Hva gjør en sjakkdommer hvis en spiller sovner ved brettet?

Norges fremste sjakkdommere i Baku: (fra venstre:) Henrik Sjøl, Otto Milvang, Erling Skjelstad, Karl Johan Rist, Roar Nærheim, Pål Nordquelle. Foto: David LladaNorges fremste sjakkdommere i Baku: (fra venstre:) Henrik Sjøl, Otto Milvang, Erling Skjelstad, Karl Johan Rist, Roar Nærheim, Pål Nordquelle. Foto: David Llada

Sju norske sjakkdommere sørger for at over 1500 deltakere følger reglene i Baku.

av Tarjei J. Svensen

Det er ikke bare de ti deltakerne som representerer landet under det pågående Sjakk-OL i Baku. Norge er også representert ved sju av våre fremste sjakkdommere som alle er på plass i Aserbadsjan.

norge-dommere

Det er bare Russland og arrangørnasjonen Aserbadsjan som har flere representanter blant de over 180 dommerne. Den høye norske kvoten kommer som en følge av en avtale med årets arrangør etter at Tromsø arrangerte OL i 2014.

Blant disse er Norges fremste dommer Karl Johan Rist fra Alta, som i Tromsø i 2014 var blant to hoveddommerere. Alta-mannen var også sjefsdommer under superturneringen i Norway Chess i år og er den eneste som er klassifisert som såkalt «A-dommer».

Oppgaven i Baku gir mulighet til verdifull dommererfaring, noe Norge sårt trenger med relativt få aktive internasjonale sjakkdommere på høyeste nivå.

I OL er det én dommer per match, men i tillegg er det såkalte sektordommere som har ansvar for et større område.

– Vi har det helt topp, er Henrik Sjøls første kommentar når Matt & Patt spør hvordan de har det i Baku.

Sjøl er turneringssjef i Norges Sjakkforbund og én av Norges viktigeste sjakkpersonligheter. I Baku er han av de sju norske dommerne som skal passe på at alle regler følges og at ingen brytes.

Spiller sovnet ved brettet

Sjøl var ansvarlig for matchen mellom Trinidad og Australia under 6. runde. Foto: Privat

Sjøl var ansvarlig for matchen mellom Trinidad og Australia under 6. runde. Foto: Privat

I Baku er de innlosjert på et fint hotell i nærheten av spillelokalet, i motsetning til i Tromsø der mange dommere måtte bo åtte mil unna.

– Nivået på dommerne i Norge er generelt noe høyere. Aserbadsjan har 30 dommere, og har hoveddommeren i tillegg til noen lokale dommere som kanskje er litt mindre rutinerte. Men det er klart at jevnt over er det grei nok standard på mange dommere, sier Sjøl.

Selv har han fått en enkel oppgave i OL.

– Jeg har fått fast bord 48 i dameklassen. På de lavere bordene er det i utgangspunktet en del større dommerutfordringer. Spillerne der er litt mer uerfarne, sier Sjøl som foreløpig ikke har opplevd noen problemer på bord 48.

– Otto (Milvang journ. anm.) hadde en spiller som rett og slett sovnet i dag.

– Hva gjør man da?

– Da er spørsmålet er hvem som har lov til å vekke henne. Som dommer skal man bare la vedkommende sove hvis hun ikke snorker. Men lagkapteinen har lov til å vekke dem. Spillerne har ikke det, forklarer Sjøl.

Altas Karl Johan Rist er Norges høyest rangerte dommer og den eneste som er "A-listet". Her har han ansvar for toppoppgjøret mellom USA og India i 7. runde. Foto: Morten L. MadsenAltas Karl Johan Rist er Norges høyest rangerte dommer og den eneste som er "A-listet". Her har han ansvar for toppoppgjøret mellom USA og India i 7. runde. Foto: Morten L. Madsen

Altas Karl Johan Rist er Norges høyest rangerte dommer og den eneste som er «A-listet». Her har han ansvar for toppoppgjøret mellom USA og India i 7. runde. Foto: Morten L. Madsen

Matt & Patt skrev i forrige uke om de strenge sikkerhetstiltakene mot juks.  Blant de mange strenge reglene, er forbudet mot å ta med penner, papir, klokker og lightere inn i spillelokalet. Lagkapteiner, som de to norske Jonathan Tisdall og Torbjørn R. Hansen, har heller ikke lov til å forlate spillelokalet mens runden pågår. Ideen er å minimere risikoen for at man får en ny jukseskandale.

Den mest kontroversielle regelen var at spillerne måtte gi beskjed hver gang man skulle på do. Regelen førte til store protester og har senere blitt lempet på.

– Man må gjennom en sikkerhetskontroll når man skal inn. I utgangspunktet så får man ikke lov til å ha med mobiltellefon og ikke ha med penner eller klokker. De klarer heller ikke å fange opp alt. Kamera fikk man i utgangspunktet ikke lov til å ta med, men noen ganger har man fått lov til å ta det med inn uten å bli stoppet. I dag var det lov til å ha med små kameraer likevel, sier Sjøl som sier at regklene har vært praktisert noe inkonsekvens.

– Det har kanskje en oppdragende effekt at man i utgangspunktet skal være litt strenge, så tar man ikke med sine ting. Men det er et greit system med betjent garderobe, sier Sjøl.

– Her sperres av et par kvartaler når presidenten kommer

Sjøl var også blant dommerne i Tromsø og sier arrangementet i Baku er proft og av enda høyere kvalitet.

– Dette arrangementet er i utgangspunktet noe bedre enn i 2014. Det er litt mer strømlinjeformet. Spesielt for dommerne så bor vi i hvert fall i nærheten av spillestedet. Så er det en flott hall vi spiller i og det er ålreite spilleforhold, er Sjøls svar på hva han synes om arrangementet i forhold til Tromsø i 2014.

– Det var litt rot med busser til å begynne med, men slik vil det nesten alltid være. Jevnt over er det definitivt proft. Nå ble første runde forsinket fordi det var en spillerbuss som ble sittende fast i trafikken da presidenten skulle kjøre fra lokalet.

– Her sperres et par kvartaler når presidenten kommer kjørende.

Mesterskapet i Baku fortsetter frem til 14. september.

MATT & PATT OM SJAKK-OL:

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 977 ganger, 1 besøk i dag)