Norges beste kvinner med lett seier over Skottland

Olga Dolzhykova. Foto: Maria EmelianovaOlga Dolzhykova. Foto: Maria Emelianova

0Lørdag var de et halvt poeng unna sjakksjokk mot USA. I dag banket de Skottland. Det norske kvinnelaget gjør sine saker bra i Baku.

av Tarjei J. Svensen

I 3. runde søndag tok kvinnene sin andre seier i mesterskapet etter å ha slått Skottland 3-1.

Olga Dolzhykova, samt tvillingssøstrene Edit og Monika Machlik, vant sine partier på 2, 3. – og 4. bord. Bare Sheila Barth Sahl måtte gi tapt på 1. bord.

skottland-norge

Mens Norge er rangert som nummer 48, var dagens motstander Skottland rangert som nummer 69. At skottene er såpass høyt oppe, er mye takket være stormesteren på 1. bord. Ketevan Arakhmia-Grant er opprinnelig fra sjakklandet Georgia og sto også for Skottlands eneste helpoeng.

– Det var et veldig bra resultat. Det er viktig med lagseier og jeg synes det er mye bra spill fra damene, oppsummerer lagleder og trener Torbjørn R. Hansen til Matt & Patt fra Baku.

Også toppsjakksjef Jonathan Tisdall er fornøyd.

– Det var nesten fantastisk for kvinnene. Sheila gjorde et godt forsøk mot Arakhmia, jeg trodde hun skulle vinne.

Han skryter også av sjakktrener Torbjørn.

– Han gjør en glimrende jobb med å forberede dem. Sheila viser tegn på god form, og hun har allerede spilt mot to stormestere. Nå vil hun ha sjanser til napp av ulike slag.

Norge har nå fire lagpoeng og 8,5 individuelle poeng etter tre runder og ligger plassert på 42. plass. Et godt resultat før 4. runde der motstanderlaget kommer til være betydelig sterkere.

– Edit har overbevist i alle partiene så langt

Det norske kvinnelaget med Monika Machlik, Olga Dolzhikova, Edit Machlik, Sheila Barth Sahl og Ellen Hagesæther. Foto: Norges Sjakkforbund

Det norske kvinnelaget med Monika Machlik, Olga Dolzhikova, Edit Machlik, Sheila Barth Sahl og Ellen Hagesæther. Foto: Norges Sjakkforbund

I 1. runde hadde Norge ingen problemer med å slå Barbados 4-0. I 2. runde lørdag ble det tre remiser mot USA, rangert som nummer seks i mesterskapet og en klar medaljekandidat.

– Jeg tror det må være en av de beste resultatene det norske kvinnelandslaget noen sinne har gjort, sa Tisdall i en pressemelding på sjakk.no.

Norge har bare tapt to av 12 partier på de tre matchene – og det til tross for å ha møtt USA.

– Hvem er det du er mest fornøyd med på laget?

– Det er flere som har gjort det bra, men Edit har overbevist i alle partiene så langt, sier Torbjørn og understreker at han har mye positivt å si om alle de norske deltakerne.

Det var et pent parti av Edit, som med aggressivt spill ofret en bonde i åpningen. Til gjengjeld kunne Edit med hvit utnytte svarts svake kongestilling.

Edit Machlik er fortsatt ubeseiret med 2,5 poeng på sine tre første partier. Tvillingssøster Monika tok sin andre seier av to mulige søndag.

– God stemning i laget

Sheila Barth Sahl måtte gi tapt i dag, men reddet et viktig halvpoeng i partiet mot Irina Krush i går. Foto: Maria Emelianova

Sheila Barth Sahl måtte gi tapt i dag, men reddet et viktig halvpoeng i partiet mot Irina Krush i går. Foto: Maria Emelianova

Det norske kvinnelaget skal forsøke å gjenta suksessen fra Tromsø i 2014, da det ble en rekordsterk 25. plass med sju lagseire og bare fire tap. Norge stiller i år uten to a sine beste kort Niina Koskela og Silje Bjerke, men har til gjengjeld to fremadstormende Tromsø-talenter.

– Det norske laget er en god blanding av erfaring og ungt blod. Og jeg synes Monika og Edit spiller med en ro og en selvtillit som betyr at det ikke finnes noen svake ledd i laget vårt, sa Sheila Barth Sahl, som spiller sn 11. sjakkolympiade, til Norges Sjakkforbund.

På kvinnesiden var det på forhånd antatt å bli en kamp mellom Russland, Ukraina og Kina, men sistnevnte er foreløpig hektet av etter et overraskende poengtap mot Vietnam i 3. runde.

Regjerende kvinneverdensmester Yifan Hou vant sitt parti på 1. bord, men eks-verdensmester Xue Zhao måtte gi tapt på 3. bord.

Regjerende mester Russland leder Sjakk-OL som ett av 13 lag med tre lagseire.

Norge skal i 4. runde møte Slovakia, som er rangert litt foran Norge.

– Det er god stemning i laget nå. Og bedre skal det bli, lover den alltid positive sjakktreneren Torbjørn R. Hansen.

MATT & PATT OM SJAKK-OL:
SE OGSÅ:
(Besøkt 2 024 ganger, 1 besøk i dag)