Oslo Chess Festival-generalen er strålende fornøyd, men neste år gjøres det flere endringer

Pål Nordquelle er godt fornøyd med Oslo Chess Festival i år, men lover at neste år blir enda bedre. Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)Pål Nordquelle er godt fornøyd med Oslo Chess Festival i år, men lover at neste år blir enda bedre. Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)

– Vi hadde satt oss ganske hårete mål og vi fikk høre at vi var litt for optimistiske. Det var vi ikke, sier Oslo Chess Festival-general Pål Nordquelle. Nå er datoene for neste års turnering er satt og nå loves det en enda bedre og større turnering.

av Tarjei J. Svensen

Det er gått to uker siden den første utgaven av Oslo Chess Festival ble avsluttet på Scandic Fornebu Hotell.  Igor Kovalenko fra Latvia ble den suverene vinneren med 8,5 av 9, mens Aryan Tari ble beste norske på en god 4. plass.

SE OGSÅ: Endelig resultatliste Oslo Chess Festival

Det mest gledelige sett med norske øyne, var likevel 14-årige Tor Fredrik Kaasen som tok sitt første IM-napp og endte på en sensasjonell 5. plass med 6,5 poeng. Stortalentet fra Tromsø er den tredje yngste norske spilleren som sikrer seg et napp i tittelen.

LES OGSÅ: Kaasen: – Det er helt sykt

149 deltakere stilte til start i den sju dager lange internasjonale turneringen.  Det betyr at rekorden fra Tromsøs Arctic Chess Challenge fra 2010 på 164 deltakere blir stående som den største norske internasjonale turneringen.

Turneringsgeneral: – Vi fikk høre at vi var for optimistiske. Det var vi ikke

Pål Nordquelle sammen med Alexander Moiseenko og Igor Kovalenko på avslutningen. Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)

Pål Nordquelle sammen med Alexander Moiseenko og Igor Kovalenko på avslutningen. Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)

Det plager ikke Pål Nordquelle, mannen som i juni gikk ut med de ambisiøse planene på Matt & Patt, nevneverdig. Han er godt fornøyd med debuten som turneringsarrangør.

– Jeg synes det var en veldig bra start. Dette er er noe som kan bli en tradisjon og som kan bli enda større på sikt. Ikke bare var det mange gode spillere med, men jeg tror vi endte opp med deltakere fra 19-20 land. Som en ren bonus greide vi å gi en norm til en ung og lovende sjakkspiller. Og det viser at man ikke trenger gruppeinndelte turneringer for å kunne møte kravene til normer, sier Nordquelle til Matt & Patt.

Nordquelle forteller om svært gode tilbakemeldinger på evalueringsskjemaet som ble delt ut til deltakerne.

– Skalaen på skjemaene gikk fra 1 til 5. Det var bare firere og femmere overalt. Det er veldig morsomt. Det var noen som kom med noen gode forslag til forbedringer og justeringer som vi selvfølgelig skal ta hensyn til neste år.

– Gikk det bedre enn forventet?

– Ja, jeg må si at det gikk bedre enn forventet. Vi hadde satt oss ganske hårete mål og vi fikk høre at vi var litt for optimistiske. Men det var vi ikke. Vi møtte faktisk de målene vi satt oss med over 140 spillere og mer enn det. Vi hadde flere deltakere fra forskjellige land enn vi regnet med vi skulle få. I tillegg gikk arrangementet gikk helt smertefritt og ble gjennomført på best tenkelige måte.

– Du uttalte at du ville sette Norge på kartet med tanke på sjakkturneringer, synes du at du klarte det?

– Ja, i alle fall når jeg leser den artikkelen Dorsa Derakhshani har skrevet for Chess24 så synes jeg vi har gjort det. Når vi i tillegg vet at veldig mange av de som kom i år ville ha med seg flere av sine landsmenn neste år, så er det veldig bra. I 2017 starter jeg markedsføringen på en del internasjonale turneringssider i lang tid før jul. Vi kommer til å bruke litt penger på å markedsføre dette rundt om i Europa neste år.

