Tror Norges unge stjernegalleri kan kjempe om OL-medalje om få år

Norge avsluttet OL med en sterk uavgjort mot India. Her Magnus Carlsen mot Pentaela Harikrishna. Foto: Paul TruongNorge avsluttet OL med en sterk uavgjort mot India. Her Magnus Carlsen mot Pentaela Harikrishna. Foto: Paul Truong

Magnus Carlsen:  – Det er i stor grad derfor jeg er med.

av Tarjei J. Svensen

Det unge norke sjakkandslaget sto for en prestasjon for historiebøkene da de sikret en utrolig 5. plass i Sjakk-OL i Baku tirsdag. Bak oss på tabellen finner vi store sjakknasjoner som Kina, Frankrike, Aserbadsjan, Polen, England, Ungarn og Tyskland.

SE OGSÅ: Endelig resultatliste i Sjakk-OL

Sjakkhistoriker Øystein Brekke konstaterte at det var tidenes norske lagprestasjon.

– Dette er eventyrlig. Det er en fantastisk plassering. og veldig overraskende, sa Brekke til Matt & Patt.

Norge var rangert som nummer 12 av de 170 deltakernasjonene i Baku, mye takket være verdensmesteren på førstebord som trakk gjennomsnittsratingen betydelig opp. At Norge skulle komme foran tittelforsvarer Kina, hadde de færreste tro på.

Gikk ut mot «meningsløse» tips om topp 10-plassering

Ole Christian Moen mante til forsiktighet med spådommene. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Ole Christian Moen mante til forsiktighet med spådommene. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Ole Christian Moen, Norges lagkaptein under Tromsø-OL i 2014, gikk i et innlegg på sjakkselskapet.no ut mot det han omtalte som «meningsløse forhåndstips», rettet mot stormester Rune Djurhuus tips i Aftenposten og tidligere president og alltid optimist Jøran Aulin-Jansson.

Begge spådde en topp 10-plassering.

– Det er nok grunn til å innse at Magnus’ skyhøye elotall fører med seg at Norges forhåndsrangering er noe høyere enn hva lagets reelle styrke tilsier. Han får ikke lov til å spille simultan, skrev Moen.

Så viste det seg imidlertid at tipsene ikke var så meningsløse likevel. Før siste runde, var sjansene for medalje faktisk til stede. Fjerdeplassen var bare en indisk bukk unna. Bronsen var «bare» en russisk kollaps mot Italia unna.

OL-medalje i Batumi i 2018 eller Khanty-Mansiysk i 2020 ser forbløffende oppnåelig ut – dersom Norges unge og lovende fortsetter fremgangen.

Det skal sies at selv om plasseringen til slutt ble såpass bra, kom den som følge av litt flaks med rundeoppsettet og god glid. Magnus Carlsen var god, men kan bedre. Jon Ludvig Hammer var den store skuffelsen og endte opp med ni remiser, to tap og ikke en eneste seier.

– Det er ikke bare et fantastisk og historisk resultat. Vi gjorde det selv om vi var langt, langt unna den gode formen, sier toppsjakksjef og lagkaptein Jonathan Tisdall.

– Vi møtte ikke mange av stjernelagene, men vi slo mange sterke lag og hadde noen fantastiske enkeltresultater. Så resultatet vårt er trolig bedre enn vi innser.

Kan Norge ta OL-medalje?

Toppsjakksjef Jonathan Tisdall. Foto: Morten L. Madsen

Toppsjakksjef Jonathan Tisdall. Foto: Morten L. Madsen

Matt & Patt spurte Carlsen om sjansene for en topp fem-plassering, eller kanskje til og med en medalje, før OL.

– Vi håper jo på det. I hvert fall for min del så er det i stor grad derfor jeg er med. Fordi jeg synes vi har noe bra på gang. Det er viktig å være med nå for å støtte opp om fremtiden, svarte verdensmesteteren på spørsmålet.

