– Tidenes landskamp!

Magnus Carlsen i 8. runde i dag. Foto: David LladaMagnus Carlsen i 8. runde i dag. Foto: David Llada

Norge i storoppgjør mot USA i Sjakk-OL.

av Tarjei J. Svensen

topp10Norge tok en gledelig 3-1-seier over Peru lørdag og er plutselig oppe blant de seks beste lagene i Sjakk-OL i Baku.

Nå er det duket for et skikkelig bikkjeslagsmål i 9. runde. Norge skal nemlig møte ledende USA, den største forhåndsfavoritten ved siden av Russland.

– Jeg håper det blir en veldig spennende match. Endelig har vi nådd teten og nå får vi noen store matcher fremover, sier lagleder og toppsjakksjef Jonathan Tisdall fra Baku til Matt & Patt.

LES OGSÅ: Agdestein: – Dette er kjempebra! Helt strålende!

USA stiller med et av sine sterkeste mannskap noensinne. Fabiano Caruana, Hikaru Nakamura og Wesley So er rangert som nummer 3, 6 og 7 i verden. Fjerdebordspillere Samuel Shankland og Ray Robson er rangert som henholdsvis nummer 57 og 66 i verden.

Foruten å ha verdensenere er Norges fire beste rangert som nummer 103, 350 og 514. Har vi en sjanse?

– På papiret er vi klare underdogs. Ved å ha svart på førstebord, så reduserer det vårt største trumfkort også. Men tradisjnelt har Norge alltid gjort det bra mot USA, så vidt jeg kan huske. De er selvsagt sterkere enn noen gang, men det er vi også, sier Tisdall.

Forrige gang Norge møtte USA i Sjakk-OL, var i 13. – og siste runde i 2006. Den gang ble det et klart 3,5-0,5-tap, men 15-årige Carlsen avsluttet med remis mot Gata Kamsky og gjorde en kjempeturnering med seks av åtte poeng.

NRKs forrige OL-kommentator Torstein Bae kaller det «tidenes landskamp»:

Etter all sannsynlighet vil vi også få et nytt møte mellom Caruana og Carlsen i morgen.  Carlsen vant knusende med svart over 24-åringen da han representerte Italia i Tromsø i 2014.

Oppgjørene dem imellom pleier å være underholdende. Bare fire av 11 partier der Caruana har hatt hvit, har endt med remis.

Caruana har så langt prestert godt på USAs førstebord med 5 av 7 poeng etter tre seire og fire remiser.

So stoppet Nepomniatchtchis 7 av 7

USA med Fabiano Caruana, Wesley So, Hikaru Nakamura og Ray Robson i dag. Foto: Eteri Kublashvili

USA med Fabiano Caruana, Wesley So, Hikaru Nakamura og Ray Robson i dag. Foto: Eteri Kublashvili

USA måtte ta til takke med 2-2 i storoppgjøret mot Russland i dag. På russernes tredje bord ble Ian Nepomiachtchi utrolige rekke på sju strake seire stoppet av Wesley So.

Alexander Grischuk vant imidlertid over Ray Robson og sikret uavgjort for russerne.

SE OGSÅ: Alle resultater fra 8. runde

Ukraina er også oppe blant trioen med 14 lagpoeng, selv om Ruslan Ponomariov ble utspilt av Baadur Jobava på førstebord.

Nigel Short bidro til en sterk 3-1-seier over Kina til tross for kontroversen i 7. runde, men fikk tidlig problemer og tapte på 4. bord for S.P Sethuraman. Tre remiser på de andre bordene var nok til at India vant 2,5-1,5 over England.

Fra Peru - Norge. Foto: Paul Truong

Fra Peru – Norge. Foto: Paul Truong

topp5-olNorge ligger godt an til å forbedre 29. plassen fra Tromsø-OL i 2014 etter 3-1-seieren over Peru lørdag. Det som hittil har vært en litt skuffende norsk prestasjon, ser nå betraktelig lysere ut.

– Norge har alle muligheter her. Det blir spennende. Det er bare ett poeng bak de beste lagene. Det handler bare om å vinne matcher og det er fullt mulig. Det er veldig viktig at Aryan og Urkedal er i form. Jon Ludvig er i utgangspunktet også på høyden, men Magnus kan alltids vinne. Det ser bra ut, sa Simen Agdestein.

Norge har tidligere i Sjakk-OL slått Wales, Bangladesh, Australia, Belgia og Tyrkia. Det eneste tapet kom i 3. runde for Romania, mens 6. runde mot Filippinene endte uavgjort. Seieren over Peru var den sjette i Baku.

9. runde kan følges direkte med engelske kommentarer via den offisielle hjemmesiden og via Chess24.

MATT & PATT OM SJAKK-OL:

SE OGSÅ:
(Besøkt 3 017 ganger, 1 besøk i dag)

1 kommentar på "– Tidenes landskamp!"

  1. Får Magnus hvit,hammer er i storform og vi vinner på sistebordet, da kan vi ta slike matcher også. Gleder meg til resultatet i morgen!

Stengt for kommentarer.