Tidligere sjakkpresident pågrepet for drap

CJ de Mooi

– Han angrep meg på feil dag. Det bare klikket for meg, skrev den tidligere sjakkpresidenten i sin selvbiografi. Nå vil nederlandske myndigheter ha mannen utlevert for å etterforske episoden.

av Tarjei J. Svensen

Den britiske skuespilleren og tv-personligheten CJ de Mooi ble torsdag pågrepet på Heathrow mistenkt for et drap han skal ha begått i Amsterdam i 1988.

CJ de Moois bok, som utkom i 2015.

CJ de Moois bok, som utkom i 2015.

Det skriver den britiske avisen The Telegraph.

46-åringen er godt kjent i det britiske sjakkmiljøet som president i det nasjonale sjakkforbundet fra 2010 til 2012. Han var også blant de som gikk hardt ut mot FIDEs president Kirsan Ilyumzhinov under valget i 2010. 

Det er opplysninger den tidligere sjakkpresidenten selv har gitt i selvbiografien fra 2015 «CJ: The Autobiography of CJ de Mooi» som har ført til pågripelsen.

De Mooi kommer der med oppsiktsvekkende beskrivelser fra tiden da han han skal ha levd som hjemløs prostituert på gata i Amsterdam på slutten av 80-tallet.

46-åringen, som egentlig heter Joseph Connagh, hevder han ble forsøkt ranet av en narkoman med kniv. Han skal så ha «slått mannen i ansiktet, avvæpnet ham for så å kaste ham i kanalen».

– Han angrep meg på feil dag. Det bare klikket for meg, skriver de Mooi i biografien, ifølge The Telegraph.

– Jeg mistenker at jeg drepte ham. Jeg aner ikke hva som skjedde med ham.

Etter bokutgivelsen uttalte de Mooi til Daily Mirror at det var den eneste voldelige utbruddet han har hatt i hele sitt liv.

– Det er en av grunnene til at jeg absolutt avskyr all vold.

Det er nederlandske myndigheter som nå ønsker å avhøre De Mooi om episoden. 46-åringens forsvarer Chris Stevens sier til The Guardian at hans klient siden publiseringen av selvbiografien hele tiden har samarbeidet med politiet og at han er sjokkert over pågripelsen.

– Det er ikke en gang et navngitt offer i arrestordren, ingen fødselsdato eller adresse for hvor hendelsen skal ha funnet sted, sier Stevens til avisen.

Nederlandske myndigheter bekrefter at de etterforsker saken.

– Vi vil ha ham utlevert. For øyeblikket er det ikke noe offer, sier en talsperson til Daily Mirror.

Ifølge nederlandsk politi skal det i 1988 ha blitt funnet tolv lik i kanalene i Amsterdam. De Mooi sier han ønsker å samarbeide med politiet.

– Som jeg har gjort helt fra begynnelsen, så vil jeg fortsette å fullt og helt samarbeide med politiet på henvendelsene jeg får.

46-åringen ble senere løslatt fra varetekt mot en kausjon på rundt 50.000 kroner, men får ikke lov til å forlate landet mens begjæringen om utlevering behandles.

CJ de Mooi på forsiden av Daily Mirror i september i fjor.

CJ de Mooi på forsiden av Daily Mirror i september i fjor.

(Besøkt 1 868 ganger, 1 besøk i dag)