– Først og fremst er dette et lag som kan gjøre det bra om noen år. Da har forhåpentigvis Aryan blitt veldig mye bedre enn han er, ikke for å legge ekstra mye press på han. Og vi har kanskje fått opp noen flere gode også.

Tror du Norge kan ta medalje i OL i 2018?

Vis resultat

Loading ... Loading ...

Aryan Tari er bare 17 år, men allerede blant de 20 beste i verden under 20 år. Selv om Vålerenga-spilleren avsluttet med tap, ble det likevel en prestasjon over forventet.

– Jeg tror vi kan få et lag med noen 2700-spillerne og alle over 2600. Det betyr Magnus og noen sterke spillere over 2600. Det vil være et lag som alltid kan kjempe om medalje. Men det er vanskelig i toppen, sier Tisdall.

Det tror også Simen Agdestein, med ni sjakkolympiader på samvittigheten.

– Jeg tror vi kan ta medalje. Absolutt. Vi har jo Frode og Aryan som har et urealisert potensiale. Det er spennende å se hva dem kan drive det til. Jon Ludvig hadde en litt dårlig turnering, men det trenger han ikke ha neste gang. Johan Salomon gjør det bra. Det må være inspirerende for han å se at veien ikke er så lang, sier veteranen, som tror vi snart kan ha fire spillere over 2700 i rating.

Norge med Magnus Carlsen i spissen kommer vandrende inn til siste runde sammen med Vietnams Le Quang Liem. Foto: David Llada

Norge med Magnus Carlsen i spissen kommer vandrende inn til siste runde sammen med Vietnams Le Quang Liem. Foto: David Llada

Agdestein, med ni sjakkolympiader på CV-en, sier han tror landslagets prestasjon har stor betydning for norsk sjakk fremover.

– Jeg tror dette løfter særlig Frode og Aryan. Det er viktig. Kanskje det er noen som tenker at norsk sjakk er mer enn Magnus Carlsen. Jeg vet at Sjakkforbundet leter etter en sponsor, så kanskje det letter arbeidet for dem, sier Agdestein.

Sjakkhistoriker Brekke er enig med Agdestein, men retter samtidig et lite spark til Norges Sjakkforbund.

– Jeg tror dette bør kunne ha en god del å si, selv om PR-en rundt dette har vært minimal. Det må Norges Sjakkforbund ta litt kritikk for, at de ikke har gjort noe mer ut av det.

– Men det er ingenting som kan ta fra oss dette. Hvis man nå kan få dyrket det nå når det er over, så mener jeg bestemt ja. Vi trenger en slik opptur. Sjakkverdenen er knallhard, og vi får så mange påminnelser om det motsatte, at det bare er Magnus Carlsen som egentlig duger. Men vi har så mange lovende spillere i ungdomsmesterskap, de kommer så veldig langt ned selv om de er så bra.

Hele Norges tropp i Sjakk-OL i Baku. Foto: Norges Sjakkforbund

Hele Norges tropp i Sjakk-OL i Baku. Foto: Norges Sjakkforbund

Brekke roser også verdensmesteren, som nok en gang stiller opp på landslaget. Gratis.

– Det fantastiske er at Magnus nå får belønning for å stille opp på det kollektive. Jeg beundrer ham for for det, avslutter Brekke.

MATT & PATT OM SJAKK-OL:
SE OGSÅ:

 

(Besøkt 2 219 ganger, 1 besøk i dag)

5 kommentarer på "Tror Norges unge stjernegalleri kan kjempe om OL-medalje om få år"

  1. «P.S: Neste oppgave for det norske landslaget, er ikke før i slutten av oktober i 2017. Da arrangeres EM for lag i Hellas.»

    You underestimate yourselves!

    5th is good enough to qualify for the 2017 World Team Championship in Khanty-Mansiysk next May. Should be top 7 from Olympiad, Egypt as African champion, China as defending WTC champion, and a wildcard.

Stengt for kommentarer.