Når NSF ikke kan ordne opp, så må vi spillere

Maxim Devereaux støtter forslaget til Lars Magne Andreassen og vil ha Tromsø sjakklubb med i årets eliteserien. Foto: Rolf Haug/Tarjei J. SvensenMaxim Devereaux støtter forslaget til Lars Magne Andreassen og vil ha Tromsø sjakklubb med i årets eliteserien. Foto: Rolf Haug/Tarjei J. Svensen

Det et på tide med tilbakemelding.

av Maxim Devereaux
Maxim Devereaux, Black Knights. Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)

Maxim Devereaux, Black Knights. Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)

For noen få dager siden ble det offentliggjort at Tromsø sjakklubb hadde trukket seg fra Eliteserien i år, grunnet den skjeve kostnadsfordelingen, med forklaring om at, under de eksisterende reglene, så kommer de til å gå rundt 25.000 kr i underskudd på reisekostnadene i år. Senere kom Lars Magne Andreassen med et forslag til at, frem til reglene er endret og NSF ordner opp i dette, så bør de andre Eliteserieklubbene sørge for at kostnadene fordeles likt.

Jeg har gått og ventet på at noen fra en av de større, eldre klubbene skulle komme med noen uttalelse (med antagelse om at det ville i hvert fall være positivt, selv om de kanskje ikke var med på Lars Magnes forslag), men det har ikke kommet noe ennå, og første seriehelg er bare halvannen uke unna.

I dag kom Jan Sigmund Berglund med en videre forklaring av saken fra Tromsøs standpunkt, og jeg synes det er på tid at de i Tromsø får en tilbakemelding. Som medlem av en av de klubbene som er så heldig som å spille alle sine kamper på hjemmebane, så må jeg si at jeg skjønner totalt at Tromsø stiller med ganske ufordelaktige forhold i utgangspunkt, og jeg synes det er helt urimelig at de skal måtte lide økonomisk i tillegg.

Eliteserien bør være et flaggskip

Lag kvalifiserer seg til Eliteserien gjennom de forskjellige kretsene. Det bør være landsdekkende, og selv om det er et faktum at det er flere store (og da sterke) klubber i Osloområdet enn i resten av landet, så bør ikke de få ytterligere fordeler på grunn av geografi, så langt det lar seg gjøre å ordne ting på et rettferdig vis.

Hvis Eliteserien skal ses på som en flaggskipturnering, og skal ha den prestisjen som den burde ha, så bør NSF sørge for at de som er kvalifisert til å spille, får spille. Men det er også forståelig at NSF ikke ville godta Tromsøs forslag om at et lag spiller alle sine kamper over internett, ikke minst på grunn av rating og tittelnapp. Det minsker vel «seriøsiteten» av turneringen.

Men om det er tilfellet at inntekten fra startavgiftene ikke er nok til å dekke kostnadene til de lagene som må reise, så bør NSF dekke underskuddet, mener jeg. Det er snakk om et beløp som tilsvarer de årlige medlemskontingentene til rundt tjue medlemmer. Det er kanskje forståelig at dette ikke var budsjettert for i år, men hvis økonomien er så stramt at dette beløpet ikke kan finnes fra noe som er satt av til «uventede kostnader», så er NSF, og vi som sjakkspillere, ille ute.

Når NSF ikke kan ordne opp, så må vi spillere

Det bør være likt for alle, i hvert fall på økonomi, og jeg er da enig i Lars Magnes forslag, om ikke NSF kan eller vil ta regningen. Men her er det kanskje litt vanskelig å forvente at klubbene går med på noe, uten å vite helt konkret hva det vil bety for dem. Tiden er knapt, om man skal få enighet før laglistene for første seriehelg skal leveres om snau ti dager.

Jeg har bare fått snakket med noen få av klubbmedlemmene i Black Knights, men vi ønsker å se Tromsø spiller i Eliteserien, og derfor tilbyr vi 3.000 kr, enten fra klubben vår eller personlig. Hvis alle de andre klubbene i Eliteserien gjør det samme, så bør det dekke underskuddet til Tromsø (hvis det er på det anslåtte nivået). På det premisset håper vi at Tromsø vil kunne revurdere avgjørelsen om å trekke seg. NSF vil også måtte godta at Tromsø får tilbake plassen som de har gitt fra seg, men det skulle bare mangle.

Oppsettet må revurderes igjen til neste år

Det er helt klart at Tromsø kommer fortsatt til å ha store ulemper i forhold til reiser, tid som må tas fri fra jobb, manglende reserver osv., sammenlignet med oss andre som alltid spiller på hjemmebane, og derfor mener jeg at oppsettet av Eliteserien må revurderes igjen til neste år, både i forhold til hvordan man velger lagene som må reise (man bør i hvert fall se på om det kommer til å kreve et flybytte for å komme seg til spillestedet) i tillegg til at man ser på de økonomiske rammene for serien.

(Besøkt 1 755 ganger, 1 besøk i dag)