Tromsø sjakklubb trekker seg fra Eliteserien

Tromsø Sjakklubb mot Sotra i 8. runde sist sesong. Foto: Tarjei J. SvensenTromsø Sjakklubb mot Sotra i 8. runde sist sesong. Foto: Tarjei J. Svensen

Ville gjennomføre alle sine kamper på nett, men fikk avslag.

av Tarjei J. Svensen

Tromsø Sjakklubb har trukket seg fra Eliteserien 2016/17 bare to uker før den første helgen spilles 28. – 30. oktober. Det melder Norges Sjakkforbund på sine sider i dag.

Klubben forklarer det hele med de økonomiske utgiftene Eliteserien påfører dem. I stedet foreslo de å gjennomføre alle sine kampene på nett, men Sentralstyret nedstemte forslaget.

– Vi finner det beklagelig at Sentralstyret verken har funnet noen løsning på de økonomiske skjevhetene vi har påpekt, eller har akseptert vårt kostnadsbesparende forslag om å spille på internett, sier leder i Tromsø Sjakklubb Jan Sigmund Berglund til NSF.

LES OGSÅ: – Uakseptabel vending i Eliteserien

– Vi håper det til kommende sesonger kan tilbys økonomiske vilkår der alle lag stilles likt. Vi vil komme med en egen uttalelse som viser størrelsen på de økonomiske skjevhetene, sier Berglund.

Visepresident i NSF Vibeke Ekeland Grønn begrunner avslaget med at partier som avvikles via nett vil hindre mulighet til å ta tittelnapp.

– Dette ville gjort den mindre attraktiv for spillere som jakter tittelnapp, både norske og utenlandske. Sentralstyret har vært enstemmig i sin beslutning, sier Ekeland Grønn.

Visepresidenten understreker at de ikke er ute etter å være vanskelige overfor Tromsø sjakklubb, men alle klubbene ble invitert til å være med på en utredning av Eliteserien foran den kommende sesongen. Resultatet ble at årets sesong blir delt mellom Bergen og Oslo for å spare utgifter.

– Sentralstyret vil også påpeke at alle Eliteserielag var med på en utredning om eliteseriekampene denne sesongen. Resultatet av denne utredningen ble blant annet at første spillehelg ble delt og spilles både i Bergen og Oslo. I denne utredningen leverte ikke Tromsø inn høringssvar. Sentralstyret har i lys av denne saken allikevel besluttet å se på regelverket enda en gang, med sikte på å finne så økonomisk egnede prinsipper som mulig, sier Ekeland Grønn.

Det er forekløpig ikke endelig avklart hvem som erstatter Tromsø, men Sotra Trondheim er tilbudt plassen etter å ha havnet på 9. plass sist sesong.

(Oppdatering lørdag 15. oktober: Det ble tidligere meldt at Sotra har førsteprioritet, men dette er feil. Trondheim endte som nummer ni i fjor og blir dermed spurt først)

Dersom Trondheim takker nei, er Sotra, Levanger og Alta de neste i rekken.

Årets Eliteserie i sjakk spilles over tre helger med start 28. – 30. oktober.  Nytt av året er at spillehelgene er delt. Noen lag spiller i Bergen, mens kampene i Oslo skal spilles i Oslo Schakselskaps lokaler.

De kvalifiserte klubbene er Stavanger, Bergens, SK 96, Black Knights, Oss, SK 1911, Vålerenga, Nordstrand og Asker.

(Besøkt 734 ganger, 1 besøk i dag)