Norge på sensasjonell femte plass i Sjakk-OL: – Eventyrlig plassering!

India - Norge. Foto: Paul TruongIndia - Norge. Foto: Paul Truong

Norge holdt sjakkstormakten India til uavgjort og sikret en sensajonell femte plass. Sjakkhistoriker Øystein Brekke er ikke i tvil om at det er tidenes norske OL-prestasjon.

av Tarjei J .Svensen

Norge har i dag stått for en historisk prestasjon i Sjakk-OL etter å ha spilt uavgjort 2-2 mot sjakkstormakten India.

Det ble klart etter nær fire timers spill i Baku der det var Norge som presset inderne.

norge-india

Det var USA som sikret sitt første OL-gull siden 1976. Ukraina tok sølvet, mens Russland ble henvist til bronseplass. India tok fjerde plassen, men det er nå klart at Norge har sikret en sensasjonell femteplass.

SE OGSÅ: Endelig resultatliste

topp10-ol-2016

Det er Norges beste plassering i et OL noen gang, bekrefter sjakkhistoriker Øystein Brekke til Matt & Patt.

– Dette er tidenes plassering. Punktum. Det er det ingen tvil om, sier Brekke.

Bak Norge er det store sjakknasjoner som Kina, Frankrike, Aserbadsjan, Polen, England, Ungarn og Tyskland.

– Dette er eventyrlig. Det er en fantastisk plassering. og veldig overraskende. Det viser jo hva som er mulig når det klaffer med innspurten. Det er beinhardt og veldig godt gjort.

Norges beste resultat i de senere årene, er 21. plassen i Dresden i 2008. I Israel i 1976 endte Norge på 11. plass, og 13. plass fra Havana i 1966, men mesterskapene var vesentlig svakere, forklarer Brekke.

– Stor heder for at laget denne gangen har klart å levere bedre prestasjoner på slutten av turneringen. Man har ofte gjort mye bra, så har man sloknet på slutten, sier Brekke.

Simen Agdestein, for tiden i Bulgaria, har ni sjakkolympiader for Norge. Han er entusiastisk når Matt & Patt tar kontakt.

– Det er utrolig bra. Det er veldig moro. Jeg synes det er veldig oppmuntrendende, sier Agdestein.

– Det må være en stor inspirasjon for Aryan og Frode, og Magnus på førstebordet. Vi er blant de beste i verden, sier 49-åringen som har vært en viktig sjakkbrikke som trener og lærer på NTGs sjakklinje i 18 år.

Urkedal sjokkåpnet

Frode Urkedal var Norges beste spiller i Baku. Foto: Morten L. Madsen

Frode Urkedal var Norges beste spiller i Baku. Foto: Morten L. Madsen

Dagens runde startet med Frode Urkedal seier etter bare 25 trekk da Sethuraman tabbet seg ut på fjerde bord. Aryan Tari måtte et par timer senere gi tapt tross remissjanser for Gujrathi på tredjebord.

Hammer, som har slitt stort i Baku, spilte endelig et godt parti og hadde Adhiban under kontroll på andre bord. Remisen ble klar etter 43 trekk ved trekkgjentakelse.

Magnus Carlsen forsøkte alt han kunne og virket å presse Pentaela Harikrishna, rangert som nummer 15 i verden. Verdensmesteren måtte gi opp vinstforsøket i bondesluttspillet etter 47 trekk.

Fra Norge-India. Foto: Morten L. Madsen

Fra Norge-India. Foto: Morten L. Madsen

Vant etter 25 trekk

India var rangert som nummer ni, tre plasser foran Norge, og spilte med et jevnt og ungt lag toppet av lagets eldstemann Pentaela Harikrishna (30), rangert som nummer 15 i verden. Baskaran Adhiban på 2. bord er 24 år, Vidit Santosh Gujrathi er 21 år, mens 4. bord S.P Sethuraman er 23 år.

– India er favoritter, spesielt med hvit på førstebord. Men hvis Jon Ludvig endelig kan bryte statistikken og spille på sitt beste den dagen, har vi sjanser, sa toppsjakksjef Jonathan Tisdall før dagens avslutning.

Da Frode Urkedals motstander S.P Sethuraman sjaokkåpnet og vant etter bare 25 trekk, så det virkelig ut til at Norge var på vei mot noe stort.

Aryan Tari i dag. Foto: Morten L. Madsen

Aryan Tari i dag. Foto: Morten L. Madsen

Kort tid etter fikk imidlertid Tari problemer mot Vidit Gujrathi, en spiller han tidligere har slått. Synd for 17-åringen, som i utgangspunktet har gjort et godt resultat i Baku.

Jon Ludvig har hatt et fryktelig OL og ble stående uten seier. Ni remiser og to tap er det blitt på de 11 partiene.

– Det er et mirakel at det går an å havne så høyt oppe når 2.-bordspilleren spiller som en gjøk, sier Hammer til VG.

I dag spilte 26-åringen i det minste et godt parti og var aldri i tapsfare.

Magnus Carlsen. Foto: Maria Emelianova

Magnus Carlsen. Foto: Maria Emelianova

Magnus Carlsen kjempet også for medalje på førstebord, som går til spillerne med høyest ratingprestasjon. Verdensmesteren lå bak sin egen motstander i kampen om sølvmedalje, men måtte gi opp vinstforsøket etter at han tilsynelatende fikk en fordel i sluttspillet.

Det hjalp imidlertid ikke med en bonde ekstra og partiet var det siste osm var ferdig.

Det var Norges andre uavgjort i Sjakk-OL. Tidligere er det blitt seire over Wales, Bangladesh, Australia, Belgia, Tyrkia og Peru samt uavgjort mot Filippinene. Norge måtte gi tapt for Romania i 3. runde samt i storoppgjøret mot USA søndag.

Mandag ble grunnlaget for en heseblesende avslutning med en knusende 3,5-0,5-seier over Iran. Norge kunne med litt flaks ta bronse, men var avhengig av seier over India i tillegg til en langt mer usannsynlig italiensk seier over Russland.

MATT & PATT OM SJAKK-OL:
SE OGSÅ:
(Besøkt 3 913 ganger, 1 besøk i dag)

6 kommentarer på "Norge på sensasjonell femte plass i Sjakk-OL: – Eventyrlig plassering!"

 1. I skrivende stund ligger Norge på en veldig sterk 5. plass.

 2. Blodstrupmon | 13. september 2016 på 13:14 |

  Så da ser vi frem til at Hammer bleker håret sitt. 🙂 Han skulle da det hvis han ikke vant en kamp.

 3. Flott dekning her + twitter!

 4. Trond-Arne Ausdal | 13. september 2016 på 23:47 |

  Fantastisk!!
  Norge på 5. plass er utrolig bra!

  Tenk bare om Hammer hadde hatt litt bedre form, og Magnus hadde vunnet remispartiene mot lavere ratet motstand!

  Uansett, en femteplass for Norge er helt fantastisk!!

  Grattis, Carlsen, Hammer, Urkedal og Tari

  • Øyvind J. Karstad | 15. september 2016 på 00:46 |

   På den annen side, hvis vi ikke hadde hatt en relativt dårlig start (tap for Romania mm.) hadde vi kanskje rukket å møte lag som Russland, Kina, Aserbajdsjan, Frankrike eller Ukraina… 😉 Sluttspurt med perfekt timing resulterte i at vi kun møtte tre av lagene som skulle vise seg å ende opp på topp 15.

 5. Great result for Norway. This qualifies them for the 2017 World Team Championships (May 2017). Hopefully Carlsen will play?

Stengt for kommentarer.