Når NSF ikke kan ordne opp, så må vi spillere

Maxim Devereaux støtter forslaget til Lars Magne Andreassen og vil ha Tromsø sjakklubb med i årets eliteserien. Foto: Rolf Haug/Tarjei J. SvensenMaxim Devereaux støtter forslaget til Lars Magne Andreassen og vil ha Tromsø sjakklubb med i årets eliteserien. Foto: Rolf Haug/Tarjei J. Svensen

Det et på tide med tilbakemelding.

av Maxim Devereaux
Maxim Devereaux, Black Knights. Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)

Maxim Devereaux, Black Knights. Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)

For noen få dager siden ble det offentliggjort at Tromsø sjakklubb hadde trukket seg fra Eliteserien i år, grunnet den skjeve kostnadsfordelingen, med forklaring om at, under de eksisterende reglene, så kommer de til å gå rundt 25.000 kr i underskudd på reisekostnadene i år. Senere kom Lars Magne Andreassen med et forslag til at, frem til reglene er endret og NSF ordner opp i dette, så bør de andre Eliteserieklubbene sørge for at kostnadene fordeles likt.

Jeg har gått og ventet på at noen fra en av de større, eldre klubbene skulle komme med noen uttalelse (med antagelse om at det ville i hvert fall være positivt, selv om de kanskje ikke var med på Lars Magnes forslag), men det har ikke kommet noe ennå, og første seriehelg er bare halvannen uke unna.

I dag kom Jan Sigmund Berglund med en videre forklaring av saken fra Tromsøs standpunkt, og jeg synes det er på tid at de i Tromsø får en tilbakemelding. Som medlem av en av de klubbene som er så heldig som å spille alle sine kamper på hjemmebane, så må jeg si at jeg skjønner totalt at Tromsø stiller med ganske ufordelaktige forhold i utgangspunkt, og jeg synes det er helt urimelig at de skal måtte lide økonomisk i tillegg.

Eliteserien bør være et flaggskip

Lag kvalifiserer seg til Eliteserien gjennom de forskjellige kretsene. Det bør være landsdekkende, og selv om det er et faktum at det er flere store (og da sterke) klubber i Osloområdet enn i resten av landet, så bør ikke de få ytterligere fordeler på grunn av geografi, så langt det lar seg gjøre å ordne ting på et rettferdig vis.

Hvis Eliteserien skal ses på som en flaggskipturnering, og skal ha den prestisjen som den burde ha, så bør NSF sørge for at de som er kvalifisert til å spille, får spille. Men det er også forståelig at NSF ikke ville godta Tromsøs forslag om at et lag spiller alle sine kamper over internett, ikke minst på grunn av rating og tittelnapp. Det minsker vel «seriøsiteten» av turneringen.

Men om det er tilfellet at inntekten fra startavgiftene ikke er nok til å dekke kostnadene til de lagene som må reise, så bør NSF dekke underskuddet, mener jeg. Det er snakk om et beløp som tilsvarer de årlige medlemskontingentene til rundt tjue medlemmer. Det er kanskje forståelig at dette ikke var budsjettert for i år, men hvis økonomien er så stramt at dette beløpet ikke kan finnes fra noe som er satt av til «uventede kostnader», så er NSF, og vi som sjakkspillere, ille ute.

Når NSF ikke kan ordne opp, så må vi spillere

Det bør være likt for alle, i hvert fall på økonomi, og jeg er da enig i Lars Magnes forslag, om ikke NSF kan eller vil ta regningen. Men her er det kanskje litt vanskelig å forvente at klubbene går med på noe, uten å vite helt konkret hva det vil bety for dem. Tiden er knapt, om man skal få enighet før laglistene for første seriehelg skal leveres om snau ti dager.

Jeg har bare fått snakket med noen få av klubbmedlemmene i Black Knights, men vi ønsker å se Tromsø spiller i Eliteserien, og derfor tilbyr vi 3.000 kr, enten fra klubben vår eller personlig. Hvis alle de andre klubbene i Eliteserien gjør det samme, så bør det dekke underskuddet til Tromsø (hvis det er på det anslåtte nivået). På det premisset håper vi at Tromsø vil kunne revurdere avgjørelsen om å trekke seg. NSF vil også måtte godta at Tromsø får tilbake plassen som de har gitt fra seg, men det skulle bare mangle.

