Lars Oskar Hauge en hårsbredd unna seier i Nordens største helgeturnering

Lars Oskar Hauge i partiet mot Erik Blomqvist. Foto: André NilssonLars Oskar Hauge i partiet mot Erik Blomqvist. Foto: André Nilsson

Selv mener 17-åringen at han ikke fortjente den fantastiske poengfangsten.

av Tarjei J. Svensen
Topp 10 i Västerås Open:

Topp 10 i Västerås Open:

Lars Oskar Hauge (17) var noen få millimetre unna å gå helt til topps i Västerås Open, Nordens største helgeturnering, som ble avsluttet i Sverige i dag.

SE OGSÅ: Endelig resultatliste i Västerås Open

Hauge og regjerende sverigemester Erik Blomqvist var de eneste med 7 poeng på de åtte rundene og utrolig nok endte de også opp med samme antall kvalitetspoeng.

Den offisielle resultatlisten viste opprinnelig nordmannen øverst, men Matt & Patt har vært i kontakt med arrangøren som sier at det er innbyrdes oppgjør som er tellende ved fortsatt likhet.

Siden Hauge tapte for Blomqvist i 5. runde, er det svensken som snyter nordmannen for en plass i historiebøkene.

Pengepremien på totalt 18.000 kroner ble likevel delt likt, og Lars Oskar fikk dessuten med seg 600 kroner ekstra som beste junior.

17-åringens prestasjon lukter det uansett svidd av. Med unntak av tapet for Blomqvist, vant stortalentet sine øvrige sju partier.

Lars Oskar Hauge. Foto: Lars OA Hedlund

Lars Oskar Hauge. Foto: Lars OA Hedlund

– Noe av det jeg gjorde var bra, men jeg fortjente likevel ikke 7 poeng. Lykken var på min side for en gangs skyld, sier Hauge til Matt & Patt.

Blant de 248 deltakerne som stilte i den øverste gruppen i Västerås, var det hele 13 stormestere, inkludert norgesfirer Aryan Tari og Sveriges Emanuel Berg.

Hauge var rangert som nummer 14 i det sterke feltet, men endte altså som nummer to. Stortalentet tjener ni ratingpoeng på de fire siste partiene, som ble spilt som langsjakk. Hauge er igjen på vei over 2400-tallet i rating.

– Jeg synes Lars Oskar har vist tegn på fremgang i det siste, og det er veldig oppløftende å se. Hvis han bestemmer seg for det, så spår jeg at han blir den neste i den unge generasjonen som scorer GM-resultater, sier toppsjakksjef Jonathan Tisdall.

Hauge sto med 4 av 4 før den klassiske langsjakkdelen begynte lørdag, men måtte ned mot Blomqvist i 5. runde.

Det skulle også bli det eneste poengtapet i turneringen. 17-åringen vant sine tre siste partier og avsluttet med en nedspilling av den svenske stormesteren Daniel Semcesen.

– Helt knusende. Han har en stor følelse for initiativet. Her straffer han en veldig tvilsom idé av svart, sier Tisdall.

Aryan Tari kunne servert Hauge turneringsseieren dersom han hadde slått Blomqvist i siste runde, men svensken spilte solid og Tari måtte ta til takke med remis.

17-åringen avga én remis for mye og måtte selv ta til takke med 6. plass.

Lucas Ranaldi tok for øvrig en sterk 28. plass med 5,5 poeng og sørger med det for en ny kraftig ratingfremgang.

Västerås Open var den andre av totalt åtte turneringer i Sveriges Grand Prix 2016/2017, som i stor grad spilles som helgeturneringer. Den neste turneringen i serien er Scandic Ariadne Masters i Stockholm 4. – 6. november.

(Besøkt 1 924 ganger, 1 besøk i dag)