Norge reddet uavgjort: – Et godt resultat på en dårlig norsk dag

Norge i oppgjøret mot Filipponene. Foto: Paul Truong/Baku Chess OlympiadNorge i oppgjøret mot Filipponene. Foto: Paul Truong/Baku Chess Olympiad

Norge hadde minst én, kanskje to, tapte stillinger men reddet likevel uavgjort i Baku.

av Tarjei J. Svensen

– Jeg trodde på et tidspunkt at vi kom til å tape. 2-2 er et veldig godt resultat om man tar i betraktning hva som kunne skjedd, sier toppsjakksjef  og lagleder Jonathan Tisdall til Matt & Patt.

– Når Magnus sliter med hvit så tidlig, så blir det raskt skummelt.

Magnus Carlsen var i skikkelig trøbbel og sto bonde under, Jon Ludvig Hammer får ikke spillet til å sitte, og havnet bakpå. Aryan Tari burde tapt et kaosparti etter å ha tatt for stor risiko. Bare Frode Urkedal på fjerde bord hadde et visst press på motstanderen.

Det var status etter noen timers spill av matchen mot Filippinene i 6. runde i Sjakk-OL i dag. Der kunne det gått virkelig galt mot det 56. rangerte asiatiske laget som Norge på en normal dag skal slå.

norge-filipp

Det endte likevel med uavgjort og ett lagpoeng til hvert av lagene. Thrillermatchen ble avgjort etter nær fem timers spill i Baku.

– Jeg tror spillerne følte at dette var et godt resultat på en dårlig norsk dag, sier Tisdall.

Selv om Hammer og Urkedal presset motstanderne sine i sluttspillet, er nok 2-2 et resultat Norge skal være fornøyd med stillingene tatt i betraktning.

– Carlsen var heldig

Presidentens datter Leilya Aliyeva gjør det første trekket for Magnus Carlsen. Foto: Maria Emelianova

Presidentens datter Leilya Aliyeva gjør det første trekket for Magnus Carlsen. Foto: Maria Emelianova

Norge var klare favoritter mot 53. rangerte Filippinene, men med fire stormestere, var det på ingen måte noen lettvekter som satt på andre siden av brettet. Fire av fem av spillerne hadde prestert over forventet, mens Norge fortsatt har underprestert og det kun er Frode Urkedal får godkjent så langt.

Magnus Carlsen skulle i utgangspunktet være Norges sikreste kort, men verdensmesteren har fortsatt ikke fått spillet til å sitte i Baku.

I dag skulle verdenseneren spille med hvit mot ukjente Julio Catalino Sadorra, rangert som nummer 380 i verden.

Carlsen overrasket igjen i åpningen og valgte denne gangen avbyttervarianten i Fransk, regnet som noe tamt og sjelden spilt på toppnivå. Dog med visse unntak.

Computerne mente Carlsen hadde de klart beste sjansene etter åpningen, der Sadorra midlertidig ofret offiser. Denne måtte likevel Carlsen gi tilbake, noe som ga filippinenren en plagsom fribonde på c2.

Carlsen overså en mulighet til å få en betydelig fordel etter Sadorras svake 20. trekk og gjorde i stedet noen unøyaktige trekk. Det var svart som fikk en merbonde, men Carlsen hadde visse forhåpninger om fordel på grunn av den svarte springeren som fortsatt sto i stallen.

Carlsen valgte trolig en overambisiøs plan med f2-f4-f5 og endte så opp i trøbbel. Filippineren klarte imidlertid ikke å finne trekkene som ville satt Carlsen på de største prøvene, og partiet endte remis etter 41 trekk.

– Carlsen er sikkert misfornøyd med dette, men han var heldig her, konstanterte stormester og kommentator Evgenij Miroshnichenko på den offisielle sendingen.

– Remisen koster ham dyrt, for han taper noen ratingpoeng på det, sa den anerkjente New in Chess-redaktøren Dirk Jan ten Geuzendam.

Det er Carlsens tredje remis i Baku. Tidligere har verdensmesteren også to seire over Enamul Hossain fra Bangladesh og Belgias Luc Winants i 5. runde dagen før fridagen.

Verdensmesteren har fortsatt ikke fått spillet til å sitte og ligger an til å miste åtte ratingpoeng.

LES OGSÅ: Derfor har Magnus Carlsen mislykkes på landslaget

– Magnus var veldig skuffet over seg selv og dro umiddelbart til hotellet, sier Tisdall.