Oppsettet må revurderes igjen til neste år

Det er helt klart at Tromsø kommer fortsatt til å ha store ulemper i forhold til reiser, tid som må tas fri fra jobb, manglende reserver osv., sammenlignet med oss andre som alltid spiller på hjemmebane, og derfor mener jeg at oppsettet av Eliteserien må revurderes igjen til neste år, både i forhold til hvordan man velger lagene som må reise (man bør i hvert fall se på om det kommer til å kreve et flybytte for å komme seg til spillestedet) i tillegg til at man ser på de økonomiske rammene for serien.

(Besøkt 1 765 ganger, 1 besøk i dag)

2 kommentarer på "Når NSF ikke kan ordne opp, så må vi spillere"

 1. Bjarne Zachariassen, SOSS | 18. oktober 2016 på 12:07 |

  FLOTT AV MAXIM/BN, OG HER ER EN HELT ANNEN INNFALLSVINKEL

  Det er flottings når noen engajerer seg og det skapes debatt. Maxim og BNs bidrag for Tromsø er imponerende på mange måter. Pur idealisme, sportslige hensyn og solidaritet. Herlig! Jeg er likevel uenig. Kommer man dit at de andre klubber må dekke opp for Tromsø, er det noe riv ruskende feil. Det beste ville etter min mening vært å evaluere hele Eliteserien. Her en noen innspill jeg synes bør drøftes:

  – Så vidt jeg husker var målet med Eliteserien spons og god pr. Med all respekt for Tari, Hammer, Ragger og Berg skaffer de for lite pr og spons. Resultatet blir store utgifter for deltakerne.
  – Så vidt jeg husker er deltakelse av lag utenfor Osloområdet et av de viktigste argument for Eliteserien. Da bør etter min mening storklubber utenfor Oslo, som Stavanger, Bergens og Tromsø, være (svært) godt fornøyd med Eliteserien. Jeg oppfatter det slik at dette ikke er tilfellet nå. Om det er feil og de utenbys er såre fornøyd, så flott! Hvis ikke synes jeg dere skal si fra.
  – Jeg iler gjerne til med at Eliteserien åpenbart er en sportslig suksess, i hvert fall for de 4 beste Oslo-lagene. Nivået er blitt svært høyt. Samtidig er det akkurat nå nærmest utenkelig at andre enn Vålerengen, OSS, 1911 og Nordstrand vil ta medalje de neste år.
  – Jeg mener de overstående punkter bør drøftes, og holdes opp mot en etterhvert meget sterk Østlandsserie, regionale kvalifiseringer og en finalehelg der man kan drømme om avisoppslag, Magnus på et lag i en kamp, og for eksempel et mye langt mer slagkraftig Stavangerlag, enn det som stiller nå. Og finnes x antall kroner som kan flyttes til en finalehelg, må vel økonomien bli bedre.

  Om de fleste er storfornøyd synes jeg vi bør fortsette som vi stevner. Ellers synes jeg kritisk og god diskusjon er et gode. Misnøye og klaging uten at noen sier fra er et onde. Uansett er Black Ns opptreden prisverdig. Jeg mener bare at dette prisverdige initiativ dekker over en ordning som ikke fungerer godt.

 2. Helge A L Nordahl | 18. oktober 2016 på 21:10 |

  Du husker dårlig, Bjarne. Jeg sakser fra begrunnelsen til kongressen 2005, da Eliteserien ble vedtatt:

  «Vi anser eliteserie som det sportslig beste tilbudet for lagsjakk i Norge.»

  Dette var hovedargumentet. «Pr og spons» ble bare nevnt i forbifarten som en tilleggsmulighet. Deltakelse av lag utenfor Osloområdet var ikke noe moment. Sportslig sett bør de beste lagene i Norge delta. Selvfølgelig.
  En finalehelg, som du foreslår, vil normalt ikke være billigere. Dette analyserte vi i detalj før eliteserien ble innført.

  Derimot er det åpenbart at Tromsø har kommet uheldig ut. Å tro at det er like billig å reise Tromsø-Oslo som Bergen-Oslo er litt pussig. Og det hadde antagelig vært mer rimelig å sende Tromsø til Oslo og et østlandslag til Bergen. Det er derfor rimelig at Tromsø reagerer (selv om tidspunktet er dårlig!). Men det er forskjell på å rette opp et par tabber og å legge ned.

Stengt for kommentarer.