Vil ha 250 deltakere neste år

Aryan Tari gjorde en god figur med 4. plass i Oslo Chess Festival. Her sammen med treer Zhansaya Abdumalik og danske Ellen Kakulidis og Kimiya Sajjadi. Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)

Aryan Tari gjorde en god figur med 4. plass i Oslo Chess Festival. Her sammen med treer Zhansaya Abdumalik og danske Ellen Kakulidis og Kimiya Sajjadi. Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)

Og Nordstrand-mannen har allerede bekreftet at det blir en ny sjakkfestival. Årets turnering måtte avsluttes allerede torsdag på grunn av krasj med 1911s GP-turnering, men neste år turnering utvides imidlertid til ni dager og ti runder, med bare én dobbeltrunde. Det er i tråd med tilbakemeldingene som ble gitt fra deltakerne.

Datoen for Oslo Chess Festival 2017 er satt til fredag 29. september til søndag 8. oktober.

– Det blir flere sidearrangementer og i alle fall lynsjakk og kanskje noe annet også. De såkalte «Masterclassene» var veldig bra og fikk fantastiske tilbakemeldinger. De som var til stede var veldig fornøyd med det. Det er en ren bonus å få lære av de som kan hva de snakker om.

Nordquelle er ikke redd for nok en gang å ha ambisiøse mål. Ambisjonen er fortsatt den samme: Å konkurrere med populære internasjonale turneringer i Norden som Islands Reykjavik Open, Rilton Cup i Stockholm og Xtracon Open i Danmark.

– Vi skal ha 250 deltakere og er helt sikre på at vi får flere neste år. Hovedsakelig skal vi ta dem fra andre land. Det var bare to deltakere fra Sverige og bare to fra Danmark. Vi tror også vi kan få flere fra Tyskland.

Topp 3 i Oslo Chess Festival: Fra venstre: Zhansaya Abdumalik, Igor Kovalenko og Boris Chatalbashev. Foto: Tarjei J. Svensen

Topp 3 i Oslo Chess Festival: Fra venstre: Zhansaya Abdumalik, Igor Kovalenko og Boris Chatalbashev. Foto: Tarjei J. Svensen

Nordquelle klarte også å få økonomien i orden, selv om det ble delt ut pengepremier på over 100.000 kroner totalt. Vinneren Kovalenko fikk alene med seg 25.000 kroner.

– Økonomisk gikk det i null som budsjettert. Det var meningen. Jeg tror vi greide å skape mye glede og gledet de som var til stede på arrangementet. De aller fleste var veldig fornøyde, avslutter Nordquelle.

Sjakkpresidenten: – Et friskt pust i sjakk-Norge

Morten L. Madsen, president i Norges Sjakkforbund. Foto: Tarjei J. Svensen

Morten L. Madsen, president i Norges Sjakkforbund. Foto: Tarjei J. Svensen

President i Norges Sjakkforbund Morten L. Madsen er glad for initiativet Nordquelle har tatt.

– Oslo Chess Festival kom som et friskt pust i sjakk-Norge, med egne slagord, mye Live-brett, et godt og forlokkende premiefond, mange gode spillere, videointervjuer og gode reportasjer. Pål Nordquelle og hans team brukte festivalbegrepet med rette. At en av våre talenter i tillegg fikk et gledelig IM-napp var en bonus.

Oslo Chess Festival fikk avslag på søknaden om økonomisk støtte fra Norges Sjakkforbund i år. Madsen kan grunnet vanskelig økonomi ikke love støtte fra forbundet neste år heller.

– Norges sjakkforbund ønsker slike initiativ velkommen, og vil nok, avhengig av økonomien til forbundet år for år, søke å støtte denne og tilsvarende turneringer. Dessverre er handlingsrommet for slik støtte lite nå grunnet litt overraskende sponsortørke, men dette skal det jobbes mer med utover høsten og til neste år, avslutter sjakkpresidenten til Matt & Patt.

Se også Matt & Patts intervju på engelsk med Pål Nordquelle under Oslo Chess Festival.

Matt & Patt intervjuer også generalsekretær i Norges Sjakkforbund Geir Nesheim:

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 646 ganger, 1 besøk i dag)