Salomon nærmer seg magisk grense etter Bulgaria-suksess

Johan kunne feire prestasjonen med en is på stranda. Foto: PrivatJohan kunne feire prestasjonen med en is på stranda. Foto: Privat

– Jeg spilte veldig godt, og kan ikke huske å ha stått dårligere på noe tidspunkt.

av Tarjei J. Svensen

Johan Salomon (19) er et av kongerikets største sjakkhåp. Nå har Nordstrand-spilleren, i skyggen av all oppmerksomhet rettet mot Baku, rykket ett steg nærmere å bli Norges 14. stormester i sjakk.

Anledningen var en åpen sjakkfestival på feriestedet Sunny Beach i Bulgaria, der Simen Agdestein hadde tatt med seg sine nåværende og forhenværende sjakkelever på første samling.

Med på turen var også faglærer og sjakkspiller Bjørn Revil. Han var alibiet som, i alle fall på papiret, sørget for at det også ble gjort litt skolearbeid mellom all badingen i 30 varmegrader.

Skolearbeid slipper eks NTG-er Salomon å tenke på. Nå er det sjakk, og bare det, som gjelder for den ambisiøse 19-åringen som skal satse på sjakk i et helt år.

Og friåret må sies å ha startet særdeles bra. I juli ble det NM-tittel i Tromsø. I august tok han sitt andre stormesternapp.

– Sto aldri dårligere

topp10-sunnybeach

I september kan Salomon plusse ni nye ratingpoeng på «kontoen» etter en en flott 3. plass uten å tape et eneste parti.

Salomon tok 6,5 poeng på de ni partiene med fire seire og fem remiser.

Med en uoffisiell rating på 2498 er Nordstrand-spilleren nå noen fattige poeng unna den magiske 2500-grensen.

Det er ett av to krav som må oppfylles før man kan kalle seg stormester. Da gjenstår bare det avgjørende stormesternappet, den siste gode prestasjonen, før tittelen er i boks.

– Jeg spilte veldig godt, og kan ikke huske å ha stått dårligere på noe tidspunkt. Jeg hadde vunnet stilling mot Nevednichy og Johan-Sebastian, og nesten vunnet mot Bogdanov, sier Salomon til Matt & Patt.

Hans beste parti var seieren i 8. runde over mannen som vant turneringen, russiske Viacheslav Tilichev (2470).

Johan kunne feire prestasjonen med en is på stranda. Foto: Privat

Johan kunne feire prestasjonen med en is på stranda. Foto: Privat

– Det var et veldig bra sted med sol og varme hele tiden. Det er litt irriterende at det bare var én stormester med. Jeg møtte to spillere på 2480 i rating og hvis de hadde vært flere GM-er med, så hadde jeg hatt tittelen om jeg vant siste, sier Salomon.

19-åringen får flere sjanser. Den neste oppgaven er trolig Nordisk mesterskap, som arrangeres i Finland i oktober. Detaljene her er ikke helt klare enda.

Johan, som måtte se landslagsplassen ryke på målstreken, sier ellers at han gleder seg over den norske innsatsen i Baku.

– Spesielt Aryans remis med svart mot Wesley So var imponerende.

Suksess for Lucas (15) og Kimiya (18)

Salomon var langt fra den eneste norske med suksess i Bulgaria. Lars Oskar Hauge (17) var rangert som nummer sju, men tok fjerde plassen med en prestasjon litt over forventet.

Den største overraskelsen var imidlertid 1911s Lucas Ranaldi (15), som med sterke 5,5 poeng og en ratingprestasjon på 2409 gjør et hopp på hele 111 ratingpoeng, ifølge Chess-Results.

SE OGSÅ: Endelig resultatliste i Sunny Beach Open

15-åringen ville snust på IM-napp om bare én til av motstanderne hadde hatt IM-tittelen, men jubler nok likevel for sitt beste resultat i karrieren og nærmer seg FM-kravet på 2300.

Kimiya Sajjadi tok seg tid til skolearbeid mellom alle de sjakklige forberdelsene og strandturene. Foto: Privat

Kimiya Sajjadi tok seg tid til skolearbeid mellom alle de sjakklige forberdelsene og strandturene. Foto: Privat

Kimiya Sajjadi (18) endte på en fin 11. plass med seks poeng i gruppe C. Det var også nok til  pengepremie på 1500 kroner for beste kvinne.

Sajjadi, som går siste år på NTGs sjakklinje, er nå for første gang over 1900 i rating. Det gir nok ytterligere motivasjon i jakten på en plass på OL-landslaget i Georgia i 2018.

Her gjorde også Altas Ingrid Greibrokk et godt resultat med 5,5 poeng og 14. plass, noe som gir en liten ratingfremgang. Sara Næss tok 4,5 poeng på 40. plass og er nok mer skuffet.

Se Sebastian (17) brijere – på karaokebar

Det er ikke bare det sjakklige talentet Simen Agdesteins elever fikk vist frem i Bulgaria.

Sebastian Mihajlov, som for øvrig endte på 11. plass med 5 poeng, briljerte på Sunny Beachs største karaokebar.

Det er bare å ta av seg hatten for NTG.

(Besøkt 2 775 ganger, 1 besøk i dag)

1 kommentar på "Salomon nærmer seg magisk grense etter Bulgaria-suksess"

  1. Bjørn Revil | 15. september 2016 på 20:13 |

    På papiret ? Jeg synes de var flinke med skolearbeid jeg !

Stengt for kommentarer.