)Johan Salomon og Jon Ludvig Hammer spiller i Finland i slutten av oktober. Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)

Jon Ludvig Hammer og Johan Salomon er norske håp.

av Tarjei J. Svensen

nordisk-10Lørdag begynner Nordisk mesterskap i sjakk utenfor Tampere i Finland. Det er første gangen siden 2005 at den beste spilleren i de nordiske landene kåres gjennom et eget mesterskap. Siden den gang er mesteren kåret gjennom åpne turneringer som Reykjavik Open og Politiken Cup.

Den klare favoritten blant 60 prosent av de som har stemt på Matt & Patts uhøytidelige avstemning er norsk. Jon Ludvig Hammer (26) spiller for sitt andre mesterskap siden han vant sist i 2011.

Rangert bak Hammer følger svenskeduoen Erik Blomqvist (2541) og Axel Smith (2506). Det andre norske håpet Johan Salomon (19) er fjerderangert og blir vår 14. stormester dersom han scorer minst 6,5 poeng.

– En tidlig julegave ville vært om Hammer kom inn på riktig spor igjen og at vi fikk en ny norsk stormester. Jeg regner med at Jon Ludvigs deltakelse vil gi positiv innflytelse på Johan, sa toppsjakksjef Jonathan Tisdall til Matt & Patt tidligere i oktober.

Hvem blir nordisk mester i sjakk i 2016?

  • Jon Ludvig Hammer (58%, 104 Votes)
  • Erik Blomqvist (18%, 32 Votes)
  • Johan Salomon (16%, 28 Votes)
  • Axel Smith (4%, 7 Votes)
  • En av de andre (3%, 6 Votes)
  • Mika Karttunen (2%, 3 Votes)

Antall stemmer: 180

Loading ... Loading ...
SE OGSÅ: Hele rundeoppsettet i Nordisk mesterskap

Allerede i første runde lørdag er det duket for et storoppgjør når Hammer skal opp mot årets svenske mester Erik Blomqvist. Norgestoeren gikk for første gang over 2700 i rating da han knuste svensken på hans hjemmebane i Rilton Cup ved årsskiftet.

– Dobbelt bondeoffer + hele arméen med i angrep = knockout-seier! Perfekt måte å bryte 2700-barrieren på, skrev Hammer på Facebook etterpå.

Siden den gang har det nesten bare gått en vei for norgestoeren, som har gått fra 40. plass i verden med 2701 til 158. plass og 2628. Kan dette være vendepunktet for 26-åringen?

Johan Salomon spiller med svarte brikker mot danske Martin Percivaldi (2373). Hammer har for øvrig fått fordelen av fem hvite partier i turneringen, mens Salomon har fem svarte.

Nordmennene møtes allerede i 3. runde mandag med Hammer som hvit.

Alle rundene starter 14:00 norsk tid. Partiene kan følges direkte via Chess24.

Oppsett 1. runde:

(Besøkt 913 ganger, 1 besøk i dag)