Seks strake remiser for Hammer

Hammer etter å ha tatt remis mot Gomez. Foto: Skjermdump/ChessCast

Hammer etter å ha tatt remis mot Gomez. Foto: Skjermdump/ChessCast

Det vil seg virkelig ikke for Jon Ludvig Hammer i Baku. I dag spilte han sin sjette remis av like mange mulige, nok en gang mot en spiller han normalt skal slå.

Hammer ble igjen stående dårligst og Gomez kunne presse nordmannen med aggressivt spill med hvite brikker. Der angrep han på kongefløyen, mens Hammer måtte satse på motspill i diagonalen.

Da Hammer fikk byttet bort hvits g2-løper, fikk han imidlertid kontroll og kunne presse på hvits svake kongestilling. Det holdt likevel ikke inn for Hammer, og det endte med trekkgjentakelse og remis etter nær fem timers spill.

– Det ser ikke ut til at Jon Ludvig klarer å spille seg til en god stilling, sier Tisdall.

Tari med heldig remis

Aryan Tari. Foto: David Llada

Aryan Tari. Foto: David Llada

Aryan Tari var heldig som spilte sin tredje strake remis i et kaotisk Skotsk-parti mot Eugenio Torre, legenden som nå spiller sin 23. sjakkolympiade. Underveis sto 17-åringen faktisk til tap.

– Torre spilt veldig godt. Det er utrolig at en veteran klarer å spille en slik stilling så godt over brettet, sier Tisdall.

Partiet fulgte oppgjøret mellom Maxime Vachier-Lagrave og Magnus Carlsen fra Sinquefield Cup i 2014, men Torre avvek med 13…Ld4!?.

Tari gikk seg så vill i de taktiske komplikasjonene og ofret materiell. Torre overså imidlertid en manøver som kunne vunnet ren offiser – og partiet.

Nok en gang var det Frode Urkedal som hadde de beste norske sjansene og de så ut som løperparet ga 23-åringen muligheter til å spille på vinst.

Tisdall: – Må fortsette å være optimistiske

Jonathan Tisdall med sine siste instrukser til Magnus Carlsen. Foto: Paul Truong/Baku Chess Olympiad

Jonathan Tisdall med sine siste instrukser til Magnus Carlsen. Foto: Paul Truong/Baku Chess Olympiad

Norge står nå med ni lagpoeng etter fire seire, én uavgjort og ett tap. Det er fortsatt et godt stykke under forventet score, men 16. plassen etter seks runder gjør at Norge er på skuddhold og kan yppe seg i tetstriden med en god avslutning.

Lagleder Tisdall påpeker at Urkedal foreløpig er den eneste som viser noe tegn til god form på det norske laget så langt.

– Det virker ikke helt rettferdig at vi ikke kan få flere spillere enn Frode inn i en positiv formkurve for øyeblikket. Men en liten positiv endring i det, kan bety betraktelig bedre resultater.

Norge møter Tyrkia i 8. runde fredag. Laget spiller med fire sterke stormestere og er rangert to plasser bak Norge.

– Vi må fortsette å være optimistiske. Statistikkens lover forteller oss at vi skal begynne å gjøre det bedre fra nå av, sier Tisdall.

Første uavgjort

2-2 mot Filippinene var Norges første uavgjort i sjakk-OL. Tidligere har det blitt seier over Wales, Bangladesh, Australia og Belgia.

Norges eneste tap så langt kom mot Italia i 2. runde.

– Vi har et uferdig lag, men vi har et spennende lag. Det som er fint er at vi har relativt unge spillere. Vi er fortsatt med for å lære, så jeg håper vi kan bite fra oss i kampene mot noen gode lag og legge et godt grunnlag, sa Magnus Carlsen om det unge norske laget før turneringen.

Fridagen onsdag ble blant annet brukt til ballspill og besøk på en skole i Baku, noe som åpenbart var populært hos de aserbadsjanske barna. Norges andrebordsspiller Olga Dolzhikova har tatt disse flotte bildene.

Norge er rangert som nummer 12 i mesterskapet og har fortsatt ikke møtt et på papiret høyere rangert lag.

Det skal totalt spilles 11 runder i Baku og siste runde spilles 14. september.

P.S: Det norske kvinnelaget tapte knepent 2,5-1,5 for Italia i 6. runde. Olga Dolzhikova scoret det norske helpoenget, mens Ellen Hagesæther og Edit Machlik tapte.

MATT & PATT OM SJAKK-OL:

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 683 ganger, 1 besøk i dag)