Tor Fredrik (14) slo grusomt tilbake etter den vanvittige nedturen

Tor Fredrik Kaasen med enorm prestasjon i Oslo Chess Festival. Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)Tor Fredrik Kaasen med enorm prestasjon i Oslo Chess Festival. Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)

Tromsøs 14-årige sjakk-komet var ikke en gang klar over at muligheten lå der før han fikk en melding av Hans Olav Lahlum. Dagen etter ble han den tredje yngste nordmannen med IM-napp gjennom tidene.

av Tarjei J. Svensen

– Det er helt sykt. Det har ikke helt gått opp for meg.

Det var de første ordene Tor Fredrik Kaasen (14) klarte å stotre frem kort tid etter å ha sørget for en av Oslo Chess Festivals største prestasjoner. Den første utgaven av den internasjonale turneringen ble avsluttet på Scandic Fornebu Hotell torsdag.

14-åringen sjokkerte der med et sensasjonelt IM-napp med imponerende 6,5 poeng på de ni rundene. 

SE OGSÅ: Endelige resultater i Oslo Chess Festival
Tor Fredrik Kaasen sammen med Aryan Tari på premieutdelingen. Foto: Tarjei J. Svensen

Tor Fredrik Kaasen sammen med Aryan Tari på premieutdelingen. Foto: Tarjei J. Svensen

Kaasen avsluttet med å slå Sebastian Mihajlov (17) i siste runde. Det var nok til en fantastisk 5. plass i turneringen som ble vunnet av latviske Igor Kovalenko. Bare Aryan Tari på 3. plass var bedre av de norske spillerne.

– Egentlig hele turneringen så har jeg ikke tatt det så veldig seriøst. Jeg har tullet en del. Det var ikke før i går natt at jeg skjønte alvoret. Jeg hadde egentlig bare tatt det som det kommer og hatt som mål å gå opp i turneringen, sier Kaasen.

Kaasens prestasjon er oppsiktsvekkende av flere grunner. Først og fremst er Tromsø-gutten med sine 14 år, to måneder og 18 dager gammel den tredje yngste nordmannen som har sikret seg et napp i tittelen. Bare Magnus Carlsen (12 år, én måned og 16 dager) og Aryan Tari (13 år, ni måneder og 27 dager) har tatt IM-napp i yngre alder her hjemme.

14-åringen er med sitt ratingtall på 1944 trolig den lavest ratede norske spilleren som noen gang har tatt IM-napp. De siste to månedene har nemlig vært en nedtur som etter alt å dømme er uten sidestykke blant norske sjakktalenter.

Etter 23 spilte partier i juli og august var ratingen falt som en stein fra 2229 til 1927 – en nedgang på hele 302 ratingpoeng. Alt i løpet av en drøy måned.

– Jeg måtte alltid fleipe litt om at jeg skulle nå 2400 igjen, men tenkte aldri at noe slikt skulle skje. Jeg hadde så klart håp om å komme opp på 2200 i løpet av noen måneder, men at det skulle gå så fort hadde jeg aldri trodd, sier Kaasen.

Det uventede fallet kom etter svake resultater i EM for ungdom, XtraCon Chess Open og CellaVision Grand Prix i Sverige. Etter sjokkresultatet i Oslo Chess Festival, ligger Kaasen an til å hente inn igjen 182 av disse, ifølge TurneringsServices beregninger.

Fikk søvnproblemer etter Lahlum-melding

Tor Fredrik Kaasen måtte gi tapt for Aryan Tari i 8. runde. Foto: Tarjei J. Svensen

Tor Fredrik Kaasen måtte gi tapt for Aryan Tari i 8. runde. Foto: Tarjei J. Svensen

Tor Fredrik Kaasen åpnet med to oppskriftsmessige seire, før det ble et nederlag for Dorsa Derakhshani i 3. runde. Men etter det tapet, så alt ut til å gå på skinner for 14-åringen. Det ble seier i både 4. – 5., og 6. runde mot klubbkamerat Benjamin Arvola.

– Det gikk aldri gjennom hodet mitt at jeg hadde sjanser på IM-napp. Men etter at jeg slo Arvola, så tenkte jeg «dette er ganske bra!», sier Kaasen.

I 7. runde spilte han remis mot Boris Chatalbashev, den bulgarske stormesteren som endte som nummer to i turneringen.

– Jeg følte at jeg kom fint ut av åpningen, jeg pushet han ganske hardt. Jeg sto bonde over, så ebbet det ut i remis, forklarer Kaasen om partiet.

I 8. runde måtte han gi tapt for Aryan Tari, men senere på kvelden onsdag fikk han en overraskende beskjed av Hans Olav Lahlum: Med seier over Sebastian Mihajlov var IM-nappet i boks.

– Jeg fikk ikke sove så mye og forsov meg til runden. Oppladningen var ikke helt bra.

Tor Fredrik Kaasen. Foto: Tarjei J. Svensen

Tor Fredrik Kaasen. Foto: Tarjei J. Svensen

Partiet mot Mihajlov ble et kampparti der Kaasen fikk fordel etter å ha blitt lurt inn i en skarp variant i kongeindisk.

– Jeg følte at jeg var i litt trøbbel. Jeg hadde ikke sett på åpningen på en stund. men jeg tror det jeg spilte minte litt om partiet mellom Kjetil Stokke og Emanuel Berg. Det var egentlig alt jeg hadde, sier Kaasen, som fikk verdifull hjelp til forberedelser av sjakktrener Stokke under EM tidligere i år.

– Hva gikk gjennom hodet ditt når du skjønte at du sto til vinst?

– Jeg står tårn over, det er ganske nervepirrende. Jeg klarte så vidt å flytte brikkene. Men så fikk jeg et mattnett og da var det ganske slutt.

Da Matt & Patt intervjuet Kaasen kort tid etter kjempeprestasjonen, hadde han fortsatt ikke landet. Men etter hvert klarer han å svare på ambisjonene videre i karrieren.

– Jeg vil først og fremst bli GM (stormester). Så tar vi det derfra.

– Jobber du mye med sjakk?

– Jeg jobber litt. Jeg har en ganske travel hverdag, men jeg prøver også å få tid til det.

P.S: Kaasen fikk med seg en pengepremie på 5000 kroner for 5. plassen.

Se hele intervjuet med Tor Fredrik Kaasen under:

SE OGSÅ:
(Besøkt 3 107 ganger, 1 besøk i dag)

2 kommentarer på "Tor Fredrik (14) slo grusomt tilbake etter den vanvittige nedturen"

  1. Arne Reinertsen | 8. oktober 2016 på 16:39 |

    I partiet mellom
    Kaasen, Tor Fredrik1927
    Mihajlov, Sebastian2356
    slår svart bonde fxg3 men det står ingen ting på g3.

Stengt for kommentarer.