Norge blant de seks beste etter ny OL-seier

Fra Peru - Norge. Foto: Paul TruongFra Peru - Norge. Foto: Paul Truong

– Dette er kjempebra. Helt strålende, sier Simen Agdestein.

av Tarjei J. Svensen

Norge fosser videre i Sjakk-OL og tok i 8. runde i dag en ny lagseier med 3-1 over Peru. Det ble klart etter at Magnus Carlsen, Aryan Tari og Frode Urkedal tok hver sin seier.

Jon Ludvig Hammer har ikke fått det til i Baku og sto med sju remiser så langt. I dag røk remisrekken da norgestoeren plutselig bukket og tapte en interessant stilling mot Jorge Cori.

Det gjorde imidlertid ingenting, for den lagseieren var aldri i fare. Urkedal hadde allerede vunnet sitt parti og kort tid etter ga også Cordovo opp mot verdensmesteren. Bare minutter etterpå brøt dessuten Tari sin rekke på fire remiser med en seier.

norge-peru2

Agdestein: – Dette er kjempebra

Det er Norges sjette lagseier i Sjakk-OL. Det som hittil har vært en litt skuffende norsk prestasjon, ser nå betraktelig lysere ut.  Alt ligger nå til rette for å kunne forbedre 29. plassen fra 2014, men sluttresultatet i OL avhenger svært mye av prestasjonen i de tre siste rundene.

– Dette var på tide, sier lagkaptein Jonathan Tisdall.

– Jeg mente før matchen at 3-1 ville være et veldig godt resultat, og på et tidspunkt så seieren ut til å bli enda større, sier Jonathan Tisdall.

Foto: Paul Truong

Foto: Paul Truong

Simen Agdestein, som følger Sjakk-OL fra Bulgaria, er også fornøyd.

– Dette er kjempebra. Helt strålende, sier veteranen til Matt & Patt.

– Jeg er fornøyd med alle som vinner. Det er selvfølgelig irriterende at Jon Ludvig taper, men de som vinner er fint i siget. sier Agdestein.

Norge har nå 13 lagpoeng og er med det på 6. plass, med samme poengsum som Russland og Aserbadsjan. USA, India og Ukraina står med 14 poeng.

– Norge har alle muligheter her. Det blir spennende. Det er bare ett poeng bak de beste lagene. Det handler bare om å vinne matcher og det er fullt mulig. Det er veldig viktig at Aryan og Urkedal er i form. Jon Ludvig er i utgangspunktet også på høyden, men Magnus kan alltids vinne. Det ser bra ut, konstaterer Agdestein.

Urkedal scoret det første poenget

Det var Frode Urkedal som scoret det første norske poenget. 23-åringen er den eneste på laget som har prestert over forventet med fire seire, tre remiser og ett tap.

Den fjerde seieren kom etter at 1911-spilleren utnyttet peruvianerens noe overambisiøse spill og straffet svekkelsene i kongestillingen.

Magnus Carlsen i 8. runde i dag. Foto: David Llada

Magnus Carlsen i 8. runde i dag. Foto: David Llada

Magnus Carlsen har fortsatt ikke kommet i riktig gir, selv om han stadig er ubeseiret.

I dagens parti mot Emilio Cordovo så det lenge uklart ut. Peruvianeren ble stående noe trangt, men skulle ha kontroll.

– Dette er modig spilt av Magnus. Her må han være forsiktig, kommenterte stormester Evgenij Miroshnichenko i midtspillet.

Carlsen svekket kongestillingen sin, ofret bonde og gikk til angrep på kongefløyen. Da svart hadde en bonde på h2, mente computerne at stillingen var i balanse.

Like før tidskontrollen bukket imidlertid Cordovo stygt. Få trekk senere var partiet over.

I går skal Carlsen ha vært noe småsyk og snufsete, men etter rapportene er formen på bedringens vei.

– Magnus er ikke 100 prosent enda, men han føler seg bedre. Han er ikke helt fornøyd med spillet, men det er normalt med tanke på den høye standarden hans, sier Tisdall.

Aryan Tari. Foto: David Llada

Aryan Tari. Foto: David Llada

Aryan Tari spilte et godt parti og utspilte Vera på 3. bord.

– Det gikk veldig glatt for Aryan, sier Tisdall

For Hammer gikk det fra vondt til verre.

topp10Norge har tidligere i Sjakk-OL slått Wales, Bangladesh, Australia, Belgia og Tyrkia. Det eneste tapet kom i 3. runde for Romania, mens 6. runde mot Filippinene endte uavgjort.

Tisdall sier til Matt & Patt at han han forventer at neste match blir den tøffeste så langt.

– Vi har ikke gjort noe spesielt enda, og vi er over seedingen vår. Det er fantastisk. Jeg håper dagens resultat kan inspirere og at Jon Ludvig finner formen.

9. runde spilles søndag kl 13.00 norsk tid. Mesterskapet avsluttes med 11. runde tirsdag.

MATT & PATT OM SJAKK-OL:

SE OGSÅ:
(Besøkt 2 177 ganger, 1 besøk i dag)

1 kommentar på "Norge blant de seks beste etter ny OL-seier"

  1. Norge møter USA i neste runde. Det blir beintøft. Det beste Norge kan håpe på er nok 2-2, og da må alle overprestere (Hammer, hører du? 😉 ).

Stengt for kommentarer.