Sjokknyheten som får toppsjakksjefen til å bli «euforisk»: Norge er klar for VM

Det norske laget som kvalifiserte seg til VM: Nicolai Getz, Magnus Carlsen, Jon Ludvig Hammer, Aryan Tari og Frode Urkedal. Foto: Norges SjakkforbundDet norske laget som kvalifiserte seg til VM: Nicolai Getz, Magnus Carlsen, Jon Ludvig Hammer, Aryan Tari og Frode Urkedal. Foto: Norges Sjakkforbund

– Som å være i kvartfinalen i VM eller Champions League, sier Jonathan Tisdall. Nå gjenstår bare finansieringen.

av Tarjei J. Svensen

Sjakklandslagets sto for en historisk prestasjon med den sensasjonelle femteplassen i Sjakk-OL i Baku tirsdag.

Nå kan Matt & Patt avsløre at prestasjonen i Baku gjør at Norge for første gang er kvalifisert for VM-finalen i sjakk. Den spilles i Khanty-Mansiysk 15. – 27. mai 2017. 

FIDE, ikke kjent for å være god på kommunikasjon, har foreløpig ikke offentliggjort den endelige deltakerlisten. Matt & Patt har imidlertid fått en bekreftelse fra FIDE på at Norge er klar for det gjeve mesterskapet. 

vm-landslag2017VM er et lukket mesterskap med ti deltakernasjoner i motsetning til OL som er åpent for alle.

Det er i utgangspunktet kun de tre beste fra sjakkolympiaden som kvalifiseres, men siden Russland, USA og India allerede er klare som henholdsvis vertsnasjon og vinner av de kontinentale mesterskapene, vil det være plasseringen i OL som er gjeldende.

I tillegg til Norge er også Ukraina, (2. plass), Tyrkia (6. plass) og Polen (7. plass) kvalifisert. Egypt kommer med som vinner av det afrikanske mesterskapet, mens Kina er tittelforsvarer fra 2015. Den tiende og siste nasjonen er et såkalt wildcard og vil etter all sannsynlighet gå til Armenia.

Toppsjakksjef og lagkaptein Jonathan Tisdall var uvitende om den overraskende gladnyheten da Matt & Patt tok kontakt.

– Fy søren! er den umiddelbare reaksjonen fra stormesteren på vei hjem fra Baku.

– Dette er stort! Folk må forstå hvor stort dette er. Det er som å være i kvartfinalen i VM eller Champions League, sier Tisdall.

Presidenten: – Anerkjennelse av jobben våre unge har gjort

Morten L. Madsen, president i Norges Sjakkforbund. Foto: Tarjei J. Svensen

Morten L. Madsen, president i Norges Sjakkforbund. Foto: Tarjei J. Svensen

President i Norges Sjakkforbund Morten L. Madsen, som reiste sammen med toppsjakksjefen på vei hjem fra Baku, forteller at topsjakksjefen var «euforisk» da nyheten kom.

– Det er ekstra hyggelig på toppen av OL-prestasjonen å få den nyheten. Det er en anerkjennelse for den jobben våre unge spillere har gjort, i tillegg til Magnus, sier Madsen.

Det er likevel en del detaljer som gjenstår før Norge kan sende et lag til Russland. Norges Sjakkforbund har et stramt budsjett og har kun satt av penger til EM for landslag i Hellas i november.

– Budsjettet er snevert, det er ikke budsjettert med per dags dato. Men når vi får en sånn mulighet så må vi se på hvilke grep vi kan gjøre slik at vi kan delta, sier Madsen.

Presidenten håper sponsorer kjenner sin besøkelsestid, siden utgiftene kan bli betydelige og arrangøren bare dekker hotellutgifter.

Generalsekretær Geir Nesheim bekrefter overfor Matt & Patt at sjakkontoret har satt i gang forberedelser i forbindelse med mesterskapet.

Etter det Matt & Patt forstår, er Magnus Carlsen innstilt på å stille for Norge i VM. Mesterskapet avsluttes åtte dager før Norway Chess begynner 5. juni.

(Besøkt 3 685 ganger, 1 besøk i dag)