Stuvik Holm, Hobber og Merkesvik vant hver sin GP-turnering

Kristian Stuvik Holm foran Kalle Kiik og Pia Cramling. Heikki Westerinen til høyre. Foto: Anniken Vestby/SjakkTromsøKristian Stuvik Holm foran Kalle Kiik og Pia Cramling. Heikki Westerinen til høyre. Foto: Anniken Vestby/SjakkTromsø

Her er høydepunktene fra helgens Grand Prix-turneringer.

av Tarjei J. Svensen

Denne helgen ble det arrangert tre turneringer med lang betenkningstid som inngikk i Norges Grand Prix. Her kommer en oppsummering:

Norsk 18-åring best i stor internasjonal turnering i Harstad

Kristian Stuvik Holm i toppoppgjøret mot Pia Cramling. Foto: Anniken Vestby/SjakkTromsø

Kristian Stuvik Holm i toppoppgjøret mot Pia Cramling. Foto: Anniken Vestby/SjakkTromsø

Harstad sjakklubb arrangerte for femte gang den internasjonale turneringen Advokatselskapet Finn Chess International, som har et spesielt fokus på å invitere utenlandske, kvinnelige toppspillere. I år var det 60 deltakere på startstreken fordelt på de to gruppene. Det er en liten nedgang fra 2015 (69) og rekordåret 2014 (77).

Det var en celeber gruppe med kvinnelige sjakkstjerner på plass i Harstad. Førsterangert var Sveriges verdensstjerne Pia Cramling (2464) fulgt av WGM Klaudia Kulon (2401) fra Polen, WGM Laura Rogule (2311) fra Latvia og russiske WGM Karina Ambartsumova (2280).

topp8-harstad

I tillegg var veteranen GM Juan Manuel Bellon fra Spania, gift med Cramling samt norgesvennen Heikki Westerinen og fjorårsvinner Kalle Kiik (2402) fra Estland tatt turen til Harstad.

Det var likevel en norsk 18-åring fra Hamar som stjal showet. Kristian Stuvik Holm sto øverst på pallen med 6 poeng da tre partier med hurtigsjakk og fire partier med langsjakk var unnagjort. Kiik tok 2. plassen halvpoenget bak, mens Pia Cramling var først av en trio med fem poeng.

Til slutt var det åtte øverste på tabellen faktisk fra åtte forskjellige nasjoner!

SE OGSÅ: Endelig resultatliste

Stuvik Holm vant fem partier og remiserte to ganger – blant annet mot førsterangerte Cramling i 6. runde og toer Kiik i 4. runde. 18-åringen avsluttet med seieren over Endre Machlik i 7. – og siste runde, var triumfen over Heikki Westerinen i 5. runde av stor betydning.

Se også Anniken Vestbys bilder for SjakkTromsøs Facebook-side.

Hobber til topps, men Kaasen klatret igjen

honefoss-gpI Hønefoss Grand Prix var det elitespiller Anders Hobber (22) fra Porsgrunn som tronet på toppen av tabellen – og det selv etter remiser i de to siste rundene. Fire seire i åpningen var imidlertid nok til å kapre 1. plassen på kvalitet foran Tor Fredrik Kaasen (14) og et halvt poeng foran arrangørklubbens Kjell Håkon Lien (18).

SE OGSÅ: Endelig resultatliste

Selv om det bare ble 2. plass på Kaasen, er det kanskje han som smiler bredest denne gangen. Matt & Patt skrev nylig om stortalentet fra Tromsø som sjokkerte alle med IM-napp i Oslo Chess Festival etter en vanvitig nedgang på 300 ratingpoeng fra 2229 i august til 1927 i september.

Under den internasjonale turneringen på Fornebu, tjente tenåringen inn 180 av de tapte poengene. I Hønefoss kunne 14-åringen innkassere ytterligere 100 ratingpoeng, og legger man til 20 ratingpoeng på 1911s GP-turnering, betyr det at Kaasen plutselig er tilbake på samme nivå som i sommer. Snakk om comeback!

Merkesvik innfridde favorittstempelet

Sondre Merkesvik. Foto: Tarjei J. Svensen

Sondre Merkesvik. Foto: Tarjei J. Svensen

Helgens tredje turnering var Haugesund Grand Prix, som ble spilt med 59 deltakere fordelt på tre grupper på «Amanda-hotellet» Scandic Hotell Maritim.

haugesund-topp5Sondre Merkesvik (16) innfridde så vidt favorittstempelet ved å vinne turneringen med fire poeng på de fem rundene. Marte Kyrkjebø og Jonas Rasmussen fulgte nærmest med 3,5 poeng.

SE OGSÅ: Endelig resultatliste

16-åringen fra Bergen er blant de mest lovende tenåringene i landet, men slet tungt under debuten i Eliteklassen i Landsturneringen i sommer. Der endte det med skuffende 2 poeng og nest siste plass.

Merkesvik sikret seg turneringsseieren ved å vinne dette partiet over Martin Saltvedt.

(Besøkt 1 159 ganger, 1 besøk i dag)